לידה במים - חזרה למקורות
בוודאי כבר תכננת איך הלידה שלך תראה, במיוחד כיום, כשקיימות אפשרויות מגוונות ללדת. האם תלדי בלידה קונבנציונלית, כולל שימוש במשככי כאבים כמו אפידורל? או שמא תבחרי בלידה טבעית, או אולי אפילו לידה במים? אז מה כוללת בכלל לידת מים? איך מים יכולים לעזור במהלך הלידה? מה הן יתרונותיה הן עבור האם והן עבור התינוק?
מאת: ציפי ברמן קרופרו
את עומדת ללדת? שיהיה בשעה טובה!
בוודאי כבר תכננת איך הלידה שלך תראה, במיוחד כיום, כשקיימות אפשרויות מגוונות ללדת. האם תלדי בלידה קונבנציונלית, המתאפיינת בניטור רציף של הדופק העוברי, כולל שימוש במשככי כאבים כמו אפידורל? או שמא תבחרי בלידה טבעית, בה נעשה שימוש מועט באמצעים רפואיים לטובת שימוש בטכניקות טבעיות יותר שאינן רפואיות? במידה ותמיד הרגשת רגועה בתוך הים, משכשכת במים הנעימים ואפילו שייט קייקים סוער אינו מאיים עליך, יתכן שלידה במים היא בדיוק הלידה שבה יהיה לך טוב ללדת. היא עשויה לתרום לחוויית לידה רגועה, חיובית והכי פחות כואבת שניתן.
אז מה כוללת בכלל לידת מים? איך מים יכולים לעזור במהלך הלידה? מה הן יתרונותיה הן עבור האם והן עבור התינוק?
מהי לידת מים?
לידת מים היא לידה טבעית, רגועה, שכל שלביה מתרחשים במים חמימים, שכשלעצמם מהווים גורם משכך כאבים טבעי, המזרז את הלידה. במהלך לידה כזו התינוק יוצא מרחם אימו אל המים ומשם בעדינות אל אוויר העולם ולחיק האם.
איפה ניתן ללדת במים?
למרות שבחו"ל זה אפשרי, בישראל כיום אין מבצעים לידות מים בבתי חולים, אבל ניתנת אפשרות ליולדת לשהות במים בזמן הצירים ועד לפתיחה מלאה - תחילת הלידה. מי שמעוניינת ללדת בלידת מים, יכולה לעשות זאת במסגרת מרכזי לידה חוץ אשפוזים מנוסים בלידה טבעית ולידת מים, בליווי של מיילדות המנוסות בלידה מסוג זה ותוך שימוש באבזור מתאים כמו בריכת צירים או בריכת לידה ייעודית. בנוסף, ניתן ללדת במים גם בבית, יחד עם מיילדת שמנוסה בלידה מסוג זה באמצעות בריכת לידה שניתן לשכור לצורך האירוע.
מהלך הלידה בלידת מים מחולקת לשלבים הבאים:
שלב ראשון
בשלב הראשון של הלידה, צוואר הרחם נפתח בהדרגה על ידי הצירים הדוחפים את הרחם לכיוון תעלת הלידה עד לפתיחה של 10 ס"מ. לפי מחקרים שבוצעו, מוכח כי בלידת מים, שלב הלידה הראשוני מתקצר באופן משמעותי, היולדת מצליחה להתמודד ביתר קלות עם כאבי הצירים, ולכן השכיחות בשימוש במשככי כאבים בלידה מסוג זה הינה נמוכה יותר.
שלב שני
בשלב השני של הלידה, בו האישה מרגישה צורך אינסטינקטיבי ללחוץ מאחר והרחם דוחף את התינוק לאורך תעלת הלידה אל אוויר העולם שמחוץ לרחם, מהווים המים חומר ריכוך טבעי לרקמות של גוף האישה ומפחיתים בצורה ניכרת את הצורך בחתך חיץ וכפועל יוצא את הכאבים, התפרים והקרעים הנלווים.
יתרונות לידת מים
ללידת מים יתרונות רבים על פני לידה בתנאים רגילים.
- שהיית היולדת בבריכה הטיפולית במהלך הצירים מאפשרת לה יכולת ניידות. היא יכולה ללכת, לעמוד ולהתנועע בתוך המים החמים, המעודדים הרפיית שרירים וכפועל יוצא את שיכוך הכאב בעת הצירים. בנוסף, המים החמים תורמים לזרימת דם טובה יותר כתוצאה מהתרבות של כלי הדם, הלחץ שלהם גורם להחזר ורידי טוב, המסייע בפיזור בצקות ברגליים.
- שהייה במים בשני שלבי הלידה גורמת לריכוך טבעי של רקמת הפרינאום ומסייעת להפחית את הסיכויים לקרעים טבעיים במהלך הלידה.
- באמצעות התמיכה של המים וביטול כוח הכבידה, קיימת אצל היולדת תחושה של "חוסר משקל", כך שמופחת העומס על מפרקיה וניכרת הקלה בתנועתיות שלה, כך שתהיה מסוגלת בקלות לשנות תנוחות ולבצע תנועות שלא תהיה מסוגלת לבצע מחוץ למים, מבלי שתסכן את עצמה.
- תחושת הפחתת המשקל בשילוב עם המים החמים, תורמים להרפיה של היולדת, להפחתת המתח הנפשי ולשיכוך הכאבים.
- בלידת מים - התינוק יוצא לסביבה מימית חמימה, הדומה לסביבה שבה שהה בתוך הרחם. עובדה, המפחיתה את הסטרס על התינוק מיד לאחר הלידה. מכיוון שיציאת התינוק נדחית במספר שניות בלידה בתוך המים, ריאותיו מלאות נוזלים, הוא אינו שואף לריאותיו והסיכון לשאיפת מקוניום או הפרשות אחרות פוחת.
מספר דגשים למי שבוחרת בלידת מים:
- רצוי להיעזר במיילדת שמנוסה בלידות במים.
- לידה מסוג זה אינה מתאימה לכל אישה בהריון. כדי לבחור בלידה כזו על האישה להיות בריאה ובעלת הריון תקין. במקרים הבאים לא ניתן ללדת בלידה מסוג זה: כאשר האישה סובלת מאי ספיקה כילייתית, מחלות לב, חום אימהי, לידה מוקדמת, אפילפסיה, תינוק השוקל למעלה מ-4.5 ק"ג, לידה מרובת עוברים, שלית פתח או דימום מוגבר לפני הלידה, תנוחת עובר עכוז או רוחבי.
- מומלץ להרבות בשתייה קרה בזמן הלידה, מכיוון שהשהייה במים החמים עשויה לייבש.
- כדאי לשמור על טמפרטורת מים קבועה באמצעות מד חום מותאם.
לסיכום,
אז לפני שתכננת שהילד שלך ילמד לימודי משפטים או רפואה ויעשה אותך לאימא גאה, סביר להניח שתכננת איך תראה הלידה שלך עוד בשלבי ההריון המוקדמים. במידה ובחרת ללדת בלידת מים, קחי בחשבון שהיא מאפשרת ללדת בצורה טבעית, להיות רגועה ולחוש בנוח, דבר המסייע בהפחתת כאבי הצירים. ההרפיה במהלך לידה כזו אינה מעלימה את הכאב, אבל מפחיתה משמעותית מתח וחרדה ועוזרת לאישה להתמודד בצורה טובה יותר במהלך הלידה.
שהייה במים החמימים מעודדת הפרשה של אנדורפינים- משככי כאבים טבעיים של הגוף, התורמים להתמודדות עם הכאב. מחקרים מצאו כי לא קיימים סיכונים מיותרים, הכרוכים בשהייה במים, אך עם זאת, אין מספיק מחקרים היכולים לאושש זאת, במיוחד אלה הנוגעים לשלב השני של הלידה ויציאתו של התינוק.