ילדים קטנים תינוקות גדולים
בשבוע החולף נולד תינוק במשקל כמעט 6 ק"ג. הוא נולד בניתוח קיסרי והסיבה למשקלו הגבוה היתה כפי הנראה סוכרת הריונית בה לקתה אמו ללא ידיעתה. משקלם הממוצע של תינוקות בעת הלידה, עומד על שלושה וחצי קילוגרמים. כל חריגה ממשקל זה, הופכת את ילדך ל"גדול", "שמן" או "ענקי". למה זה קורה? ומה עושים?
מאת: הדר מסלטון
בשבוע החולף נולד תינוק במשקל כמעט 6 ק"ג. הוא נולד בניתוח קיסרי והסיבה למשקלו הגבוה היתה כפי הנראה סוכרת הריונית בה לקתה אמו ללא ידיעתה.
משקלם הממוצע של תינוקות בעת הלידה, עומד על שלושה וחצי קילוגרמים. כל חריגה ממשקל זה, הופכת את ילדך ל"גדול", "שמן" או "ענקי".
10%מכלל הילודים נולדים במשקל גבוה מהממוצע. גם לכן זה קרה? כי אולי זה יקרה.
עובר גדול, מה זה אומר?
במונחים רפואיים, התופעה נקראת עוברים מקרוזומים. בד"כ, עוברים אלה שוקלים מעל 4 ק"ג. בארה"ב למשל, עוברים מקרוזומים נקראים כך רק מעל משקל של 4.5 ק"ג. לתופעת המקרוזומיה ישנן סיבות רבות. סיבות הקשורות לנטייה משפחתית: מין, מוצא וכו'. סיבות סביבתיות כמו השמנת יתר, סוכרת, מספר רב של הריונות בעבר וכו'.
במקרה בו האם חווה עליה מוגזמת במשקל בזמן היריון, ישנו סיכוי בו התינוק יצא במשקל גבוה מהממוצע. 10% מסיבוכי הלידה נגרמים עקב מקרוזומיה.
אבחון מוקדם של המקרוזומיה ימנע סיבוכים בלידה משום שכך ניתן לתכנן את צורת הלידה.
בכדי לנבא מקרוזומיה אצל העובר, מדידת היקף הבטן הוא האמין ביותר .
קיימות שתי דרכים להעריך את משקלו של העובר טרם יצא לאויר העולם: הערכה ידנית, שנעשית במישוש הבטן על ידי רופא או מיילדת, והערכה בעזרת אולטרסאונד, שעושה רופא או טכנאי. הערכה בעזרת אולטרסאונד היא שקלול של היקף הראש, היקף הבטן ואורך עצם הירך, שמוצבים בנוסחה שהוכחה כמנבאת את המשקל על סמך הפרמטרים האלה.
לידת תינוק במשקל גבוה מהממוצע, יכולה לנבוע ממספר סיבות. הסיבה השכיחה ביותר היא סוכרת כאשר הסיבה השניה לכך, היא גנטיקה. הורים אשר מבנה גופם גדול, סביר להניח שילדם לא יצא קטן.
לא מזמן נולד בארצנו הקטנטונת תינוק שמשקלו שישה קילוגרמים, והוחלט פה אחד לילד אותו ע"י ניתוח קיסרי. מנהל מחלקת ילודים במרכז הרפואי "בני ציון", פרופ' דוד בדר, אמר בכתבה שפורסמה באותו היום, כי הוא מייעץ לאימהות הנושאות תינוק במשקל גבוה, לבחור בניתוח קיסרי בכדי להימנע מסיבוכים . כמו כן, עובר במשקל גבוה, ניתן לגלות כבר בבדיקות מעקב ההיריון.
לידת תינוק גדול עלולה להיות ממושכת יותר, קשה יותר ובעלת יותר סיבוכים לעובר. עבורך ישנם גם כן סיכונים.
הסיכון המרכזי והנפוץ בעיקר אצל חולות סוכרת, הוא פרע כתפיים. במקרים של תינוקות גדולים, ובפרט כאלה שגדלו מאוד בגלל סוכרת של האם, ישנה נטייה להיות רחבים מאוד באזור הכתפיים ולאחר שהראש יוצא, הכתפיים נשארות תקועות, והדבר עלול להוביל לבעיות תפקודיות ביד לעובר במשך החיים, ועלול גם להסתיים באסון. אחרי לידת תינוק גדול, חלל הרחם גדול מדי ולא תמיד מתכווץ בצורה יעילה, וישנו הסיכון לדימום.
אומנם הרופאים ממליצים על ניתוח קיסרי כאשר מדובר בתינוק גדול מימדים, אך לפני שנה בארה"ב, תינוק השוקל 6 ק"ג, נולד בלידה טבעית.כבר בבדיקת האולטרסאונד גילו הרופאים כי התינוק גדול, אך אף אחד לא ציפה שישקול 6 ק"ג. האמא יצאה מהלידה בשלום, וכך גם בנה.
האם לעובר במשקל גבוה מהרגיל צפויות בעיות?
לתינוקות גדולים יכולות להיות רמות סוכר נמוכות מהנורמה בלידה (גם ללא סוכרת של האם). לעוברים של אמהות סוכרתיות יש יותר סיכון למומים מולדים, ולילודים גדולים, ישנה נטייה רבה יותר למצוקה נשימתית אחרי הלידה ולצהבת.
אז אחרי הכל, האם ישנן יתרונות בלידת תינוק גדול?
אז כן, יש יתרונות. תינוק גדול, להבדיל מתינוק קטן, מגיע לעולם גדול יותר וחזק יותר, ויהיה עמיד יותר וחסין יותר מפני מחלות וזיהומים. ענת אורן, דולה מקצועית בשש השנים האחרונות, מספרת שהייתה נוכחת במספר לידות בהן התינוק שקל מעל הממוצע, ואומרת שכדי ללדת תינוק גדול מימדים בלידה טבעית, רצוי שהאם תגיע רגועה ותרפה את כל גופה. אין צורך לפחד מן המעמד.