מה עדיף לילדים: חמאה או מרגרינה?
יש הממליצים לצרוך מרגרינה במקום חמאה במטרה להוריד את רמת הכולסטרול בדם. אך מצד שני, המרגרינה בעצמה עלולה לגרום לבעיות בריאותיות שחייבים להכיר
מאת לוטי זילברמן, מהנדסת כימיה תואר שני
יש הממליצים לצרוך מרגרינה במקום חמאה במטרה להוריד את רמת הכולסטרול בדם. אך מצד שני, המרגרינה בעצמה עלולה לגרום לבעיות בריאותיות שחייבים להכיר.
המרגרינה היא תוצר של הפיכת שמן צמחי לחומר מוצק על ידי בעבוע מימן בשילוב חומרים מזרזים כמו ניקל וקדמיום. המימן הופך את השמן לשומנים רווים. יצור המרגרינה מתבצע בטמפרטורות גבוהות, מה שגורם לפירוק וויטמין e וחומרים חיוניים אחרים המצויים בשמן. השומנים במרגרינה הם שומני-טראנס, הגורמים, על פי המחקרים האחרונים, לעליית רמת הכולסטרול הרע (ה- ldl ). הם גם משפיעים על מחלות קיימות כגון ארטריטיס ובעיות קיבה. הניקל, המשמש כזרז לתהליך הייצור, הוא חומר רעיל, שעלול לפגוע בכמויות מצטברות בכליות וריאות. הקדמיום אף היא מתכת רעילה ביותר שעלולה לגרום לארטריוסקלורזיס, לחץ דם גבוה ועם הזמן לסרטן.
החמאה מיוצרת משמנת ומכילה גם שומן רווי כמו המרגרינה אך להבדיל ממרגרינה היא מוצר טבעי ולא מכילה חומצות שומן טראנס. החמאה עשירה בוויטמינים הנמסים בשומנים כגון וויטמין a ,d, e, k כאשר כמויות הוויטמינים משתנות מעונה לעונה ובהתאם לאיכות המזון שהפרות מקבלות.
ד"ר וסטון פרייס גילה מרכיב בחמאה המסייע לגדילת ילדים והתפתחותם. גורם זה מכונה "activator x" הוא גם חקר ומצא שארוחה אחת עשירה ביום הכוללת חמאה מסייעת במניעת עששת בקרב ילדים. הוא פרסם המחקר שלו בספר שכתב " “nutrition and physical degeneration.
אנשים הרגישים למוצרי חלב, לרוב לא רגישים לחמאה כיוון שהיא כבר לא מכילה את החמר האלרגני. כתגובה לטענה הרווחת, שחמאה גורמת לעליית רמת הכולסטרול בדם טוען ד"ר וויליאם קוך, רופא מפורסם בארצות הברית, שבגוף עם חילוף חומרים מאוזן, אין בעיות כולסטרול. הוא טוען שרק 4% מהכולסטרול בא ממזון, היתר מיוצר בגוף. כמויות קטנות של מזון מהחי עוזר לאיזון הכימיה בגוף. אנשים אשר לא מבצעים פעילות גופנית, חייבים להוריד את כמויות השומנים כולל החמאה, אולם כפית חמאה ביום מומלצת אפילו לאנשים פחות פעילים .
מסקנות:
המרגרינה מכילה פחות כולסטרול, היא יותר זולה ומתאימה גם למאכלי בשר (היא נחשבת פרווה). חסרונה העיקרי הוא בכך שהיא מכילה שומני טראנס הגורמים לבעיות בריאותיות ושאריות של מתכות רעילות. מנגד, החמאה היא מזון טבעי המכיל וויטמינים וגורם המסייע להתפתחות ילדים. היא קצת יותר יקרה אבל הערך התזונתי מצדיק את המחיר. ובכל מקרה, מומלץ לצרוך אותה בכמויות קטנות.