חרדה אחרי לידה

מחקר חדש טוען, שמקרים של חרדה, שכיחים יותר מדיכאון אחרי לידה בימים הראשונים שלאחר הלידה. לפי המחקר, אחת מתוך חמש אימהות טריות, דיווחו על לחץ וחרדה שנסובו סביב הלידה והרחבת המשפחה.




תרגמה וערכה: הילה אלפר


חרדה אחרי לידה

בשנים האחרונות עולה המודעות בנושא דכאון לאחר לידה. יותר ויותר נשים נחשפות לתסמינים וערות גם למצבן של האימהות הטריות בסביבתן.

מחקר חדש טוען, שמקרים של חרדה, שכיחים יותר מדיכאון אחרי לידה בימים הראשונים שלאחר הלידה.

לפי המחקר, אחת מתוך חמש אימהות טריות, דיווחו על לחץ וחרדה שנסובו סביב הלידה והרחבת המשפחה.

החוקרים מצאו עוד, שאימהות שחוו חרדה נטו יותר להפסיק את ההנקה בשל קשיים מוקדם יותר-  לאחר כשבועיים ופנו יותר לקבלת טיפול רפואי לאחר הלידה.

 

הבחירה במחקר זה נעשתה לאחר שהחוקרים הבינו שהדיכאון תפס את מלוא תשומת הלב התקשורתית בעוד שדווקא תחושת החרדה נפוצה יותר וההתייחסות אליה קריטית יותר משלב הלידה, השהייה לאחר מכן בבית החולים וההתאוששות. החוקר ד"ר איאן פול, מרצה לרפואת ילדים ורפואה כללית בבית הספר לרפואה penn הנמא בעיר הרשי, טוען שהלידה כשלעצמה בדרך כלל אינה גורמת לדיכאון אבל עבור הרבה אימהות ובפרט אימהות לילד ראשון, עלולה לגרום לחרדה עמוקה.

 

המחקר כלל 1,100 אימהות שילדו את ילדן הראשון כאשר הגיל הממוצע של הנבדקות היה 29. החוקרים ליוו את האימהות החל משלב שהותן בבית החולים והמשיכו ללוות אותן בסקרים טלפונים גם לאחר שבועיים, חודשיים וחצי שנה לאחר הלידה שהעריכו את רמת החרדה, הדיכאון, משך ההנקה והפנייה לטיפול רפואי.

 

ממצאי המחקר העלו, ש17 אחוז מהאימהות הטריות סבלו מחרדה בעת ששהו בבית החולים לאחר הלידה לעומת 6 אחוז מהאימהות שדיווחו על דיכאון לאחר לידה באותה תקופה מקבילה.

שיעורי החרדה ירדו משמעותית בתקופה שבין שבועיים לחצי שנה לאחר הלידה ועמדו על 6-7 אחוזים ועדיין היו גבוהים יחסית לשיעור הנשים שחוו דיכאון אחרי לידה. חשוב לציין שעבור רוב הנשים, החרדה ירדה באופן טבעי, שבועות לאחר הלידה, ללא צורך בהתערבות רפואית.

 

החשיבות במחקר, לטענת החוקרים, היא בהבנה של הרופאים כיצד משפיעה החרדה על כמות הביקורים של האישה והבקשות לטיפול רפואי, על משך ההנקה (בעיות בהנקה עלולות להגביר את החרדה ולהביא להפסקת ההנקה בשלב מוקדם מהממוצע) וכן, על החמרת מצבי דיכאון לאחר הלידה. גם אם האימהות הטריות נשאלות לפעמים על ידי רופאי הילדים בביקורים השגרתיים האם הן חוות דיכאון אבל עולה מן המחקר שאולי יש להוסיף לשאלות גם הערכה של מצב החרדה בו הן נמצאות.

המחקר פורסם באתר pediatrics.com