במקום בונבוניירה - מה להביא ליולדת לאכול

הימים שלאחר הלידה מלאים בהתרחשויות ובהתרגשויות. הגוף עבר טלטלה, הנפש גם, וכל זאת למרות שמדובר במאורע הכי משמח ומרגש שיכול להיות. בתקופה הקצרה הזו, שמתחילה בבית היולדות, חשוב להמשיך ולספק לגוף היולדת את אבני הבניין הטובות ביותר כדי להקל עליו לשקם את עצמו, כדי להביא לאיזון נפשי וגופני וכדי להכשירו להנקה.



מאת: טובה קראוזה – דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק*.


במקום בונבוניירה - מה להביא ליולדת לאכול

בתי היולדות עושים מאמצים ראויים לציון כדי לספק אוכל מזין וטוב למדי. לא כולן תסכמנה איתי, ואני לא מאשימה אתכן: אחרי הכל, קשה להתרשם ממי שאהבה אפילו את האוכל בצבא...

בכל אופן, בין אם תסתדרו עם הארוחות בין אם לאו, יש עוד מזונות רבים שכדאי להביא מהבית מסיבות שונות:

א.       כשמניקים – רעבים. זו עובדה. מוטב שיהיו בהישג יד מזונות מזינים כדי להשביע את הרעב שמתעורר בשעות בלתי סבירות: לחמניות מחיטה מלאה, אגוזי פקאן או מלך ופירות.

ב.       אחרי לידה, במיוחד אחרי קיסרי, יש בעיות ביציאות. כדי להקל עליהן כדאי לאכול הרבה מזונות עשירים בסיבים תזונתיים כמו פירות, ירקות, דגני בוקר וזרעי פשתן טחונים. מומלצים כל פירות הקיץ, במיוחד שזיפים ותאנים, ואם בחורף, אז את הנ"ל בצורה מיובשת.

ג.        אגב, משמשים עשירים בברזל, עוד מינרל שרמתו בדם יורדת, בגלל איבוד הדם הרב בלידה ואחריה. ולא לשכוח לאכול כל יום את המנה הבשרית!

ד.       בהמשך לסעיף היציאות, וכדי שייצור החלב יהיה תקין, צריך לשתות הרבה. כדאי מאד שיהיו ליד המיטה כמה בקבוקי מים מינרליים, כדי שיהיה זמין.

ה.      כמו בהריון, כך גם אחרי הלידה, התינוק זקוק לאספקה שוטפת של חומצות שומן אומגה-3, שמגיעה מחלב האם כמובן . כדי שיהיה אותם בשפע כדאי לאכול את האגוזים הנ"ל, וגם לבקש שיביאו זרעי פשתן טחונים. אפשר לשים כפית מזה בלבן של בית החולים או ביוגורט ביו שיביאו לכן מהבית.

ו.         ולמה צריך יוגורט ביו? – במקרים רבים מקבלים טונות של אנטיביוטיקה אחרי הלידה, מסיבות שונות. כתוצאה מכך, מומתים כל החיידקים הידידותיים שבמעיים שלנו. כדי שלא יתפסו את מקומם כל מיני חיידקים לא חברותיים ופטריות ושאר צרות, כדאי לספק כל יום תגבורת טרייה מיוגורט "ביו".

ועוד בענייני ההנקה: עדיין לא הוכח שיש מזונות מגבירי חלב. זה לא מנע ממני לשתות בירה שחורה ולאכול שקדים. אם זה עובד עליכן פסיכולוגית, אין שום בעיה.

ז.        מה לא יעזור לנו להירגע יותר מאשר כוס תה בבונג? אולי כוס תה נענע, שעוזר מאד במקרים של אי-נוחות במערכת העיכול. קחו אתכם תיונים בהתאם. המים הרותחים - על חשבון הבית. כדאי לא לעבור כמות של 3 כוסות תה צמחים ליום.

 

אז מה היה לנו?

להדפיס, לשמור, ולהביא:

כל המבקרים השמחים שמגיעים לביקור יכולים לעזור מאד בדיוק בנקודה החשובה הזו; במקום להביא את הבונבוניירה הקלאסית, יש דברים חשובים יותר. למרות שקצת מתוק עוד לא הזיק לאף אחד, וזה גם טוב לנשמה.