לידה קלה ומהירה - ע"פ איינה מיי גאסקין

איינה מיי גאסקין – המיילדת המפורסמת בעולם התארחה ביום עיון בארץ והעשירה את המשתתפות בידע העמוק שלה בכל הקשור לתהליכי הריון, לידה והנקה.



ביקרה ביום העיון, ליקטה וכתבה: סיגל מנדל, תומכת לידה (דולה) ומדריכת הכנה ללידה, מנהלת פורום הריון ולידה בפורטל mamy


סוזן ארמס

לידה קלה ומהירה - ע"פ איינה מיי גאסקין

יום העיון המרתק התקיים בבית "ימק"א – גרייט שייפ" שבירושלים, ללא ספק מקום ששווה ביקור בפני עצמו.

מתוך דבריה החכמים של המיילדת ליקטתי עבור הקוראות את הטיפים החשובים שיכולים לעזור ללדת בצורה חיובית וטובה.

אי אפשר ללמד את דרכה לפני שמכירים ולו במעט את הדוברת.

איינה מיי גאסקין - טנסי ארה"ב - ביחד עם בעלה סטיבן ועוד קבוצת צעירים ייסדו בשנת 1970 את "החווה". זוהי חווה קהילתית שעלתה לקרקע בניסיון לקדם חיים שיתופיים, בריאים והוגנים. הם היו קבוצת היפים אידיאולוגים שנדדו ברחבי ארצות הברית עד אשר מצאו את האדמה בה רצו להתיישב בטנסי. במסגרת המסע שנערך באוטובוסים ששימשו כבתים, נחשפה איינה מיי לראשונה לנושא המיילדות בעת שהשתתפה בכמה לידות.

ככה בדרכים למדה להיות מיילדת ולמעשה מעולם לא קבלה הכשרה ממוסדת, אולם קיבלה הדרכה מרופא מקומי שתמך בה ובקהילה שלה.  במהלך השנים קם בחווה "מרכז החווה למיילדות" מרכז ללידה טבעית ששימש תחילה את בנות החווה ובהמשך הפך למרכז המשרת נשים ברדיוס הולך וגדל. בנוסף נותנות מיילדות החווה שירותי מיילדות לבנות האיימיש שגרות בסביבת החווה.

איינה מיי פרסמה שני ספרים "מיילדות רוחנית" ו "מדריך איינה מיי ללידה" והפכה לאחת המיילדות הנלמדות בבתי ספר למיילדות.

הסטטיסטיקות המצוינות של מרכז הלידה עזרו לקדם את רעיונות הלידה הטבעית בה מאמינה איינה מיי בכל מאודה.

בקולה החם והמתנגן, מחלפותיה פזורות על כתפיה, הרצתה איינה מיי גאסקין על הגישה הייחודית שלה ללידה. הנה כמה מרעיונותיה:

 

v      לידה ללא פחד

 לידה היא תהליך טבעי ופיזיולוגי, תהליך שבו ההסכמה לוותר על הפחד תאפשר לגוף לעבוד בצורה יעילה יותר. ככל שאשה תאפשר לעצמה לחוות את הלידה כדבר חיובי ובריא ככה עוצמת הכאב שהיא תחוש בלידה תהיה נמוכה יותר. איינה מיי גאסקין מציינת שיש נשים שחוות לידה אופורית ואפילו אורגאזמית.

 

v      חוק הספינקטרים – סוגרים.

בגופינו כמה וכמה שרירים טבעתיים וסוגרים. הסוגר הוא למעשה שריר טבעתי המקיף פתח בגוף המאפשר סגירה ופתיחה. עיניים ופה שהם שרירים רצוניים והסוגרים של הוושט, המעי ורצפת האגן שהם לא רצוניים.

גם צוואר הרחם הוא סוג של סוגר. במהלך הלידה תפקידו להיפתח ולאפשר את יציאת התינוק מהרחם.

רוב הסוגרים הנם לא רצוניים ויש להם חוקים שחשוב ליישמם בלידה.

 

§         סוגרים פועלים טוב יותר בפרטיות

§         סוגרים לא מגיבים לפקודות

§         סוגרים מגיבים טוב למחמאות

 

בזמן הלידה רצוי מאוד לשמור על הכללים הבאים:

 

§         שמירה על פרטיות היולדת

§         לאפשר ליולדת את הזמן שלה בתהליך

§         להחמיא לאשה היולדת ולהציף אותה באהבה.

 

חוק חשוב נוסף שיש לזכור בעת לידה :  "כאשר משוחרר למעלה משוחרר גם למטה". מכאן שבעת לידה כאשר הפה והלסת של היולדת רפויים גם צוואר הרחם יפתח בצורה יעילה יותר. הדרך הטובה ביותר לגרום להרפיית הפה והלסת היא לחייך ולצחוק.

מתח עלול לגרום לכווץ העיניים והפה מה שיכול לעקב את פתיחת צוואר הרחם ויציאת התינוק.

בנוסף חשש מיציאת צואה תוך כדי לידה תגרום בהכרח לכווץ הסוגרים התחתונים. גם כאן מייעצת איינה מיי גאסקין להשתמש בהומור ומדגישה כמה חשוב שהמלווים של היולדת יצחיקו אותה ויעטפו אותה באהבה כדי שתחוש חופשיה ומשוחררת. לטענתה בדיחות העוסקות ביציאות יהיו היעילות ביותר בשלב זה.

 

יש חשיבות מאוד גדולה שהמלווים והמטפלים של היולדת יהיו רגועים ונינוחים ושלא יפגעו ברגשותיה או בצניעותה.

יולדת החשה שצניעותה נפגעת עלולה לכווץ את הסוגרים ולעקב את תהליך הלידה. לטענתה של איינה מיי צוואר רחם שיפתח בתנאים אופטימליים עלול להסגר כאשר אשה חשה בסכנה, בעוינות או שצניעותה נפגעת.

 

v      היי נעימה ונדיבה לסביבה שלך

 היכולת להעניק מעצמך לסביבה גם בתהליך הלידה הקשה והכואב מאפשר לכל הגוף להיות רפוי יותר וללידה להתקדם מהר יותר. אשה שעסוקה בלהתלונן בסופו של דבר תקשה על עצמה.

 

v      אפשרי לקוף או לקופה שבך ללדת

לטענתה של איינה מיי גאסקין הדימוי של הקופה לקוח מהעובדה שאלו הם יונקים שיולדים בקלות. אין להם חששות לא מהלידה ולא ממה שיהיה אחרי, כמו כן אין להם עכבות לכן הלידה שלהם היא יעילה יותר.  בנוסף כאשר היא מדברת על הקוף הפנימי היא בעצם מעודדת נשים להתחבר למשהו קדום בתוך הגוף שלהן שיודע ללדת.

 

v      האמיני בגופך

האמיניביכולתו לאפשר לתינוק לצאת מתוכך. נשים רבות לא מאמינות שמהגוף שלהן יכול לצאת תינוק שלם וגדול. בתרבויות שונות ניתן לראות פסלים המראים את תעלת הלידה ואברי הרבייה בפרופורציות גדולות מהרגיל. לדעתה של איינה מיי גאסקין תפקידם של פסלונים אלו הוא לעזור למוח האנושי (נשי) להבין את הכוח הטמון בגופן. את היכולת האדירה של הגוף ללדת.