כאבים ביחסי מין אחרי לידה

כאבים ביחסי מין אחרי לידה הם לא מצב שאת צריכה להשלים איתו. אבחון וטיפול מקצועי וממוקד יכולים לעזור לך לחזור לחוות חיי מין מלאים ומהנים. כל הפרטים בכתבה



מאת: ד"ר בני שכטר, גניקולוג ומטפל מיני עם ניסיון רב בטיפול בכאבים ביחסי מין אחרי לידה, בעל מרפאה גינקולוגית וסקסולוגית בבת חפר וברמת השרון


כאבים ביחסי מין אחרי לידה

אם את אחרי לידה ואת חווה כאבים ביחסי המין – הכתבה הזאת בשבילך.

גם אם הלידה הייתה מזמן, לפני כמה חודשים (ואפילו שנה ומעלה) – ייתכן שעדיין כואב לך כשאתם מקיימים יחסי מין. כדי להבין מהו אותו כאב ואיך להעלימו, יש להתחיל בהבנת הגורם לכאב.

בואו נבין את שלושת הגורמים השכיחים ביותר לכאבים ואת דרכי הטיפול הניצבות בפנייך.

 

נתחיל בחמש עובדות שחשוב לדעת

1.    יחסי מין אחרי לידה יכולים להיות מענגים כמו פעם ואפילו יותר מזה.

2.    יש הרבה דרכים לטפל בכאבים בסקס אחרי לידה.

3.    הכאבים עלולים להחמיר אם לא יטופלו כהלכה.

4.    חומרי סיכה אינם טיפול רפואי ועלולים להביא להחמרה בכאב.

5.    הכאבים אינם מצביעים בהכרח על בעיה גניקולוגית או קוסמטית באזור הנרתיק, אך יש לשלול זאת  

      בביקורת רפואית.

 

מה גורם לכאב?

תפרים שנעשו בסיום הלידה

כאבי התפרים מוכרים בוודאי לכל יולדת שחוותה אותם על בשרה או שמעה עליהם מחברות. הכאב החזק ביותר באזור התפרים מורגש בשבוע הראשון לאחר הלידה. לאחר מכן, אמור הכאב לפוג בהדרגה.

אז מדוע נמשך הכאב בסקס זמן רב כל כך? הכאב הוא הרבה פעמים תוצר של כיווץ השרירים הטבעתיים המקיפים את איבר המין – אותם שרירים שנקרעו ונתפרו במהלך הלידה. כך שלמעשה, כאבים שאת חווה שבועות רבים לאחר הלידה הם אינם התפרים אלא השרירים.

 

מהו הטיפול?

§         עיסוי פרינאום

§         תרגילי פיזיותרפיה על פי הנחיות הרופא

 

רגישות בנרתיק בעקבות הלידה

אחרי הלידה חלים בגוף שינויים הורמונאליים רבים. שינויים אלה מושפעים מגיל האישה, ממספר הלידות, מדפוסי ההנקה, מתפקודי הבלוטות ועוד. השינויים הינם בעלי השפעה ישירה על הלחות הטבעית שבנרתיק. עם הפגיעה בלחות – נוצרת תחושת גרד וצריבה המפריעה לך ביום-יום ובוודאי גם במהלך יחסי המין. רגישות זו עלולה לגרום לכאבים חזקים בזמן החדירה עצמה וגם לאחריה.

 

מהו הטיפול?

§         איזון הורמונלי

§         יש להימנע משטיפות היגייניות וחומרי סיכה הפוגעים

      עוד יותר בלחות הטבעית של הנרתיק. כאמור,  

      שימוש לא מתאים בחומרי סיכה עלול לגרום

      להחמרה.

 

דלקות וזיהומים בעקבות הלידה

האבחנות השכיחות ביותר הן פטרייה, חיידקים או יובש בשל חוסר אסטרוגן - ועקב כך דלקת נרתיקית. מצבים אלה שכיחים אחרי לידה ויש לאבחן אותם באופן מדויק באמצעות בדיקה גניקולוגית ותשאול המטופלת. בעיות נפוצות אלו מפריעות לתפקוד המיני וגורמות לכאבים ביחסי המין. על מנת לאבחן אותן ולשלול מצבים אחרים שפורטו כאן – יש לגשת לבדיקה מהימנה.

 

מהו הטיפול?

§         טיפול תרופתי ומניעתי בהתאם לאבחנה.

§         הדרכה והנחיה לגבי היגיינה נשית.

 

קצת על האבחון של הכאבים

ישנה חשיבות עצומה לאבחון מדויק של גורם הכאב. אבחון לא נכון עלול להוביל להתאמת טיפול לא נכון, כגון חומרי סיכה, ולהחמרת הבעיה. חשוב ללכת לגניקולוג ומטפל מיני המומחה בטיפול בכאבים. האבחון הינו משולב – גניקולוגי וסקסולוגי וכולל בדיקה גניקולוגית ותשאול מקיף. על סמך ממצאי הבדיקה מותאם הטיפול המלא שמוביל לפתרון הבעיה מהשורש.

 

איך יודעים אם לגשת לבדיקה?

יש לגשת לבדיקה גניקולוגית שישה שבועות אחרי הלידה. אם הבדיקה תקינה – יחסי המין לא אמורים להיות כואבים. אם בכל זאת את סובלת מכאבים שאינם מאפשרים הנאה מקיום היחסים, יש לגשת לגניקולוג ולקבל את הטיפול המתאים.

ההחלטה לגשת לרופא אינה על פי משך הזמן שעבר מהלידה (כל עוד עברו שישה שבועות והבדיקה תקינה) אלא על פי הכאב שאת מרגישה. אם כואב לך ואת לא מסוגלת לקיים יחסי מין מלאים  – גשי להיבדק.