אמא עוברת ניתוח קיסרי – איך מסבירים זאת לילדים?

לפני ניתוח קיסרי אלקטיבי אנחנו, האמהות שעומדות ללדת בניתוח, עוברות תהליך והכנה נפשית לקראת הניתוח. עם זאת, הילדים שלנו לא מוכנים לניתוח הקיסרי שלנו ולא מודעים להשלכותיו. הם מחכים שאימא תלד, אבל הם לא מוכנים לאמא שקשה לה לקום, קשה לה ללכת, להתכופף ושלא יכולה להרים אותם.



מאת: יעל סנדלר


אמא עוברת ניתוח קיסרי – איך מסבירים זאת לילדים?

לפני ניתוח קיסרי אלקטיבי אנחנו, האמהות שעומדות ללדת בניתוח, עוברות תהליך והכנה נפשית לקראת הניתוח. ברוב בתי החולים, כיום, ניתן לקבל מידע על הניתוח עצמו ועל התהליך שתעברי בזמן הניתוח ולאחריו עד להחלמה.

 

עם זאת, הילדים שלנו לא מוכנים לניתוח הקיסרי שלנו ולא מודעים להשלכותיו. הם מחכים שאימא תלד, אבל הם לא מוכנים לאמא שקשה לה לקום, קשה לה ללכת, להתכופף ושלא יכולה להרים אותם.

כדי לרכך את השוק מומלץ להכין את הקרקע מבעוד מועד: לדבר עם הילדים, בהתחשב בגילם, על מה אמור לקרות לאחר הניתוח, כמה זמן יהיה לך קשה לחזור לשגרה, מה יהיה מותר ומה אסור לאחר הניתוח.

 

הכנה לילדים מתחת לגיל 4

תסבירי לילדיך שאת בהריון, ושאת תלדי, או עשויה ללדת בניתוח, כלומר הרופא יעזור להוציא את התינוק מגופך.

1) לתת הסבר על הניתוח:

יש לספר על הניתוח ולהסביר שלא כל ניתוח הוא קשה או מסוכן, או מעורר דאגה או מפחיד. יש גם ניתוחים טובים. הסבירי להם שאת תהיי שמחה אחרי הניתוח, כי ייוולד לך תינוק.

תסבירי לילדים שניתוח לא אומר שאת חולה. והם עצמם לא צריכים לחשוש מפני ניתוח. כי בדרך כלל ילדים מפחדים שמה שקורה לאחרים יקרה גם להם.

 

2) ליידע אותם על המגבלות הפיזיות שיהיו לך לאחר הניתוח:

צריך להגיד לילדים שאת אוהבת אותם מאוד מאוד, אבל לא תוכלי להרים אותם אחרי הניתוח.

כדאי כבר לקראת סוף ההיריון להרגיל אותם לחיבוק בישיבה תוך התכופפות אליהם במקום הרמתם, ולנשיאה בעגלה ולא על הידיים.במקביל, הרעיפי עליהם גילויי אהבה מילוליים ופיזיים במקום ההרמה על הידיים.

למדי את ילדיך שאסור לבעוט לך בבטן, גם בסוף ההיריון וגם לאחר ניתוח קיסרי.

למדי אותם שאסור לך להרים דברים כבדים.

תסבירי להם שאת תשכבי במיטה לאחר הניתוח ותהיי כמה ימים בבית החולים.  

תכיני את ילדיך לכך שיהיה לך קשה לרדת מהמיטה.  וגם שיכול להיות שיהיה לך קשה ללכת בימים הראשונים, אבל במשך הזמן תרגישי יותר טוב.

 

3) הכנה לשהותך בבית החולים לאחר הניתוח:

הסבירי להם שאת תשהי בבית החולים מספר ימים לאחר הניתוח. הבטיחי שתדברו כל יום בטלפון ושהם יבואו לבקר אותך.

את יכולה להכין מראש מתנה קטנה לכל יום בו תשהי בבית החולים. לדבר עם בעלך או עם סבא וסבתא שאצלם הם נשארים ולתכנן פעילות כייפית, שהם לא עושים בדרך כלל בימים האלה. שהילדים ידעו שיום אחד הם ילכו לסרט וביום השני הם יאכלו מחוץ לבית. את יכולה לצייר יחד עם הילדים טבלת ימים, ומהי הפעילות המיוחדת לאותו היום.

דברי איתם על אחריות, על כך שאת יודעת שאת יכולה לסמוך עליהם.

ומצד שני קחי לתשומת לבך, שיהיה להם לא קל, גם לקבל באופן מוחשי את השינוי של הולדת אח או אחות, וגם את השינוי שאת עוברת בימים הראשונים.

מאוד חשוב להסביר לילדים, את מימד הזמן, ואפילו לצייר להם, מה יקרה בעוד שבוע. לילדים הזמן מאוד מבולבל. ונדמה להם שהכול הוא לנצח. חשוב שתדברי על נושא הזמן כדבר מוגדר." אני היום לא מרגישה עדיין חזקה, אבל עוד כמה ימים אני אלך יותר טוב ויהיה לי קל יותר."

חשוב שמתוך הכאב והקושי שלך תמצאי לילד שלך מקום משלו. אמרי לו כמה את אוהבת אותו ותתגעגעי אליו כדי שהוא ירגיש שייך ואהוב.

 

4) הכנה לבוא התינוק:

חשוב להסביר לילד מה מותר ומה אסור יהיה לו לעשות עם האח קטן.

לספר על תינוקות, איך הם מגיבים ושבהם בוכים הרבה בהתחלה.

 

הכנה לילדים בני חמש ומעלה

לילדים בני חמש ומעלה קל יותר להסביר, תוך התחשבות בתפישתם את מימד הזמן.

כדאי להפוך את הימים שלאחר הלידה הקיסרית למוחשיים, וגם במקרה זה ניתן להיעזר בלוח שתלוי ליד המיטה, ובו מפורט שבוע החל מיום הניתוח.

אם גם ילדייך הגדולים נולדו בניתוח קיסרי ספרי להם  שגם הם הגיעו לעולם בצורה דומה.

ספרי לילדים על מקור הניתוח הקיסרי, על יוליוס קיסר שנולד בניתוח כזה. את יכולה לדבר על היתרונות שבניתוח, לדבר על כך שניתוח לא מתקשר לחולי ולמחלה, אלא יכול להיות גם לדבר טוב.

דברי עם הילדים על ההרגשה שלהם לבואו של אח קטן. אתם יכולים לקרוא ביחד ספרים מתאימים בנושא הולדת אח.  אם הספרים מתייחסים ללידה התייחסי בטבעיות לנושא שאת יולדת בניתוח, ספרי לילדים שהרבה נשים יולדות כיום בצורה כזו.

הסבירי להם על ההתאוששות מהניתוח בבית החולים ובבית,שתפי אותם בכך שאת תהיי מוגבלת בתנועותייך בשבוע הראשון, שאולי יהיה לך קשה לקום וללכת ושאלי האם הם יוכלו לעזור לך, למשל להביא לך משהו רחוק או להרים עבורך דבר מה. הסבירי להם שלא תוכלו להשתולל יחד בהתחלה ולא תוכלי ללוות אותו לחוג  למשל. יש ילדים שלא אוהבים לראות את אמא שלהם חלשה ולא חזקה. יש ילדים שמראה אימם שוכבת במיטה בפיג'מה בבית החולים גורמת להם רתיעה. דברי איתם על זה, מה התחושות שלהם?

שתפי אותם בתחושות שלך ובקשי מהם לשתף אותך בתחושות שלהם.

 

לסיכום, חשוב מאוד להכין גם את ילדייך לקראת הניתוח הקיסרי המתוכנן לך. להסביר להם על שהותך בבית החולים ועל ההתאוששות הגופנית בבית, כל זאת בנוסף לשינוי של כניסת האח הקטן והחדש למשפחה.