מה הערכים התזונתיים של הפירות היבשים
אין אצלנו חג שלא אוכלים בו מטעמים הרי שבחג האילנות, מרבים באכילת פירות, כפי שאמרנו משבעת המינים בהם בורכה ארץ ישראל, ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ושקדים. מה עדיף? פרי טרי או פרי מיובש? מה ההבדל בערכים התזונתיים ביניהם?
מאת: נעמה בן דוד טרבלסי, דיאטנית קלינית B.SC בסטודיו C
את מנהג אכילת הפירות היבשים התחילו חסידי אשכנז ובאמת, בתחילה היה נפוץ אצל האשכנזים בלבד. אז בבקשה ,שלא תגידו שהאשכנזים לא רשמו משהו לזכות המטבח הישראלי (חוץ מגפילטה פיש ורגל קרושה) ולרשימת האוכל הטעים . עם הזמן, התפשט המנהג, לאכול פירות, בכל קהילות ישראל.
המנהג לאכול מפירות ארץ ישראל הוזכר בחלק מספרי החסידות וגם בספרי חכמים בכל עדות ישראל.
חג האילנות של ישראל
בחג טו בשבט, מדובר בראש השנה לאילנות ובתנובתם החדשה. אם חשבתם שהוויכוח אצל היהודים התחיל בדורנו, אז תירגעו, מאז ומתמיד היהודים מתווכחים על כל דבר. גם סביב סוגיית פרי העונה החדשה היה וויכוח בין בית הילל לבית שמאי. התווכחו האם לציין את החג בראשית החודש או – בטו' לשבט. ואז בכדי להיות בטוחים שמברכים על פירות השנה ולא של השנה הקודמת הוחלט ללכת עם בית הילל ולציין את המאוחר מבין השניים. מאז חוגגים ראש השנה לאילנות לא בתחילת החודש אלה, באמצע החודש. בכלל ביהדות, עצי ארץ ישראל זוכים להרבה כבוד והערכה ובמיוחד לאחר היציאה לגלות אכילת פירות הארץ ובמיוחד שבעת המינים קיבלה משמעות של געגועים לארץ.
אין חג בלי חגיגת אוכל
אין אצלנו חג שלא אוכלים בו מטעמים הרי שבחג האילנות, מרבים באכילת פירות, כפי שאמרנו משבעת המינים בהם בורכה ארץ ישראל, ובפרט פירות יבשים ואגוזים למיניהם כגון תאנים, תמרים, צימוקים, חרובים ושקדים.
פירות יבשים, למה כמה ומדוע...
פירות יבשים נצרכים בט"ו בשבט בכמות גדולה, כדאי לברר את מידת התרומה והנזק שלהם לבריאות. לענות על מספר שאלות כמו: מה בריא ? מה הם מכילים? מה מבדיל אותם מפירות טריים?
ייבוש הפירות התחיל בימי קדם על מנת לשמר אותם לזמנים שהם לא גדלים. השימור מוציא מהפרי את המים ובסביבה יבשה חיידקים אינם יכולים לחיות.
להלן העובדות: הוצאת הנוזלים מעלה את הדחיסות הקלורית, ומעלה את כמות הסוכר בפרי, פירות יבשים מעלים את כמות הקלוריות פי 5 מפרי טרי.
עכשיו נשאלת השאלה האם כדאי לאכול את הפירות היבשים ביחס לפרי טרי? לשם כך, נאסוף את הנימוקים בעד ונגד צריכת הפירות היבשים
ברוב המקרים יותר משתלם (מבחינה קלורית), לאכול את הפרי הטרי ברמות נפח, אך ביחס לכמות הוויטמינים והסיבים התזונתיים, הפרות היבשים עשירים יותר. ואם נשווה אותם לקינוחים אחרים או לחטיפי אנרגיה, אז מרבית סוגי הפירות היבשים, אינם מכילים שומן ולכן הם דווקא אידיאלים לצריכה כחטיף (חוץ ממספר סוגים שעוברים טיגון כמו למשל הבננות).
הערכים התזונתיים בפירות היבשים- בעד
תאנים - עשירות בסידן אשלגן וסיבים תזונתיים. כמות קלוריות ל- 100 גרם מכילים 249 קלוריות. דבלה קטנה מכילה 21 קלוריות. שילוב תאנים בתפריט יכול לסייע במניעת יתר לחץ דם, במניעת אוסטיאופורוזיס ועוזרת למנוע עצירות.
תמרים - עשירות בסידן אשלגן (המונע יתר לחץ דם) מגנזיום ברזל והם עשירים בסיבים תזונתיים המסייעים במניעת עצירות . תמר מג'הול אחד גדול שווה כ-60 קלוריות. תמר אחד הוא מזון אידיאלי לפני תחילת אימון. ממחקרים ראשוניים עולה, שאכילת תמרים יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, וכן בהורדת רמות הLDL - בדם (הידוע בשמו הכולסטרול הרע). כמו כן אכילת תמרים יכולים גם להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. התמרים עשירים גם בויטמין B6 המסייע לנטרול הומוציסטאין, אשר חשוב לפעילות מערכת העצבים, ומסייע בחילוף החומרים.
משמשים - גם הם פירות העשירים בברזל והם מומלצים לסובלים מאנמיה. משמש אחד שווה 16 קלוריות. המשמשים עשירים באשלגן ובבטא-קרוטן. בטא קרוטן הוא פיטוכימיקל המקנה למשמש את צבעו הכתום, פועל בגוף כנוגד חמצון והופך בגוף לוויטמין A העוזר לאיחוי ויצירת רקמות, הבטא קרוטן ידוע גם כחומר אנטי סרטני. המשמשים עשירים בסיבים ומסייעים לטיפול בעצירות, כמו כן הם מגנים מפני מחלות לב וכלי דם.
שזיפים - שזיף אחד שווה 20 קלוריות. השזיפים עשירים במיוחד בוויטמין A. העוזר לאיחוי ויצירת רקמות. השזיפים עשירים מאוד בנוגדי חמצון יותר אפילו מהשזיפים הטריים. ולכן יכולים למנוע מחלות לב כלי דם וסרטן. כמובן שהשזיפים גם ידועים ביכולתם לסייע לבעיות עצירות (זאת בזכות החומצה הכלורוגנית והסוכר האלכוהולי שבהם.
צימוקים - כף צימוקים שווה כ- 40 קלוריות. הצימוקים מסייעים במניעת חורים בשיניים, למרות כמות הסוכר שבהם. הם עשירים באשלגן אשר מסייע בהפחתת לחץ דם ומקטין את הסיכון למחלות לב וגם טוב במניעת דלקות. הצימוקים עשירים בברזל, בנוגדי חמצון, במינרל בור ובוויטמין B6 המסייע לנטרול הומוציסטאין. לצימוקים סיבים תזונתיים המסייעים להפחתת רמות הכולסטרול וכמו כן הם יכולים לסייע בהורדת רמת הסיכון ללקות בסרטן המעי הגס.
פירות הג'וג'י בריס - עשירים בחלבון. ג'וג'יס הינם תותי יער מיובשים המכילים 18 חומצות אמינו חיוניות. בנוסף עשירים באבץ, סידן, סלניום, סיבים תזונתיים וויטמינים: C, E, B, A.
לסיכום כל חג והפינוקים שלו ולכן לא אקפח אתכם גם בט"ו בשבט ואציע שני מתכונים מנצחים המשלבים פירות יבשים. מנה עיקרית ומנת קינוח.
עוף ממולא באורז ופירות יבשים
מצרכים:
1 עוף גדול
1 בצל גדול קצוץ דק
5 שיני שום קצוצות דק
כף שמן זית
1.5 כוסות פירות יבשים מעורבים (שזיפים, צימוקים, משמשים, חמוציות)
חצי כוס פיסטוקים לא מומלחים
1 כוס אורז בסמטי מלא
תבלינים: פלפל שחור, מלח, פפריקה.
אופן ההכנה:
1.מזהיבים את הבצל והשום בשמן. מוסיפים את הפירות היבשים והפסטוקים ומטגנים קלות .
2.מוסיפים את האורז והתבלינים ומכסים במים רותחים (1.5 כוסות מים). שהמים מתאדים והאורז מבושל אך לא לחלוטין.
3.ממלאים את העוף בתערובת האורז לא לדחוס את האורז, סוגרים את פתח העוף בקיסמים. את העודף מוסיפים לתבנית האפייה.
4. מורחים את העוף בתבלינים. מניחים בתבנית אפייה עמוקה ומוסיפים בצדדים את שאריות תערובת האורז. יוצקים מעל את שאריות הרוטב.
5.מכסים בנייר כסף ונייר אפייה על מנת למנוע מגע של נייר הכסף עם העוף. ואופים בחום בינוני 45 דקות. מסירים נייר כסף ואופים עוד רבע שעה עד שהעוף משחים.
מאפינס קוואקר בננה וצימוקים (עם בננות מיובשות לקישוט)
מצרכים:
1 ביצה
1/8 כוס שמן קנולה
1/3 סוכר חום
2/3 כוס מים
3/4 כוס קמח תופח
3/4 כוס שיבולת שועל
2 בננות (מעוכות)
1 כפית אבקת אפיה
קורט מלח
חצי כוס צימוקים או חמוציות
כוס בננות מיובשות שבורות (לפזר מלמעלה לפני האפיה)
להקציף את הביצים והסוכר, לערבב את כל החומרים ולאפות כ15 שעה בחום 180 מעלות
חג אילנות ופירות שמח!