מה מרגיש התינוק ברגע שמגיח לאוויר העולם?
חשבתן פעם מה מרגיש התינוק שלכן במהלך הלידה? את יודעת שהלידה מבחינתך תהיי כנראה כואבת, לפעמים מלחיצה, לפעמים קצרה לפעמים ארוכה אבל מה מרגיש התינוק בכל הזמן הזה. אם את 12 שעות בחדר לידה מה איתו? כואב לו? לוחץ לו? מפחיד?
6 דברים שתינוקות מרגישים במהלך ואחרי הלידה
מידע רב קיים עבור אמהות לעתיד על מה מצפה להן במהלך הלידה וישנו מידע רב על תהליך הלידה. אמהות שכבר עברו לידה נוהגות לשתף את אשר עברו. יחד עם זאת, אף אחת לא ממש מבינה איך זה עד שהיא עוברת זאת בעצמה. מצד שני, מעט מאוד מידע קיים סביב החוויה של התינוק עצמו. הם הרי לא יכולים לספר לנו כשנולדים וגם לא זוכרים את החוויה - וזה כנראה דבר טוב! אמהות לעתיד תוהות איך התינוקות שלהם יחוו לידה. האם זה כואב? האם זה לא נעים? האם הם חשים הקלה? למרות שאי אפשר לדעת בוודאות איך זה, הנה אנחנו עוברים 15 דרכים אפשריות לתינוק חוויות של לידה ושל לידה. ואל תדאג, זה לא כל כך רע. אז אנחנו כאן כדי לנסות ולספר לכן על החוויה המטורפת הזאת שנקראית לידה.
#1 הרבה לחץ
כמו חוויותיה של האם, התינוק יחווה אותם כלחץ. התינוק עלול להרגיש כאילו הקירות נסגרים אבל זה לא יגרום לו אי נוחות. באופן לא מפתיע, הלחץ יהיה אינטנסיבי יותר עם התקדמות הלידה והצירים ההולכים ומתרבים. אך אל דאגה הגוף העוברי נועד לעמוד בכל זה. בואו לא נשכח כי העובר הוא די גמיש. גופם ועצמותיהם נועדו להתפתל ולנוע כדי לעבור את תעלת הלידה. כך גם לגבי גולגולתם. עצמות הגולגולת שלהם לא יתמזגו יחד במשך מספר שבועות או חודשים לאחר לידת התינוק.
הגולגולת הרכה פירושה שראש התינוק יכול לעבור ביתר קלות דרך תעלת הלידה. זה בדרך כלל הסיבה שבגינה תינוקות נולדים עם ראש בצורת חרוט. הלחץ שהתינוק מרגיש הוא חלק נורמלי של הלידה והוא קריטי להוצאת התינוק החוצה.
#2 סטרס, אבל בדרך טובה!
תינוקות שטרם נולדו בהחלט מרגישים מידה מסוימת של סטרס במהלך הלידה. אנו יודעים כי רמות הסטרס של האמא במהלך ההריון משפיעים על העובר. למעשה רמות מתח גבוהות במהלך ההריון יכול להגדיל את הסיכויים של דברים כמו לידות שקטות, משקל נמוך של התינוק ולידה מוקדמת. כתוצאה מכך, אין ספק כי העובר מרגיש גם סטרס במהלך הלידה עצמה. אבל התיאוריות גורסות כי בשלב הלידה הסטרס באופן מפתיע ממש טוב עבור התינוק! מהלך הלידה, האם מייצרת הורמונים כדי להתמודד עם הכאב. זה בתורו מגרה את בלוטות האדרנל של התינוק לייצר הורמוני לחץ. אלה הם אותם הורמונים שיסייעו לתינוק להתחיל את המעבר לעבר החיים מחוץ לרחם. למעשה, ישנן עדויות המצביעות על כך שהסטרס הינו חלק בלתי נפרד מתהליך הלידה. למעשה זה עוזר לתינוק לנשום, מגדיל את זרימת הדם אליו ומחזק את מערכת החיסון.
#3 מחזורי שינה
תינוק עלול לקחת תנומה בזמן הלידה, במיוחד אם העבודה ארוכה וממושכת ואם נעשה שימוש באפידורל. למעשה, זה בהחלט סביר להניח כי התינוק שלך ישן בזמן הצירים. זה אולי נראה לא ייאמן לאמא שחשה כאב עז, אבל התינוק לא חווה את זה ככה. כשהתינוק מתקרב לתעלת הלידה וככל שהלידה מתקרבת, הרבה פחות סביר שישן. זאת בגלל עוצמת הלחץ. באופן כללי, אנו יכולים לצפות שתינוקות ימשיכו את מחזורי השינה הנורמלים שלהם במשך זמן רב, במהלך הלידה.
#4 עומס חושי
ברגע יציאתו, החיים כפי שידע אותם במשך 9 החודשים האחרונים הסתיימו. הם נעלמו מן הסביבה החמה, הרטובה, השקטה והמרגיעה של הרחם אל העולם האמיתי. כמה שינסו ההורים לשלוט על הסביבה החדשה של התינוק על ידי שמירה על שלווה, היא תהיה עדיין שונה בהרבה מאשר בתוך הרחם. ברגע גיחתם לעולם, יילודים חווים עומס יתר חושי. העולם יהיה עבורם בהיר מידי, מאוד רועש וקר. פתאום יש אנשים, צבעים, צורות, אורות וקולות. כל אלו חדשים לאדם הזעיר. כבר מרגע הלידה הוא חייב לנסות לעבד ולהבין. אפילו כמבוגרים, כולנו יכולים להיות מוצפים מבחינה חושית במצבים מסוימים. אך לנו יש לנו את הבגרות הרגשית להבין מה אנחנו מנסים לעבד. אותו דבר לא נכון לגבי תינוקות. אמנם זה בלתי אפשרי עבורנו באמת להבין איך זה מרגיש עבור תינוק, אך אנחנו יכולים לדמיין כמה זה מתיש, מבלבל ומלחיץ.
#5 הם מרגישים את קולה של אמא
כאשר התינוקות שטרם נולדו מתפתחים, הם לומדים את קולה של אמם. אך מדהים לגלות כי כבר בערך ב-25-26 שבועות להריון, התינוק שלך יגיב לרעש ששומע מחוץ לרחם. הקול של אמא הוא הברור ביותר בגלל הרטט שמגיע אל התינוק מתוך הגוף שלה. זה הוכח כי קצב הלב העוברי מאט בתגובה לקולה של אמא, מה שמרמז כי לא רק שהם מכירים את הקול של אמא, אלא גם מרגישים רגועים על ידי זה. ככזה, במהלך הלידה, התינוק יוכל לשמוע את אמא ולהיות מנוחם על ידי קולה.
#6 הם מרגישים ושומעים את הצחוק של אמא
רוב הנשים כנראה לא יבינו מה עושה צחוק במהלך הלידה. לעיתים קרובות בזמן ההפוגות בתהליך הלידה, הצחוק יכול להיות מקור מרפא נהדר! אם האמא תצחק בזמן הלידה, העובר שלה ירגיש את זה גם. מחקר בפסיכולוגיה שבחן עוברים באולטראסאונד העיד כי כאשר נשים הרות צוחקות, התינוקות שטרם נולדו מקפצים מעלה ומטה. זה, בתורו, גורם לנשים לצחוק חזק יותר, וכמובן, העובר קופץ חזק יותר. החוקרים השוו את זה למישהו שמקפץ מעלה ומטה על טרמפולינה. חלק מהתנועה של התינוק הוא ככל הנראה תגובה של שרירים קטנים והתכווצויות, אבל זה נחמד לחשוב שהתינוק צוחק גם הוא מהבדיחה.