10 עובדות על התפתחות התינוק
אמונות רווחות על תינוקות יש כל כך הרבה, שקשה להורים טריים לדעת מה מהן מבוסס על אמת ומה לא. ד"ר רונלה מרום, רופאת היילודים של מלון בייבי ליס, עם עשרה דברים שחשוב שתדעו על יילודים.
1# אנחנו ממליצים על הנקה מלאה עד גיל חצי שנה לכל הפחות.
הוכח במחקרים שתינוקות יונקים הם בעלי שכיחות נמוכה יותר למחלות זיהומיות של מערכת העיכול, מחלות זיהומיות של דרכי הנשימה, דלקות חוזרות של האוזן התיכונה וזיהומים של דרכי השתן. גם שכיחות האשפוזים של תינוקות יונקים עד גיל שנה נמוכה יותר בהשוואה לתינוקות שאינם יונקים, עובדה שמצביעה על כך שאם הם חולים במחלות זיהומיות, המחלות פחות חמורות.
2# בזמן הלידה היילוד מאד רגיש לאור בהיר.
אפשר לראות שאישוניו צרים כדי לאפשר כניסה מווסתת של האור. התינוק יכול לראות מייד אחרי הלידה, אבל הראייה שלו מטושטשת, משום שהראייה המרכזית עדיין לא מפותחת. היא מתפתחת בשבועות שאחרי הלידה. בסביבות גיל חודש היילוד כבר יכול לכוון מבט מפוקס לעבר מי שמולו. הוא יכול גם לראות את הסביבה, אך מתעניין יותר בעצמים שקרובים אליו שכן אותם הוא רואה בבהירות רבה יותר.
3# מבחינה התפתחותית, תינוק אינו חייב תמיכה של הליכונים על מנת ללמוד ללכת.
כשהם נעזרים בהליכון, התינוקות אינם יכולים לראות את כפות רגליהם והם עלולים להיקלע לסכנות כמו נפילות. בנוסף, ההליכון מעודד תינוקות ללכת עוד לפני שיש להם את הכישורים הדרושים לכך – כלומר שרירים שפועלים כפי שהם אמורים לפעול.
4# רוב התינוקות לא מוכנים לאכילת מוצקים לפני גיל ארבעה חודשים.
אם התינוק עבר את גיל חצי שנה וממאן לאכול מכפית שמוגשת לו – הוא כנראה לא בשל לכך עדיין, ואין שום צורך להילחץ. כמו שלא כל התינוקות מתחילים ללכת באותו גיל, לא כולם מתחילים לאכול מוצקים באותו גיל.
5# הורים מרבים לשאול אם צבע העיניים של היילוד בזמן הלידה יישאר גם לשאר החיים
לא ניתן להשיב על שאלה זו עד שהילד לפחות בן שנה. כשמדברים על צבע העין, אנחנו מדברים על הקשתית, שהיא הטבעת השרירית שסובבת את האישון ואחראית על כמות האור שנכנסת לעין. הקשתית משתנה עם ההתפתחות שלה, שיכולה להסתיים בגיל שנה. צבע הקשתית, כמו צבע השיער וצבע העור, תלוי בחלבון שנקרא מלאנין, שמופרש מתאי המלאנוציטים. כשתינוק נולד, עיניו בדרך כלל אפורות או כחולות והתאים שנחשפו לחושך כל ההיריון נחשפים פתאום לאור ומתחילים להפריש מלאנין. אם הם מפרישים מעט מלאנין צבע העיניים יהיה כחול. אם הם מפרישים יותר מלאנין צבע העיניים יהיה אגוז ירקרק. בהפרשה מרובה, הצבע המתקבל יהיה חום עד שחור. בגלל שלוקח שנה עד שהמלאנוציטים מסיימים את הפעולה הזאת אי אפשר לקבוע את צבע העיניים סמוך ללידה.
6# בכי מופרז מצביע על כך שיש בעיה חמורה
כשתינוק בוכה ובוכה זה לא אומר בהכרח שהוא חולה או סובל מכאב. הוא אינו יכול לדבר והוא רוב הזמן פסיבי, כך שהדרך שלו לבטא את עצמו היא באמצעות בכי.
בדרך כלל הבכי נועד להודיע שלא נוח לו או שהוא רוצה משהו. אם לתינוק אין חום, אם נשימתו נינוחה, אם צבעו ורדרד, אם הוא מניע בחופשיות את ידיו ואת רגליו ואם הוא נרגע עם ערסול או עם האכלה – סביר להניח שהוא אינו חולה.
7# אין עדות מדעית לכך שצעצועים מורכבים תורמים לפיתוח האינטליגנציה של התינוק
אני לא רומזת שאין תועלת בצעצועים, אך הגורם המכריע הוא כיצד התינוק משחק – ולא עם מה הוא משחק. משחק עם כף וסיר יכול למלא את אותו תפקיד בפיתוח המיומנויות המוטוריות של התינוק בדיוק כמו צעצוע יוקרתי, שרכשתם במיטב כספכם. חמשת החושים של התינוק עדיין מתפתחים, כך שמה שהוא לומד זה למשש, להריח, לראות ולשמוע.
8# כשלתינוק יש התקפי גזים, המכונים בשפה המקצועית קוליק, מדובר על התכווצויות של המעי, שגורמות לכאב חד
כאב זה מגיע בגלים, יותר שכיח בערב (אבל לא בהכרח) ורוב התינוקות סובלים ממנו.
לרפואה עדיין לא ברור מה המנגנון, שגורם לכיווצי המעי, אך מוסכם כי זו תופעה חולפת. במקרים שהתינוק סובל מאד יש להביאו לרופא יילודים כדי שיתרשם מחומרת התופעה וישקול שינוי תזונתי אין הוכחות חד משמעיות לקיומו של טיפול יעיל לקוליק רגיל.
9# רבים סבורים שלא כדאי לצאת עם תינוק בן יומו מהבית
אני אומרת שאין שום מניעה לצאת מהבית. אנחנו צריכים לשמור על התינוק מהידבקות מזיהומים לפחות בחודשיים הראשונים לחייו. זיהומים מועברים על ידי בני אדם דרך נשימה ומגע, ולכן יותר חשוב להקפיד שכמה שפחות אנשים יתעסקו עם התינוק ויהיו אתו בחלל סגור קטן.
10# הורים חושבים שתינוק שמפתח שיניים בהכרח אמור גם להעלות את חום גופו
לא הוכח שיש קשר בין הדברים. חום הוא בדרך כלל סמן למחלה זיהומית וצמיחת שיניים היא תופעה התפתחותית תקינה שאיננה גורמת לעליית חום גוף. אם מדובר בכאב משמעותי יש לשקול מתן תרופה בייעוץ רפואי.