טיפים לבחירת דולה
דולה, הינה אחת מהקצועות אשר התפתחו מתוך תפיסה חברתית חדשה. מה שהיה בעבר מנהג בחברות שבטיות וקהילות קטנות, הפך מקצוע. הליווי האישי והפרטני לתהליך הלידה, אינו נחלת בן הזוג בלבד בימים אלו. זהו מקצוע לכל דבר הנלמד במסדרונות מכללות, וכתלי אקדמיה.
מאת: ריקי לוי דינר, מאמנת אישית וזוגית מנחת סדנאות לאחר לידה
במאה העשרים ואחת בולט הקשר בין התפתחות חברתית-תפיסתית למקצועת חדשים בעיקר כאשר מדובר במקצוע ההורות והלידה.
דולה, הינה אחת ממקצועות אלו, אשר התפתחו מתוך תפיסה חברתית חדשה. מה שהיה בעבר מנהג בחברות שבטיות וקהילות קטנות, הפך מקצוע. הליווי האישי והפרטני לתהליך הלידה, אינו נחלת בן הזוג בלבד בימים אלו. זהו מקצוע לכל דבר הנלמד במסדרונות מכללות, וכתלי אקדמיה.
רקע
מקצוע הדולה נכלל תחת מקצועות ההכנה ללידה והתמיכה בלידה. קורס הכנה ללידה כוללת בתוכה הכנות רפואיות כמובן, כאשר התמיכה בלידה כוללת את הפאן הנפשי/רוחני של התהליך- לרבות, מתחים, השפעות נפשיות על התהליך הרפואי וכדומה.
תפקיד הדולה אמור לשלב בין כל אלו, לגשר ביניהם וכל זאת מתוך מטרה להוביל את היולדת את לידה בטוחה, ונעימה. יצירת חוויה חיובית.
מומחים בתחום בארץ הפכו את הנושא למקצוע הנלמד במכללות השונות ברחבי הארץ והעלו אותו לרמה האקדמית, בעיקר בשל החיבור לצד המדיקלי- רפואי. בין היתר ניתן ללמוד את מקצוע הדולה במכללת וינגייט, מכללת לוינסקי, מכללת מהות, בית הספר אומנות הלידה, המרכז הישראלי לחינוך ולידה ועוד....
ההנחה הייתה כי תומכי/ות לידה קיימות אף ללא התעודה המקצועית, והן יכולות ללבוש פנים של חברה/ה ובן הזוג כמובן. התוספת האקדמית הופכת את נושא ליווי הלידה לרציני יותר, ומקצועי יותר ולו בתפיסה.
כיום אין עדיין הכרה של משרד הבריאות או כל גורם מוסמך אחר במקצוע. אי ההכרה פותחת פתח לכל מיני שרלטנים בתחום.
ארגון הגג של הדולות שהוקם בשנים האחרונות שם לו למטרה להביא לסטנדרטיזציה של מקצוע הדולה בישראל. לפי האג'נדה של הארגון ההכרה בדולות הקיימות תהיה אוטומטית ורטרואקטיבית, כנהוג בתהליכים דומים בעולם. עד תאריך 1/1/2012 העוסקים במקצוע הדולות יוכרו כ'דור מידבר' הם אלה שיהוו תשתית המקצוע והרישום בפנקס הדולות. מתאריך זה ואילך ההכרה תהיה מותנית במעבר מבחן סף המבטיח רמת ידע נאותה של העוסקים, בעיקר מתוך ראיה עתידית של שמירה שיטתית על סטנדרטים ועדכניות גבוהים. מבחן סף ארצי לדולות יחובר על ידי מנהלי בתיה"ס לדולות שמשתפים פעולה עם ארגון הגג.
מדוע צריך דולה?
נקודה אחת יש להבהיר בטרם הדיון בנחיצותה של הדולה. לידה תתרחש! עם ובלי הדולה את תלדי כשיגיע הזמן. השאלה היא איך?
נשים רבות מדווחות כי תהליך הלידה אף נחווה כמשהו חיצוני להן, כמשהו שנוהל על ידי הצוות הרפואי שלא היה ער דיו לתחושותיהן, לבקשותיהן. מבחינתן הייתה תחושה כי מדובר בגוף שהרופאים עובדים עליו, ולא זוכרים כי מדובר באישה- יולדת!
לעומתן נשים אשר לוו על ידי דולה מדווחות על תחושת שיתוף ולא ניהול חיצוני, על הקשבה רבה והכלה.
הדולה הינה למעשה המשך טבעי לקורס הכנה ללידה. אחת מההוכחות לכך היא שנשים שזו להן הלידה השנייה ויותר במספר ממשיכות לקחת דולה, עקב שינויי הגוף, שכחת הלידה הקודמת, הרצון ליצור חוויה מתקנת ועוד.
אז איך בוחרים את הדולה המתאימה?
טיפים לבחירת דולה:
- ראשית ולפני הכל דברי עם בן זוגך על התעניינותך בדולה. הבהירי לו את תחושותייך, ומדוע הדבר חשוב לך. גברים רבים מאויימים נוכח הנוכחות של אדם נוסף בתהליך ההריון, שאינו מהצוות הרפואי. החשש העיקרי הוא כי הם יידחקו הצידה. דברו על הדברים טרם הבחירה.
- הפכי את בן הזוג לשותף בבחירת הדולה עצמה. חשוב מאוד כי שניכם תתחברו אליה, אחרת זה לא יעבוד.
- קבלי המלצות מנשים שעבדו עם דולה , מה היה טוב בדולה שלהן? מדוע בחרו דווקא בה?
- בררי היכן הוכשרה הדולה, מהו היקף ההכשרה והאם מדובר בבית ספר הנחשב יוקרתי בתחום או לא? את הבירורים האחרונים ניתן לעשות באופן עצמאי באינטרנט ובפורומים בנושא.
- הכי חשוב זה החיבור הראשוני. אם את לא מתחברת ולו באינטואיציה עברי הלאה וחפשי דולה אחרת. מדובר בגורם שאמור לחות אותך ברגעים מאוד אינטימיים. אסור לשכוח זאת.
- סכמי עם הדולה מה קורה, מבחיינת עלויות, במידה והלידה הופכת מלידה טבעית ללידה קיסרית?
- חשוב!!!! בררי האם בית החולים בו את מעוניינת ללדת מקבל אל שעריו דולות? למרות שכיום מרבית בתי החולים עובדים עם דולות, יש כאלו המתנגדים לשהותה בחדר הלידה ומאפשרים כניסה של בן הזוג והיולדת בלבד. ויש כאלו אשר עובדים עם מספר מצומצם של דולות, או אשר הכשירו חלק מהאחיות שלהם לדולה ואינם מאפשרים דולות חיצוניות.
הטיפ החשוב ביותר הוא הרגעי! יש זמן לחשוב על הכל! תכנני, תהני ככל הניתן ושיהיה במזל טוב.