רגישות למזון אצל ילדים
רגישות למזון היא שם כללי לתופעות גופניות שליליות שמקורן במזון. לדוגמא: כאבי בטן, שלשולים, נפיחות בבטן, פריחה על העור, גרד בלוע, כאבי ראש ועוד. ממה נובעת הרגישות ואיך נמנע ונתמודד?
מאת: ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית, מומחית ברגישות למזון
החופש הגדול כבר כאן ואתו יציאה מהמסגרת בכלל, ובפרט בנושא המזון. הארוחות משתנות, שעות הארוחה משתנות. אוכלים לעיתים קרובות יותר מחוץ לבית, אוכלים יותר מזון מעובד, אוכלים מזון עתיר יותר בשומן ולרוב פחות בריא. מעבר לכל אלה, החשיפה למזון שונה עלולה לבוא לידי ביטוי ברגישות למזון.
רגישות למזון היא שם כללי לתופעות גופניות שליליות שמקורן במזון. לדוגמא: כאבי בטן, שלשולים, נפיחות בבטן, פריחה על העור, גרד בלוע, כאבי ראש ועוד. תופעות אלה נוטות לקרות מיד לאחר האכילה אך יכולות לבוא לידי ביטוי גם 48 שעות לאחר האכילה, לכן לעיתים קרובות קשה לזהותן ולקשר בין מרכיב המזון המזיק לבין התופעות השליליות. להבדיל מאלרגיה למזון שם התופעות מידיות בדרך כלל ועלולות להיות קשות מאוד, ברגישות למזון התופעות גורמות לאי נוחות משמעותית אך לא לסכנת חיים.
רגישות ללקטוז
תופעות הרגישות למזון הנצפות בילדים לעיתים קרובות כוללות רגישות ללקטוז (סוכר החלב). ילדים רכים צורכים מעדני חלב שונים, חלב עם דגני בוקר, גבינות רבות בכריכים ואלה מביאים לעיתים קרובות לקושי בעיכול שגורם לגזים, נפיחות וכאבי בטן. הקיץ מזמן גם ארטיקים וגלידות רבות שגם בהם יש לרוב כמות לקטוז גדולה (למעט גלידות סורבה או גלידות פרווה).
רגישות לפרוקטוז
תגובה אחרת מוכרת בקיץ היא לפרוקטוז – סוכר הפירות. פירות הקיץ הקיימים בתקופה זו בשפע, נאכלים בבתים רבים ובכמויות משמעותיות (אבטיח, מלון, אפרסקים, שזיפים, מנגו ענבים וכד'...) פירות אלה עשירים בפרוקטוז ויגרמו לנפיחות, גזים, כאבי בטן ושלשולים למי שרגיש לפרוקטוז.
רגישות לצבעי מאכל
הארטיקים המפתים והססגוניים, השלוקים בשקיות כמו גם ממתקי הגומי למיניהם מכילים כמויות גדולות של צבעי מאכל. צבעי המאכל עלולים לגרום לחלק מהילדים (וגם המבוגרים) לסבול מתופעות של אי שקט (היפראקטיביות), כאבי ראש, קושי בריכוז ואף ירידה במצב הרוח. יש לשים לב במיוחד לילדים / מבוגרים שסובלים מאלרגיה לאספירין. אלרגיה לאספירין לרוב מקושרת לאלרגיה לצבע מאכל צהוב (טרטרזין E 102). אלרגיה זו עלולה לגרום כאבי ראש קשים מאוד.
רגישות לסוכר
עודף סוכר הוא גורם נוסף שילדים רגישים אליו. חלק ניכר מהילדים מגיבים לסוכרים באי שקט, היפראקטיביות, חוסר ריכוז ורעב כבד למזון עתיר סוכר. מלבד האפקט המשמין של מזון עתיר סוכרים, המזון המתוק מייצר התמכרות וחוסר שליטה באוכל. הילדים אוכלים ארוחה מלאה, ואחרי כשעה מבקשים שוב אוכל תוך פיתוח סימני רעב קשים מאוד. אכילה של ממתקים, עוגות ועוגיות, ארטיקים וגלידות, שייקים ומיצים עתירי סוכר – כל אלה מעלים מאוד את ריכוז הסוכר בדם אך מייצרים תגובות אך ורק לרגישים לסוכר.
רגישות לממתיקים מלאכותיים
ממתיקים מלאכותיים הם תחליפי סוכר נפוצים מאוד הנמצאים במשקאות דיאטטים, מעדנים דיאטטיים, מסטיקים וסוכריות ללא סוכר ומזונות רבים נוספים המיועדים לחולי סוכרת או לכאלה שמעדיפים להפחית בסוכר. השימוש בממתיקים אלו אינו מומלץ לילדים. מעבר לחוסר ההמלצה, הממתיקים המלאכותיים עלולים לגרום לגזים רבים ואי נוחות בבטן.
רגישות לחומרים משמרים
חומרים משמרים במזון מעובד (סלטים קנויים) עלולים לגרום לפצעים בפה (אפטות) תוך שעות ספורות. הפצעים מכאיבים ומקשים על האכילה. אכילה מחוץ לבית מזמנת מזון מעובד ומשומר. כדאי לשים לב לממרחים של חומוס, טחינה, אבוקדו, וכו' במסעדות ובתי קפה. הימנעות ממאכלים אלה גורמת להחלמה מהירה וחוסר חזרה של הכיבים בפה.
אז איך עוברים את הקיץ בשלום ובמינימום תופעות גופניות שליליות...
ראשית, משתדלים ככול האפשר לשמור על סדר יום בריא ומאורגן, הכולל ממתק אחד ליום. מקפידים על הימנעות ממתקים ססגוניים (ניתן להשתמש בממתקים המכילים צבעי מאכל טבעיים בלבד).
משתדלים ככול האפשר לאכול בבית או במסעדות עם אוכל טרי. בשרים,פסטות, סלטים, סושי וכדומה. מזון טרי מכיל בד"כ מרכיבים טבעיים.
משתדלים לקנות ארטיקים וגלידות על בסיס פירות וכאלה שאינם מכילים צבעי מאכל מלאכותיים.
ממליצים על אכילת פירות אך במידה... חשוב לזכור שכל פרי בגודל תפוח בינוני, מכיל כ- 3 כפיות סוכר. כולל אבטיח, מלון וענבים. האימרה "אבטיח הוא רק מים" – אינה נכונה... כוס קוביות אבטיח מכיל כמות סוכר הדומה ל- 3 כפיות סוכר.
היו ערים לשינויים גופניים בילדיכם. שאלו אותם על היציאות שלהם, האם השתנו לאחרונה. שימו לב לתלונות על כאבי בטן, גזים, גרודים, פצעים בפה, כאבי ראש שחוזרים לעיתים קרובות וכדומה...
מאחלת לכולכם קיץ נעים ובריא!