פוףףף . . . וגמרנו! על לידה מהירה

ישנן נשים, לעיתים אני מודה כאלו שאני אוהבת לשנוא, שנכנסות ללידה נותנות שיעול קטן ואופסססס....התינוק בחוץ.

אני מודה אין לשנאה המתוארת לעיל שום היבט קליני, רפואי או מחקרי. זוהי קנאה נטו.  מתוך אותם הרהורי כפירה יצאתי לחקור את הנושא – למה הן ולא אני? מזה אומר עלי? על התינוק שלי? שווה בדיקה.



מאת: ריקי לוי דינר (M.A), מאמנת אישית וזוגית

 


פוףףף  . . . וגמרנו! על לידה מהירה

ישנן נשים, לעיתים אני מודה כאלו שאני אוהבת לשנוא, שנכנסות ללידה נותנות שיעול קטן ואופסססס....התינוק בחוץ.

אני מודה אין לשנאה המתוארת לעיל שום היבט קליני, רפואי או מחקרי. זוהי קנאה נטו.

אני לעומתן שיכולה להגיע לשבוע 43 בלי מ"מ של פתיחה, מחיקה או שחיקה - מקנאה.

בנוסף אני משערת שמצטרפות אליי למחול הקנאה אלו שמבלות שעות וימים בחדר הלידה, צורחות ומזיעות עצמן למוות עם כל ציר שמגיע. ציר וןעוד ציר ועוד ציר...אך לא תינוק.

והנה . . .לצידן פוסעת גיסתי שתחיה שלה ארבעה ילדים – אם איני טועה כולם לידת בזק (אגב זהו השם הקליני לעניין), נכנסת לחדר לידה, מכחכת בגרונה, יוצאת עם תינוק ורצה להתעמלות אחרי לידה.

מתוך אותם הרהורי כפירה יצאתי לחקור את הנושא – למה הן ולא אני? מזה אומר עלי? על התינוק שלי? שווה בדיקה.

 

לידת בזק – הגדרה!

לידת בזק מוגדרת בדרך כלל כלידה המתרחשת כ- 3 שעות מרגע תחילת הצירים. עם זאת חשוב לזכור כי לעיתים ישנם צירונים שלא מורגשים ולכן גם ההגדרה הזו אינה מדוייקת כל כך, ונכון יותר לאמר אינה ניתנת למדידה מדוייקת. לעיתים אנו נחשוב כי אישה יולדת בלידת בזק, עם זאת בפועל היו לה צירונים למעלה מ- 10 שעות שהיא לא הרגישה בהם.

ההתייחסות בפועל היא לצירים המורגשים ו/או אלו הנמדדים במכשור הרפואי בחדר הלידה.

כך או כך בהגדרה העממית לידת בזק יכולה להיחשב בקרב אותן נשים המגיעות לחדר לידה, לעיתים אף לא לוקחות אפידורל, נושפות שלוש פעמים וחובקות תינוק חדש.

מושא הקנאה ברור, השאלה מבחינה מחקרית האם יש סיבה לקנא?

בדרך כלל תהליכים המתרחשים בטבע אך לא בדרך הטבעית והנורמלית אליה אנו מורגלים – עלולים לעורר איזה שהוא ספק במידת כושרם. כך גם לגבי לידת בזק.

לידה הינה תהליך, יש סיבה לכך, המעבר בתעלה, היציאה לאוויר העולם וכיו"ב. כאשר כל אלו מתרחשים במבחן התוצאה ולא במבחן התהליכי יש לכך השלכות.

 

סיכונים רפואיים- רופאה קונבנציונאלית

כל לידה טומנת בחובה סכנות פיזיולוגיות – הדבר ידוע. לידת בזק קלה ככל שהיא נראית טומנת בחובה לא מעט בעיות וסיבוכים פיזיולוגים למרות שבפועל היא עוברת כמעט ללא התערבות רפואית.

כך למשל עלול להיגרם דימום לאחר לידה שכזו הנובע מקרעים לא רק בנרתיק כי אם בתעלת הלידה בשל הלחץ שהפעיל העובר ביציאתו המהירה החוצה.

כמו כן דימום מוגבר מהרחם והשלייה בשל עייפות החומר לאור לידה שכזו.

 

הלחצים על העובר הנגרמים כתוצאה מרצף צירים מהיר עלולים לגרום לטראומה בלידה ומצוקה עוברית בשל קשיי נשימה לאור תכיפות הצירים. בנוסף, חוסר איזון הלחצים בין פנים הרחם לעולם שבחוץ עלול לגרום לדימומים אצל העובר. בעוד שבלידה תהליכית ישנו זמן לאזן את לחצי הפנים לעומת החוץ ולמנוע מהעובר את הטראומה שבדבר.

 

השלכות פוטנצייאליות- רפואה משלימה

לכל הליך רפואי ולו הטבעי ביותר ישנן השלכות כלשהן על גוף המטופל וכאשר מדובר בתהליך לידה הרי שלכל תהליך לידה יש קשר והשלכות למצב האם והעובר. ידוע כבר לדוגמא כי המונח טראומת לידה אינו בגדר אמונה תפלה, כי למצוקה עוברית ישנן השלכות וכיו"ב. אז מהן אם כן ההשלכות הידועות ו/או המשוערות כיום הקשורות ללידת בזק?

ברפואה המשלימה מדברים על הקשר בין מבנה הגולגולת למנח הלידה, תהליך הלידה ובכללותו לידת בזק. לידה שכזו משנה למעשה את החיבור בין עצמות הגולגולת, החוליות והאגן המשפיעים אף על זרימת נוזל עמוד השדרה.  זרימה לקויה של נוזל זה והמרווח הנוצר בין עצמות הגולגולת עלולים לגרום לקשיי למידה והתנהגות בהתפתחותו הבוגרת של התינוק.

בנוסף לטעמם של המשלימים לידת בזק עלולה לגרום לבעיות בהנקה הן אצל האם והן אצל התינוק .

 

כיצד למנוע?

לידת בזק לא ניתנת למניעה ו/או ניחוש בייחוד אם מדובר בלידה הראשונה. חשוב להכיר את גופך, לשמוע חווות דעת רפואיות באשר לתהליך הלידה העתידי, להכין מבעוד מועד את התיק, והכי חשוב לחשוב חיובי.
אם הלידה התבררה כלידת בזק, לפי המאמינים ברפואה משלימה אפשר לטפל בתינוק בשיטות כמו קרניו סקרל, דיקור סיני ועוד...על מנת לאזן אותו ולהביאו למצב כאילו עבר לידה תהליכית ולא לידת בזק.