מהי הבדיקה הוואגינלית וכיצד אדע שיש לי "פתיחה"?
הכל כבר נכתב ונאמר על הבדיקה הווגינאלית במהלך הלידה, אבל האם באמת חייבים לדעת מה "הפתיחה" במהלך הלידה והאם כל הנשים בלידה חייבות לעבור את הבדיקה?
מאת: אסנת יערי - מיילדת מוסמכת RN ,MPA מייסדת "אמבריה" ליווי היריון, קורסי הכנה ללידה, ליווי לידה מהבית, עיבוד תהליכי הריון ולידה ועוד
צירים סדירים וממושכים זה הסימן המובהק לכך שהגוף נכנס לתהליך של לידה. ידוע שרק בדיקה של "פתיחה" של צוואר הרחם או במילים אחרות ,בדיקה וואגינלית, היא זו שמלמדת על מצב ההתקדמות בלידה. האם היא באמת הכרחית? חובה?
מה הקשר בין צירים ל"פתיחה"?
80% מהנשים מתחילות את הלידה עם צירים (התכווצויות של הרחם שגורמות לפתיחה של צוואר הרחם). צירים אמיתיים מורגשים בהתקשות הרחם ובנוסף יש כאבים שהולכים ומתגברים באזור הבטן התחתונה והגב התחתון.
ובכל זאת כיצד נדע שאלה צירי לידה שמביאים איתם פתיחה? תכיפות צירי הלידה הולכת ומתגברת לאורך כל הלידה וכך גם משך הציר. בתחילת הדרך הצירים עדיין לא סדירים אך ככל שהלידה מתקדמת סדירות ומשך הצירים הולכים ומתגברים כך שצוואר הרחם (הפתח של הרחם) מתרכך ומשנה את מיקומו למרכזי מחוק ודק. בהמשך לתהליך של "הבשלת הצוואר", מתחיל תהליך הפתיחה שלו וככל שהצירים מתחזקים כך גם הפתיחה גדלה עד לקוטר של 10 ס"מ. קוטר או פתיחה של 10 ס"מ מאפשרת את המעבר של התינוק מהרחם אל תעלת הלידה ואל אוויר העולם.
איזו בדיקה תקבע את התקדמות הלידה שלי ואיך אדע מה "הפתיחה"?
בדיקה וואגינלית שבודקת את המחיקה והפתיחה של צוואר הרחם היא הבדיקה הקובעת.
איזה עוד מידע ניתן לקבל מהבדיקה הוואגינלית?
הבדיקה הוואגינלית מאפשרת לנו לזהות את ה"חלק המוביל" בלידה או במילים אחרות את המצג - ראש,עכוז,רגליים.
בנוסף, הבדיקה מאפשרת לנו לזהות את גובה החלק המוביל באגן. כך נוכל לדעת איך העובר "יורד" באגן והאם ההתקדמות תקינה.
ישנם מצגים שונים או זוויות שונות של הראש שמקשות על ההתקדמות בתהליך הלידה ובנוסף ישנם סוגים שונים של אגנים שמקשים על ירידת העובר באגן.
מי מאנשי הצוות הרפואי למד ויודע להגיד את הפתיחה?
בדיקות וואגינליות יכולות להתבצע רק עי רופאים ומיילדות.
איך מתבצעת הבדיקה הוואגינלית?
לאחר תשאול האישה ווידוי מיקום השליה, המיילדת מכניסה שתי אצבעות צמודות (אצבע שניה ושלישית), לתוך הוואגינה עד שהן מגיעות לקצה של ריקמה שיש בה פתח, הפתח של צוואר הרחם. לאחר מכן המיילדת מפסקת את שתי האצבעות וככל שהמירווח ביניהן גדול יותר כך הפתיחה גדולה יותר.
אצל אישה שהיא לא בלידה אין אפשרות להכניס שום אצבע לצוואר הרחם שלה. לעומת אישה בלידה שניתן לפסק שתי אצבעות עד לקוטר של 10 ס"מ. קוטר שמאפשר את היציאה של העובר מהרחם.
האם אני יכולה לבדוק את עצמי?
אף אישה לא יכולה לבדוק את צוואר הרחם שלה גם לא מיילדות ורופאות!
מה אפשר לעשות אם אני פוחדת מבדיקה וואגינלית?
אפשר לבקש לבצע את הבדיקה בעזרתך ובקצב שלך.
אפשר להניח אגרופים מתחת לאגן וכך הזווית של צוואר הרחם משתנה ביחס לאצבע של הבודק מה שמקל על ״מציאת הצוואר״ ומונע חיטוט מיותר.
ניתן ללחוץ כלפי מטה -לרצפת האגן, בעת הבדיקה.
היום ניתן לבצע אולטרה סאונד על רקמת הפרינאום, קרוב לפתח של הוואגינה ולקבוע פתיחה ללא החדרת מתמר.
לסיכום
חשוב לזכור שהבדיקה הוואגינלית היא כלי עזר חשוב על מנת להעריך את מצב ההתקדמות בלידה יחד עם זאת הבדיקה איננה מקדמת את התהליך ולכן אין מקום להיבדק יותר מפעמיים/שלוש במהלך כל הלידה אלא אם יש סיבה מיוחדת שמצריכה בירור נוסף. חשוב להיבדק בתחילת התהליך כדי לקבל מידע ראשוני בנוגע למידת ההבשלה של צוואר הרחם וכן בנוגע למצג של העובר ברחם ובהמשך הכל תלוי בתאום הציפיות שלך עם אנשי הצוות.
יש חדרי לידה שבהם ניתן להמיר את הבדיקה בבדיקת אולטרהסאונד.
כמו כן במקרים של נשים שסובלות מכאבים או קושי ביחסי מין, תמיד ניתן לבצע גם אפידורל על מנת להקל עליהן במהלך הלידה.
חשוב לדעת שהיום יש הרבה יותר מודעות בנוגע לרגישות של נשים בבדיקה ואגינלית ולכן כל מה שצריך לדעת זה, לזהות את הקושי מבעוד מועד, להפנות אותו למיילדות או לרופאים בקהילה ובחדר לידה וכך ניתן להיערך מראש ללידה.
בהצלחה לכולכן!