Skin to skin - להרגיש את התינוק בניתוח קיסרי

עומדת לקראת ניתוח קיסרי מוזמן, חשוב מאד שתקראי!



מאת: הילה אלפר


Skin to skin - להרגיש את התינוק בניתוח קיסרי
לפני 8 שנים בדיוק, ילדתי את בני הבכור בניתוח קיסרי חירום. שעות ארוכות אחר כך, שכבתי בחדר ההתאוששות ולאחר מכן, הועברתי לחדר במחלקה. זמן רב מדי חלף עד שבעלי הורשה להביא לי אותו לחדר. התחושה היתה נוראית- במשך למעלה מ-5 שעות מאז הלידה לא ראיתי את הבן שלי אף לא לשניה. הפעם האחרונה ששמעתי משהו היה כשנלקחתי לחדר הניתוח בגלל מצוקה עוברית. במשך שעות ארוכות מדי לא ראיתי את הבן שנולד לי, את בעלי או אף בן משפחה אחר והחרדה, נדמה שנמשכה נצח.
 
אמנם, ניתוח חירום כמו שהיה לי, מתנהל בצורה שונה מניתוח מוזמן והוא כולל הרדמה מלאה או טשטוש בניגוד לניתוח מוזמן בו היולדת נשארת בהכרה, אבל תחושת הניכור והחרדה שחווה אם לאחר לידה בניתוח קיסרי זהה, כך עולה מסיפורי הקיסרי שמסתובבים בקליקת האימהות מסביב. הלידה השניה שעברתי היתה ואגינלית ומיד בתום הלידה החזקתי את ביתי, הרגשתי, ראיתי, הרחתי ושמעתי אותה והייתי מאושרת. ההבדל בין התחושות היה ברור. 
זאת היתה הסיבה, שמאד שמחתי לגלות את הגישה החדשה שהגיעה מאוסטרליה. שיטת Skin to Skin - בארץ מוכרת כ"עור לעור", המאפשרת לצוות הרפואי להניח את התינוק שזה עתה נולד בקיסרי, על החזה של האם, למשך זמן קצר, בזמן שהרופא מסיים את הניתוח ותופר.
 
השיטה מאפשרת ליולדת, להנות ולהתחבר לתינוקה שזה עתה נולד, למשך זמן קצר לפני שימשיך "בשרשרת החיול" שלו לבדיקות רפואיות והאם תלקח לחדר ההתאוששות. מלבד האושר העילאי, שבחיבור הטבעי והראשוני הזה בחדר ניתוח, שהוא לא בדיוק המקום הטבעי לכך, מדברים הרופאים על היתרונות הבריאותיים לתינוק שבמגע העור בעור: המגע המיידי עוזר לתינוק לווסת את חום הגוף ואת רמות הסוכר בגופו.
 
גישה זו, מתאימה ליישום בניתוחים קיסריים אלקטיביים, מוזמנים מראש מסיבות שונות, בהם הניתוח אינו מתבצע תחת הרדמה כללית או טשטוש והיולדת נמצאת בהכרה. באופן טכני, מורידים את הוילון המפריד בין ראש היולדת לבין החתך והבטן הפתוחה, כדי שהיולדת לא תבהל מהמראה- גם צופות מושבעות של סדרות רפואיות בטלויזיה לא יעמדו בקלות במראה. הוילון בגישה זו, זז יותר לכיוון החתך, אך עדיין היולדת לא רואה אותו, כך שפלג הגוף העליון שלה מוכן לקלוט את התינוק מיד כשיצא מהרחם. זמן השהייה של התינוק על האם תלוי בעיקר בזמן שלוקח לצוות הרפואי לסיים את הניתוח ולסגור את החתך. 
גם אם מדובר בעשר דקות- זה מפחית משמעותית את שיעור הלחץ והחרדה שחווה יולדת במשך שעות ארוכות בחדר ההתאוששות מבלי שראתה את תינוקה.
 
נשים שהתנסו בכך, אמרו שמדובר בחוויה מדהימה ללידה ראשונה וחוויה מתקנת, למי שחוותה בעבר ניתוח קיסרי אחד בגישה השכיחה יותר.
הן המליצו בחום לוודא מראש, שבית היולדות אליו אתן מתכננות ללכת ברגע האמת, תומך בגישה ומאפשר לעשות את הבונדינג החשוב הזה עם התינוק.
 
 
רוצה לראות איך זה מתבצע? מוזמנת לצפות בסרטון הבא: