מה זה לנל"ק? לידה נרתיקית לאחר קיסרי
אם עברת ניתוח קיסרי בעברך ישנה סבירות גבוהה כי תוכלי ללדת את התינוק הבא שלך בלידה נרתיקית, כלומר בלידה רגילה. לידה כזו נקראת לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, לנל"ק או VBAC כלומר vaginal birth after cesarean .
מאת: שירה גרפיט, מקימת אתר לנל"ק - VBAC Israel
לידה נרתיקית לאחר קיסרי היא האפשרות הבטוחה והטובה ביותר לך בהריון זה ובכל ההריונות והתינוקות הבאים שלך על פי ארגון הבריאות העולמי.
האפשרות העומדת בפנייך בלידה הבאה שלך היא לבחור בין לנל"ק או ניתוח קיסרי אלקטיבי חוזר ואז יש לשאול את השאלות הבאות:
האם לנל"ק בטוחה?
לאחר לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי היא הבחירה הבטוחה יותר לרוב הנשים, אלא אם קיימת סיבה רפואית כלשהי בעקבותיה יש להעדיף ניתוח קיסרי חוזר.
הסיכון החמור ביותר של לנל"ק הוא קרע בצלקת מניתוח קיסרי קודם במהלך הלידה. קרע שכזה הוא מאוד נדיר, אבל כאשר הוא מתרחש עשוי להיות הרה גורל עבור האם והתינוק. הסיכון לקרע בצלקת נמוך מאוד במהלך לנל"ק כאשר קיימת צלקת יחידה מניתוח קיסרי בסגמנט נמוך וכאשר הלידה היא ספונטנית, כלומר לא נעשתה השראת לידה או זירוז לידה.
סיכון זה לקרע ברחם הוא הסיבה לכך שישנם בתי חולים שלא מאפשרים לידה לאחר יותר מניתוח קיסרי יחיד. בתי החולים פועלים על פי נוהל קפדני הכולל פתיחת וריד וניטור רציף של דופק העובר. במידה והמוניטור יראה ירידות בדופק הדבר יתפרש כמצוקה ובאופן מיידי יבוצע ניתוח קיסרי חירום.
במרבית בתי החולים בארץ מאפשרים לנל"ק לאחר ניתוח קיסרי יחיד אך ישנם בתי חולים המאפשרים לנל"ק לאחר מספר ניתוחים קיסריים, כך שאם תרצי ללדת לידה נרתיקית לאחר מספר ניתוחים קיסריים (גם למעלה משניים) דעי כי הדבר אפשרי, וכל שצריך הוא לבחור את מקום הלידה המתאים שיתמוך ויאפשר בלידה כזו. אם ההריון שלך הוא הריון בסיכון מסיבה כזו או אחרת והרופאים בהם נתקלת מכוונים באופן ברור לניתוח קיסרי, עדיין קיים סיכויי כי תוכלי למצוא רופא מיילד שיהיה מוכן לתמוך בלידה נרתיקית.
מהם היתרונות ליולדת בלנל"ק לעומת ניתוח קיסרי חוזר?
- מניעת צלקת נוספת ברחם - הדבר חשוב במיוחד במידה ומתכננים משפחה רחבה, שכן צלקות ברחם מגדילות את הסיכוי לבעיות בהריונות הבאים. מניתוח לניתוח עולים הסיכונים לסבוכים ליולדת. גם אם אישה מתכננת מספר קטן של ילדים, עדיין מניתוח לניתוח הסיכון לבריאותה מתגבר. נשים רבות סובלות מהידבקויות מעיים ואיברים פנימיים נוספים ומשך זמן הניתוח עולה מניתוח אחד למשנהו שכן יש צורך בהפרדת הידבקויות אלו. מניתוח לניתוח הסיכוי ללידה נרתיקית קטן, לאחר שני ניתוחים קיסריים במרבית בתי החולים לא יאפשרו בכלל לידה רגילה. אם אישה תיכנס להריון באופן לא מתוכנן, ייתכן בסבירות גבוהה שתבחר לשמור את ההריון, אבל אז היא עומדת בפני סיכונים ממשיים כתוצאה ממספר רב של ניתוחים קיסריים. כמו כן יתכנו בעיות בניתוחים עתידיים באיזור הבטן התחתונה גם אם אינם מיילדותיים.
- תהליך ההתאוששות מלידה רגילה הוא קל יותר וקצר יותר לעומת ההתאוששות מניתוח קיסרי: ישנם פחות כאבים לאחר הלידה, מספר ימי האישפוז בבית החולים קטן יותר והסיכויים לאישפוז חוזר נמוכים יותר. משך ההחלמה בבית אף הוא קצר יותר וכשיש ילד/ים בבית הדבר משמעותי עוד יותר.
- הכאבים הכרוכים בלידה נרתיקית הם במהלך הצירים ובשלב יציאת התינוק, כאבים אלו קצובים בזמן ועם יציאתו של התינוק לאוויר העולם הם נגמרים. הכאבים שלאחר ניתוח קיסרי מתחילים לאחר יציאתו של התינוק לאוויר העולם, הם נמשכים פרק זמן ארוך יותר ובאים לידי ביטוי דווקא כשצריך לטפל בתינוק. כיוון שתהליך הלידה כרוך בכאב, עדיף כאב חיובי של צירי הלידה על פני כאב כתוצאה מניתוח.
- ניתוח קיסרי הוא ניתוח בטן גדול הטומן בחובו סיכונים שונים. גם אם הניתוח הסתיים ללא כל סיבוכים עדיין הוא מהווה טראומה לאם ולתינוק מבחינה פיזית ובמקרים רבים יכול להותיר את האם עם צלקות נפשיות.
- הסיכונים לזיהום נמוכים יותר בלנל"ק לעומת ניתוח קיסרי. לזיהום לאחר ניתוח קיסרי יכולות להיות משמעויות בהריונות הבאים היות והוא מפריע לאיחוי תקין של הצלקת הניתוחית וזו עשויה להיפתח במהלך ההריונות והלידות הבאים.
- bonding - יצירת הקשר הראשוני בין האם לתינוק טובה יותר לאחר לידה רגילה לעומת קיסרי היות וההורמונים הדרושים לצורך היקשרות ראשונית זו חסרים לאחר ניתוח. מעבר לכך הקשיים הפיזיים אותם חווה האם לאחר הניתוח מקשים עליה את הטיפול בתינוק, לפיכך להיקשרות טובה דרושים יותר מודעות ומאמצים מצד האם.
- תהליך ההנקה אינו דבר טריוויאלי בחברה בה אנו חיים, החברה היום אינה שיבטית, דור האימהות לא הניק ברובו עקב כניסת תחליפי החלב לשוק בזמנו. התוצאה היא שלנשים רבות ישנם קשיים בהנקה ואין מי שיסייע להן בראשית תהליך ההנקה. לאחר ניתוח קיסרי הנקה הופכת למורכבת עוד יותר עקב הקושי הפיזי הנובע מהכאבים ומהיעדר הנקה ראשונה מיד עם הלידה.
- לידה נרתיקית היא חוויה משמעותית מאוד בחייהן של נשים רבות, בעוד לידה נרתיקית היא חוויה פיזיולוגית מעצימה, ניתוח קיסרי הוא הליך רפואי וקר. אמנם בשני המקרים התוצאה היא התינוק, אבל גם לדרך הגעתו של תינוק זה לעולם ישנה השפעה רבה על התא המשפחתי כולו. אבולוציה הביאה להתפתחות מערכת הרבייה בבני האדם באופן כזה בו תינוקות נולדים לאוויר העולם דרך הנרתיק, זוהי הדרך הטובה ביותר לאם ולתינוק. אם אין סיבה ממשית ומיידית לאם ו/או לתינוק אין כל סיבה לניתוח. נשים מעוניינות לחוות את חוויה הלידה הנרתיקית, הן רוצות לחוש באופן אקטיבי את יציאתו של התינוק לאוויר העולם, זהו חלק מלהיות אישה ובלעדיו נשים רבות חשות אכזבה וחוסר סיפוק מהדרך בה הביאו את ילדיהן.
מהם היתרונות לתינוק בלנל"ק לעומת ניתוח קיסרי חוזר?
- תינוקות שנולדו בלנל"ק לא יסתכנו בפציעות הנגרמות כתוצאה מחיתוך דופן הרחם בסכין חד.
- תינוקות שנולדו בלנל"ק יסבלו פחות מקשיי נשימה סביב זמן הלידה לעומת תינוקות שנולדו בניתוחים קיסרייים.
- תינוקות שנולדו בלנל"ק יסבלו פחות מאסתמה בילדות ובבגרות לעומת תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי.
- משקל הלידה של תינוקות שנולדו בלידה רגילה בד"כ יהיה גבוה יותר משל תינוקות שנולדו בניתוח אלקטיבי, שכן ניתוח אלקטיבי מבוצע בשבועות מוקדמים יחסית ללידות רגילות.
העלאת סיכויי ההצלחה בלנל"ק
על מנת להעלות את סיכויי ההצלחה ללידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי מומלץ שהלידה תתחיל באופן ספונטני ללא השראת לידה. מומלץ שלא ליטול משככי כאבים בכדי למנוע מצב אפשרי של האטה בלידה ובכך להימנע מהצורך במזרזים שונים, המגבירים את הסיכוי לקרע ברחם וגם כדי שהיולדת תוכל לחוש את גופה באופן הטוב ביותר, כך שאם חס וחלילה יתהווה קרע ברחם, הוא יזוהה באופן מיידי. כמו בכל לידה גם בלנל"ק מומלצת תנועתיות רבה ושימוש ביתרונותיו של כוח המשיכה על מנת לסייע לגוף ללדת.
סיפור אישי: ניקול ישר מנהלת ועורכת פורטל mamy: "יש לי 3 ילדים, עברתי 2 לידות קיסריות ולידה אחת נרתיקית רגילה. ביתי הראשונה מאי, לא התהפכה עם הראש למטה. לקראת סוף ההריון היה די ברור שתהיה לידה קיסרית. לא היו מספיק מי שפיר לביצוע היפוך ועוד לפני שקבענו תאריך לקיסרי באחת הביקורות ראו שאין מספיק מי שפיר בכלל ברחם ועדיף כבר לילד באותו יום. אז לא רק שעברתי קיסרי... מאחר והתאריך לא נקבע מראש הניתוח נחשב ל"קיסרי חירום" ולכן לא נתנו לבעלי להיות נוכח בניתוח.
התחושה בניתוח היתה לא נעימה. חדר ניתוח קר ומנוכר, אני לבד לבד עם צוות הרופאים והאחיות. ממש לא מה שחלמתי אבל אין ברירה. גם אחרי הניתוח הכניסו אותי לחדר התאוששות לעוד כ 3 שעות לבד לבד. לא נתנו לבני משפחתי להתקרב אלי. הייתי אומללה. בחורה בת 27 שילדה לראשונה בחייה, ראתה שניה את התינוקת ונמצאת כל כך הרבה שעות לבד לבד. בלי לשוחח עם מישהו על החויה. בלי לבכות ולהתרגש עם מישהו. לא נוראה עברנו והתגברנו.
לאחר 3 שנים הייתי בהריון עם בני. הריון תקין. לא היתה סיבה שלא ללדת בלידה נרתיקית. אפילו היה חשד לירידת מים בשבוע 38 ועשו לי זרוז. למרות שזו היתה לידה כואבת יחסית (צירים, עד שקיבלתי אפידורל...) זו היתה חוויה מדהימה. אני קוראת לזה חוויה אלוהית. בעלי שהיה איתי העריץ את הקרקע עליה אני דורכת מרוב שהיה נפעם מהלידה. קשה לי להסביר אבל למרות הקושי והדחיפות והכאב (זירוז זה ממש לא תענוג, צירים חזקים בהרבה) נהניתי ממנה. היא נתפסת בזכרוני כחוויה מהממת.
ממליצה לכן אם אפשרי להמנע מקיסרי.
לידה שלישית שוב מצג עכוז, לא ניתן היה להפוך את הקטנה אז נקבע תאריך לקיסרי. הפעם מאחר והתאריך תואם מראש בעלי כן נוכח היה בלידה, היה איתי וחזה בהכל.
על הכותבת: שירה גרפיט, בוגרת ניתוח קיסרי ושתי לידות בית לאחריו, מקימת ומנהלת אתר לנל"ק ישראל, שהוקם כל כולו במטרה לקדם לידות לאחר ניתוחים קיסריים, אתר זה מכיל את כל המידע אותו יש לדעת בהקשר של לידות לאחר ניתוחים קיסריים.