חתך חיץ או חתך טבעי

חתך חיץ נועד לשמור על בריאותך ולמנוע ממך סיבוכים בזמן הלידה. אולם יש מי שסבורים כי עדיף לאפשר לטבע לעשות את שלו. ד"ר רוני לוי עלהשיקולים בעד ונגד החתך היזום.



מאת: ד"ר רוני לוי מנהל חדרי לידה ומיון יולדות במרכז רפואי קפלן, באדיבות אתר האינטרנט של "שירותי בריאות כללית"


חתך חיץ או חתך טבעי
במהלך הלידה, לקראת יציאתו של התינוק לאוויר העולם, המיילדת עשוייה לבצע חתך חיץ, המכונה גם אפיזיוטומי. מדובר בחיתוך יזום בפתח הנרתיק. קיימים חילוקי דעות בדבר הצורך בחיתוך היזום, כאשר יש כאלה שסבורים שעדיף  לאפשר היווצרות שלקרעים באופן עצמוני.
 
 
 

איך מתבצע החיתוך?

פתחהנרתיק מוקף בשרירים טבעתיים, הממשיכים ומקיפים גם את פי הטבעת ובכך יוצרים צורתהמספר 8. קיימים שני  סוגי חיתוך חיץ:
 
  1. אפיזיטומי מרכזי  -מחבר בין הנרתיק בקו ישר לבין נקודה מסויימת לכיוון פי הטבעת. 
  2. אפיזיוטומי אלכסוני – חיתך בצד ימין של הנרתיק,  בשעה  שבע , שנועד למנוע התרחבות החתך לפי הטבעת. צורת חיתוך זו היא המקובלת בארץ.
 

האם החיתוך כואב?

אם ניתנה לך זריקת אפידורל, בדרך כלל לא תרגישי בכאב בזמן  החיתוך. ללא אפידורל, מקובל לבצע אילחוש מקומי על מנת להפחית את הכאב.
 

 

מהן הטענות בעד ביצוע חתך יזום?

  1. מניעת קרעים בפי-הטבעת (דרגהשלישית ורביעית).
  2. יצירת חתך מבוקר ונקי לעומת קרע או קרעים עצמוניים (ספונטניים) בלתי סדירים.
  3. מניעת קרעים קדמיים באזור הקליטוריס ופי-השופכה.
  4. מניעת נזק לשרירי ריצפת האגן שעלול להוביל לתחלואה רבה.
  5. מניעת נזק לעובר על ידי קיצור השלב השני של הלידה,  כאשר העובר משדר סימני מצוקה.
 

האם חתך חיץ מונע קרעים בדרגה שלוש וארבע?

קרע של פי הטבעת עלול לכלול את רירית החלחולת, ובמקרה כזה מדובר באחד הסיבוכים הקשים של לידה לדנית. קרע כזה עלול להוביל לחולשת פי הטבעת ולחוסר שליטה חלקי או מלא ביציאות. במחקרים רבים נדונה השאלה האם חתך חיץ אכן מפחית את השכיחות של סיבוך זה. עדיין אין מספיק מידע התומך בהשערה שחתך חיץ אמצעי או אמצעי-צדדי אכן מגן על פי הטבעת בלידה רגילה או עם מכשירים, ראשונה או שאינה ראשונה. עם זאת, על פי תוצאות שלמספר מחקרים בעלי תבניות שונות מתחזקת הסברה, כי ביצוע חתך אמצעי-צדדי לא זו בלבד שאינו מפחית את הסיכון לנזק, אלא אף מגבירו.
 

מה טוב יותר קרע עצמוני או חתך יזום? 

  1. אין עדויות לכך שחתך חיץ מקטין את הכאב לטווח קצר או ארוך לאחר הלידה לעומת קרע עצמוני, וייתכן שההפך הוא הנכון.
  2. אין הוכחה מבוססת לכך שחיתוך חיץ מזרז חזרה לקיום יחסי מין או מקטין את הכאב בעת קיום היחסים. חיתוך אמצעי-צדדי קשור להחלמה ממושכת ובעייתית יותר. 
  3. אין ככל הנראה הבדל בשיעורי זיהום מפצע של חיתוך חיץ לעומת קרע עצמוני. 
  4. אין עדות לכך שקל יותר לתקן חתך חיץ לעומת קרע עצמוני. יישום מוגבל של חיתוך חיץ מקטין את השיעור הכולל של משךת יקון וכמות חוטי תפירה.
  5. למעשה, אין כל הוכחה לכך שחיתוךהחיץ עדיף על פני קרע עצמוני מבחינת כל המדדים שנבדקו של חומרת הנזק לחיץ. בנוסף, קיים הסיכון לאיבוד דם – כמות הדימום לאחר הלידה עולה באופן משמעותי לאחר ביצוע חתך חיץ.

 

האם חיתוך מקטין קרעים באיזור השופכה והדגדגן?

ביצוע חיתוך חיץ מפחית את שיעור הקרעים באזור פי השופכה והדגדגן, אם כי קרעים באזור זה מלווים בשיעור נמוך של כאב או תחלואה אחרת.

 

האם פעולתהחיתוך מסייעת לרך הנולד?

אין כל עדות לכך שחתך חיץ מפחית את שכיחות הופעת דימום בחדרי המוח של עוברים במשקל נמוך, או שהוא משפר מדדים אחרים המייצגים את מצב העובר. בנוסף לכך, במרבית המחקרים לא התקבלה הוכחה  כי חתך חיץ מקצר את אורך השלב השני של הלידה. אין מידע מספק באשר ליתרונות של ביצוע חתך חיץ במצבים של מצוקה עוברית או כליאת כתפיים.

 

לחתוך או לא לחתוך?

בהסתמך על המידע הקיים, חתך חיץ מונע קרעים באזור פי-השופכה והדגדגן, אך אינו משיג אף אחד מהיתרונות האחרים לאם  או לוולד המיוחסים לו. בנוסף לכך, חתך חיץ מגביר את שיעור אובדן הדם בלידה, מגדיל את עומק הנזק לחיץ ומעלה את הסיכון לפגיעה בפי הטבעת. לפיכך יש להפחית באופן הדרגתי ביצוע פעולה זו.
 

האם ניתן לקבוע מראש אם לעשות חתך חיץ?

ההחלטה מתקבלת בזמן הלידה על ידי המיילדת או הרופא, אשר מעריכים האם הרקמות רכות מספיק לאפשר לתינוק לעבור בתעלת הלידה מבלי שייגרם קרע. שכיחות החיתוך גבוהה יותר בלידה ראשונה, כאשר יש צורך בלידה מכשירנית וכאשר יש חשד לתינוק גדול.
 

האם ניתן להפחית את הסיכוי לחתך?

יש טענה שתירגול שרירי ריצפת האגן בשיטת פאולה או שיטות אחרות יכול להפחית את שיעור החתך. מקובל להמליץ על עיסוי אזור החתך בשמן נבט חיטה החל משבוע 35 להריון כדי להגמיש את האיזור. באחרונה מציעים להשתמש בבלון (epi-no) אשר ניתן לנפחו בהדרגה עד לגודל שלראש של תינוק. אך אין מחקרים מבוקרים טובים שהוכיחו יעילות אחת מהשיטות שהוזכרו.
 

אחרי החתך - כמה זמן יש כאבים?

כאבים משמעותיים המקשים על ישיבה מרגישים בדרך כלל יומיים עד שבוע. תחושה לא נעימה באזור עשויה להימשך שבועיים עד חודש. כאבים לסירוגין או בקיום יחסי מין מתוארים בטווח גדול. יש הסובלות מאי נוחות במשך מספר חודשים ויש המתלוננות על כאב עד שנה.