האם אפיזיוטומיה קודמת משמעותה אפיזיוטומיה חוזרת?

אם את אם יולדת מנוסה, רוב הסיכויים הם שהתחלת לתהות על לידה מהרגע שראית את הפס בבדיקת ההיריון החיובית. האם זמן הלידה יהיה ארוך כמו בפעם הקודמת? האם יהיו לי צירים באותו שבוע כמו בפעם הקודמת? ואם עברת אפיזיוטומיה (חתך חייץ) קודמת את בטח תוהה אם תצטרכי גם הפעם.



מאת: צוות mamy


האם אפיזיוטומיה קודמת משמעותה אפיזיוטומיה חוזרת?
כל לידה שונה מאחרות ושונה מקודמתה,  אולם אפשר להבין שיהיה לנו את הרצון כיולדות להשוות את החוויה מלידה זו ללידה קודמת. הציפיה למהלך דומה היא טבעית.  אם בלידה קודמת עברת אפיזיוטומיה והיא הייתה כואבת או קשה להתאוששות, אפשר להבין שמבחינתך היא מקור לדאגה. 

 

 

האם אפיזיוטומיה קודמת משמעותה אפיזיוטומיה חוזרת?

לא בהכרח. הדבר תלוי בעיקר בסיבה בעקבותיה נאלצו לבצע חתך אפיזיוטומיה בלידה קודמת ואיך האזור החלים.
הנה 3 דברים על אפיזיוטומיות חוזרות:
 
 

1. אפיזיוטומות שגרתיות לא מומלצות

בעבר בטיפול ביולדות, אפיזיוטומיות היו הליך שגרתי שרוב היולדות עברו. המחשבה מאחורי ביצוע חתך כירורגי הייתה שחתך ישר יהיה קל יותר לתיקון ויחלים מהר יותר מקרע טבעי (שעשוי להיות לא ישר). עם זאת, ככל שהזמן עבר ויותר מחקרים וצפיות נעשו, התגלה שאפיזיוטומות לא החלימו טוב יותר ולעיתים נדירות החלימו מהר יותר. 
למעשה, לבסוף הבינו שאפיזיוטומיה הגדילה את הסיכון לקרע חמור יותר, זיהום, צלקות והחלמה ארוכה יותר אחרי הלידה. 
שגרתי הכוונה למשהו שנעשה כחלק מטיפול רגיל בלידה. יש מצבים מסוימים שאפיזיוטומות מועילות או נחוצות מבחינה רפואית. אך, גם ארגון הבריאות העולמית או ACOG לא ממליצים על אפיזיוטומות שגרתיות, אלא רק על אלו שנחוצות רפואית. 
 
 

2. אפיזיוטומיה חוזרת יכולה להיות תלויה בסיבה לאפיזיוטומיה הראשונה 

אם עברת אפיוזיוטומיה בעקבות העדפה של המטפל ולא מצורך רפואי, יש סיכוי טוב שאפיזיוטמיה חוזרת לא תהיה נחוצה. 
אם זה המצב, כדאי שתקראי ותלמדי איך למנוע אפיזיוטומות לא נחוצות.
בעוד אפיזיוטומות שגרתיות לא מומלצות, סיבות רפואיות עלולות לצוץ והן שהופכות אפיזיוטומיה לנחוצה. חלק מהסיבות האלה כוללות:
אם עברת אפיזיוטומיה בעקבות מצוקה עוברית או לידה מכשירנית, יכול להיות שלא תצטרכי שוב אלא אם הסיטואציות האלו יתרחשו שוב. אם היא נעשתה בעקבות קרע או פרינאום קצר, יכול להיות שתנוחה שונה בזמן שלב הלחיצות יוכל להפחית את הסיכוי לאפיזיוטומיה חוזרת. 
 
 

3. ההחלמה של האפיזיוטומיה הראשונה עשויה להשפיע על שלמות, קרע או הצורך באפיזיוטומיה חוזרת

אפיזיוטומיה היא חתך כירורגי לתוך הפרינאום ולפיכך דורשת תפרים כדי להחלים. בין אם קרע טבעי או אפיזיוטומיה תתכן רקמה צלקתית. עם זאת, כיוון שאפיזיוטומות נוטות להיות חתכים עמוקים יותר, הסיכוי לרקמה צלקתית עבה יותר גדל. 
הגוף של כל אחד מייצר רקמה צלקתית ייחודית. חלק מהנשים חוות חתכים עמוקים והפרינאום שלהן נשאר גמיש ועם רקמה צלקתית שהחלימה טוב. לנשים אחרות חתכים עמוקים מובילים לרקמה צלקתית עבה שמורידה את הגמישות של עור הפרינאום. הכוונה היא שאצל נשים מעטות, רקמה צלקתית יכולה להוות בעיה בהימנעות מאפיזיוטומיה חוזרת. 
אם את מודאגת מצלקות, חשוב לדבר עם הרופא או המיילדת. יכול להיות שעיסוי בפרינאום לפני או תוך כדי הלידה ותמיכה בפרינאום (עם קומפרסים חמים שיעזרו להזרים את הדם ולהגמיש את העור) יכולים להקטין את הסיכוי לאפיזיוטומיה חוזרת ע"י כך שיעזרו לרקמה הצלקתית להימתח. 
רקמה צלקתית עבה לפני לידה היא לא משהו שבהכרח צריך לדאוג בגללו, למרות שטוב להיות מודעת לכך כי העובדה יכולה לעזור לך בתכנון במידה וזאת תהיה בעיה. הדאגה צריכה להיות שבזמן שלב הלחיצות הרקמה הצלקתית לא תזוז, מה שימנע את יציאת התינוק או יוביל לקרע כלפי מעלה. שני המצבים אינם סבירים, אבל המודעות עוזרת ליצור תוכנית במידת הצורך. 
 
אין דרך לדעת איך הדברים יתפתחו עד ללידה עצמה. אולם באופן כללי, אפיזיוטומיה קודמת אינה בהכרח אומרת שיהיה צורך באפיזיוטומיה חוזרת בלידות עתידיות. יש הרבה אפשרויות להפחית את הסיכון לקרע או לאפיזיוטומיה. חשוב גם שהמטפל בלידה מעודכן ועובד לפי הנחיות הנוגעות לאפיזיוטומיה. הווידוא שלך ושלמטפל יש את אותן המטרות יכול לעזור בהפחתת החרדה לגבי מצבי ה"מה אם" בלידות.