לידה - מי צריך לדעת את ההיסטוריה הרפואית שלך?
חשוב להגיע ללידה מצוידת בתיק רפואי מסודר, אשר בו כל המסמכים הרפואיים שלך. כולל מידע רפואי על היסטוריה של ניתוחים. אך גם מידע על מחלות מהם את סובלת או סבלת בעבר. גם מידע על מחלות מין עשויי להיות חשוב לפני לידה. אם בזמן ניתוח קיסרי או לידה רגילה בהשפעת אפידורל הרגשת את הניתוח או הלידה, הרגשת שההרדמה לא יעילה מספיק, או חשת כאב, כדאי מאוד לכתוב זאת בתיק הרפואי.
מאת: יעל סנדלר
האם יש לך היסטוריה רפואית? האם עברת בעבר ניתוחים? האם עברת לידה בניתוח קיסרי? איך הרגשת בהרדמה בניתוח הקיסרי בלידה הראשונה שלך? איך הרגשת בזריקת אפידורל בלידה הקודמת? האם עברת ניתוח בהרדמה אפידוראלית בעבר? איך השפיעה עליך ההרדמה אחרי שבוע? אחרי שבועיים? האם סבלת מכאבי ראש או גב? האם יש לך קעקועים בגב? האם עברת מתיחת בטן או הגדלת חזה? האם יש לך היסטוריה רפואית שאת כה רגילה אליה שהיא נראית לך מובנה מאליה? האם סבלת בעבר ממחלות מין? מהרפס?
חשוב להגיע ללידה מצוידת בתיק רפואי מסודר, אשר בו כל המסמכים הרפואיים שלך. כולל מידע רפואי על היסטוריה של ניתוחים. אך גם מידע על מחלות מהם את סובלת או סבלת בעבר. גם מידע על מחלות מין עשויי להיות חשוב לפני לידה. אם בזמן ניתוח קיסרי או לידה רגילה בהשפעת אפידורל הרגשת את הניתוח או הלידה, הרגשת שההרדמה לא יעילה מספיק, או חשת כאב, כדאי מאוד לכתוב זאת בתיק הרפואי.
התיק הרפואי חשוב לא פחות מתיק הלידה שבו המסמכים שלך על ההיריון ובדיקות ההיריון.
כאשר את נפגשת עם הרופא שלך לקראת לידה, או עם רופא בבית החולים בו את רוצה ללדת, את נרגשת עייפה ולעיתים קרובות גם קצת חוששת מפני הלידה. את חושבת בו זמנית על כל כך הרבה דברים. רוב הנשים זוכרות במעמד זה להעלות כמה נקודות חשובות כאשר הן נשאלות על ההיסטוריה הרפואית שלהן. לרוב אתן נדרשות לפרט על הניתוחים שעברתן ועל בעיות שהיו לכן בעבר. מספר הריונות (גם הריון שהסתיים בהפלה) ועוד.
ובכל זאת, מעבר למידע הראשוני של כמה שורות על ההיסטוריה הרפואית שלך, חשוב שתדאגי לעצמך.
אם זו לידתך הראשונה, מסרי את כל המידע החשוב. כולל התקפות אסטמה בגיל שש.
אם ילדת בעבר – חשוב שתדעי, נשים רבות לא לוקחות בחשבון שהמידע על איך הגבת או איך השפיעה עליך זריקת האפידורל למשל, יכולה לסייע להן. חשוב לדעת שגם אם שוחחת על כך עם הרופא המיילד לקראת הלידה, זה לא מספיק. המנתח או המרדים מציג עצמו לפני הלידה. הוא האדם. ברכי אותו קודם כל לשלום. הוא אחראי על החיים שלך. נשים רבות מדלגות על השלום ומיד פונות אליו לקבלת פרטים או להשקטה של הפחדים שלהן. מגיע למנתח בוקר טוב, שלום, מילים שהן ברורות בכל מפגש אחר. לאחר מכן, שתפי את הרופא במידע שיש לך לספר לו. אל תסתמכי על מה שסיפרת אתמול לאחות או לרופא המיילד. יש נשים שמרגישות שאם הן כבר ספרו את הסיפור שלהן לאחות ברור שעכשיו כל הצוות מעודכן בהכל. זה ממש לא כך. וודאי ודאגי אישית לכך שהמרדים ידע זאת. גם בן הזוג שלך יכול לעדכן אותו ולדרוש שיתחשב בכך.
אני מכירה אישה שעברה ניתוח קייסרי שבו ההרדמה לא הייתה מספיק חזקה, היא סבלה מכאבים רבים בזמן הניתוח הקיסרי ומכאבי גב שלאחריו. בניתוח הקיסרי הבא, הרופא הבטיח לה שהוא יעדכן את הרופא המרדים, אבל, היו כמה לידות דחופות והרבה עומס בחדרי הלידה, וכאשר היא הגיעה אל הרופא המרדים, אשר הכיר לה את הסטאז'ר אשר היה אמור להרדימה, והיא הציגה בפניו את התלאות שהיא עברה בניתוח הקודם, הרופא המרדים ביקש מהסטאז'ר לקחת צעד לאחור, והוא עצמו הרדים אותה. הרדמה נהדרת שבה היא לא הרגישה כאב, והיא עברה חוויה מתקנת להרדמה הקודמת.
ברוב המקרים ההרדמה תעבור בשלום ולא יהיו בעיות מיוחדות, אבל בכל זאת – אם הייתה לך היסטוריה שכדאי לדווח עליה, אלה פרטים חשובים.
כדאי לדעת שבמקרה של קעקועים בגב יש חשיבות למיקום וגודל הקעקוע. קעקועים עלולים להוות בעיה למרדים, ולכן כדאי להתייעץ עם רופא מרדים בנושאים אלה לפני ההרדמה.
גם בנושאים כמו מחלות מין, שעליהם רוב הנשים מרגישות מובכות לדבר יש מקום להתייעצות רפואית. אל תסתירו מידע רפואי בנושאים רגישים אלה, תחשבו רק על בריאות התינוק שלכן. את הבושה תשאירו לזמנים אחרים. זה לא המקום. כדאי לזכור שהצוות הרפואי מחויב לסודיות. את מפקידה בידיהם מידע רפואי והם חייבים לשמור עליו בסוד.
איך מכינים תיק רפואי?
הכיני לעצמך קלסר, ובו צלמי כל מסמך נחוץ, כדאי שיהיו לך בתיק:
- גיליון ניתוח של ניתוחים קודמים שעברת.
- בדיקות פאפ במידה והיו בהן מימצא מיוחד.
- מסמכים המעידים על בעיות בריאות מיוחדות ועוד.
את הקלסר כדאי להחזיק עם הקלסר של הלידה ועם תכנית הלידה יחד. אבל חשוב שתזכרי. הקלסר נועד רק כדי לרענן את זיכרונך. הרופא והמרדים לא יגיעו מעצמם לתיקים האלו. הם לא יידעו שיש תיקים, ולא יידעו מה תוכן התיקים בלי שתשתפי אותם בכך.
זה נראה מובן מאליו, ואפילו ברור לגמרי, ובכל זאת נשים רבות מגיעות ללידה עם עומס רגשי ומתוך כל הדברים שהן דואגות להם בו זמנית: הבעל, הילדים שנשארו בבית, האשפוז בבית החולים, הלידה שוכחות את הדבר הלא פחות חשוב – לדאוג גם לעצמן.