חלב בתזונת ילדים - שאלות ותשובות

מה בעצם חשוב כל כך במוצרי חלב? מהו תפקיד הסידן  ומהו תפקיד החלבון בהתפתחות הילד? מהן השלכות של היעדר או חוסר במוצרי חלב בתזונת ילדים? כיצד ניתן לעודד ילדים לאכול מוצרי חלב? תשובותלשאלות אלו ועוד בכתבה שלפניכם.



חלב בתזונת ילדים - שאלות ותשובות

מה בעצם חשוב כל כך במוצרי חלב?

מוצרי חלב נחשבים כנכס תזונתי, שיש בכוחו לשפר את כלל התזונה ולמנוע מחלות.

צריכת חלב ומוצריו משפרת את האיכות הכוללת של התזונה היומית ומסייעת בהשגת הכמות הרצויה של רכיבי תזונה חיוניים, מעבר לסידן.

החלב מספק לגוף רכיבי תזונה חיוניים כמו: חלבון איכותי, אשלגן, מגנזיום, ויטמין d, ויטמין a וויטמינים מקבוצת b וכמובן סידן.

לדוגמה: כוס חלב מספקת את כל הכמות המומלצת ליום של ויטמין b12 לילדים בגילאי 1-8 שנים ומחצית מהכמות המומלצת לגילאי 9-18.

כל המרכיבים שבחלב חשובים מאוד לתפקוד של הגוף:

אשלגן: חשוב לשמירת מאזן הנוזלים, האלקטרוליטים והחומציות בגוף וכך שומר על תפקוד נורמלי של תאי הגוף. עוזר במניעת עלייה בלחץ הדם כתוצאה מצריכה עודפת של מלח, מקטין את שחלוף העצם.

מגנזיום: משתתף בבניית העצם. מסייע בהפקת אנרגיה מהמזון. חשוב לתהליכי התכווצות והרפיית השרירים ובהעברת גירויים עצביים.

ויטמין d: חיוני לצמיחה ובנייה של מסת העצם, מבנה השיניים ופעילות השרירים.

ויטמין a: חיוני לראיית לילה תקינה, ביטוי של גנים, מערכת הרבייה ומערכת החיסון, ומעורב בתהליך הגדילה.

ריבופלאבין, ויטמין 2b: חיוני להפקת אנרגיה מהמזון.

ניאצין: חיוני להפקת אנרגיה מהמזון. משתתף בתהליך הייצור של חומצות שומן.

ויטמין 12b: חיוני לרקמות ואיברים בהם מתרחש יצור רב של תאים כמו מח העצם ומערכת העיכול. חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים, לייצור של שומנים וחלבונים ולמניעת אנמיה.

 

מהו תפקיד הסידן  ומהו תפקיד החלבון בהתפתחות הילד?

התזונה בגיל הילדות היא המפתח לגדילה והתפתחות אופטימליות. תזונה דלה מדי בקלוריות או תזונה שלא מכילה את כל הויטמינים והמינרלים החיוניים בכמות הדרושה לגוף עלולה לגרום לפגיעה בגדילה.

החלבונים מהווים את אבני הבניין של הגוף, חיוניים לבניית תאים, שרירים, לגדילה ולתפקוד הורמונים ואנזימים שונים.

חלב ומוצריו הם המקור הטוב ביותר לסידן, הבסיס החיוני והחשוב ביותר לבניית העצמות. עיקר בניית העצם מתרחשת בגיל הילדות וההתבגרות, כך שתקופה זו מהווה חלון ההזדמנויות לבניית עצמות בריאות וחזקות יותר, שישמשו את הגוף לאורך כל החיים.

 

מהן השלכות של היעדר או חוסר במוצרי חלב בתזונת ילדים?

חלב ומוצריו הם המקור העיקרי והזמין ביותר לסידן.ספיגת הסידן מחלב ומוצריו היא היעילה ביותר מכיוון שהלקטוז, סוכר החלב וויטמין d, מגבירים את ספיגת הסידן בגוף.

צריכת הסידן בקרב ילדים ובני נוער שאינם צורכים מוצרי חלב, נמוכה משמעותית מילדים שכן צורכים מוצרי חלב. במחקר אמריקאי נמצא, כי בני נוער אינם יכולים לקבל די סידן במסגרת תזונה ללא מוצרי חלב ולעמוד בהמלצות תזונתיות אחרות (כמו צריכה מספיקה של ויטמינים ומינרלים).

מכאן, שילדים ובני נוער שלא צורכים מוצרי חלב לא מקבלים מספיק סידן. מחסור בסידן עלול לגרום למחלת הרככת בילדים ולאוסטאופורוזיס בעתיד.

איכות התזונה של ילדים שאוכלים מוצרי חלב גבוהה יותר, מעבר לצריכת הסידן. לכן מומלץ לאכול לפחות 3 מוצרי חלב ביום.

 

כיצד ניתן לעודד ילדים לאכול מוצרי חלב?

ארוחה משפחתית והכנה משותפת של האוכל יכולה לעודד את הילדים לצרוך יותר מוצרי חלב. ילדים בדרך כלל מחקים את הרגלי האכילה של ההורים, כך שאם הם רואים את ההורים אוכלים מוצרי חלב, הם ירצו לאכול מהם גם.

קיימים מזונות רבים על בסיס מוצרי חלב שילדים אוהבים:

 

 

 

האם מוצרי חלב חשובים גם למבוגרים? מדוע הם חשובים במיוחד עבור ילדים?

גם במבוגרים, מוצרי חלב בתפריט משפרים את האיכות הכללית של התזונה. מחקרים רבים הראו, שאכילת שלושה מוצרי חלב דלי שומן ליום עשויה להפחית את הסיכון למחלות עצם ושברים וכן מסייעת לאיזון לחץ הדם, מניעת השמנה, ירידה במשקל ובאחוזי השומן ושמירה על המשקל החדש לאורך זמן.

 

מדוע צריכת מוצרי חלב חשובה עוד יותר במהלך החורף?

בחורף, גם בישראל שטופת השמש, אנו נחשפים פחות לשמש ולכן יש ירידה בייצור ויטמין d בגוף וחשוב לקבל אותו מחלב ומוצריו.

חיידקיםפרוביוטיים, המצויים במוצרי חלב כמו יוגורט וגבינות מסויימות, יכולים להקל על השילשולים הויראליים הנפוצים כל כך בקרב ילדי הגן ולקצר את משכם.

חשוב לדעת כי אין הוכחה מדעית למיתוס הרווח בדבר הקשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין מחלות דרכי הנשימה העליונות (נזלת, דלקת אזניים, אסטמה). מחקרים קליניים רבים, שנערכו בהקשר הזה, מצאו כי לצריכת חלב ומוצריו אין השפעה על החרפת התסמינים של אסטמה ולא על הרעה כלשהי בתפקודי הנשימה בקרב מבוגרים וילדים שלא סובלים מאלרגיה למוצרי חלב.

 

איזה אחוז מן הילדים סובל מאלרגיה לחלב?

אלרגיהלחלבוןחלבהיאתגובהאימונולוגית (חיסונית)לאחדאויותרמחלבוני החלב. היאמופיעהאצל 5%-2% מהילדיםבשנותהינקותוהילדותהמוקדמות ואצל רובם חולפת עד

גיל 5 שנים.הטיפולכוללהימנעותמוחלטתמחלב. ההימנעותממוצרי חלב מצריכה התערבותשלאישמקצועמתחוםהתזונהלאיתורולמניעתחסריםתזונתיים.

 

איזה אחוז מן הילדים מעל גיל שלוש סובלים מרגישות ללקטוז?

אי-סבילותללקטוז, המכונה לעתים רגישות ללקטוז, אינהאלרגיהלמוצריחלב!

אי-סבילותללקטוזהיאחוסרהיכולתלעכלכמויות גדולותשללקטוז, כתוצאה ממחסורבאנזיםלקטאז, המפרקאתסוכרהחלב(הלקטוז). כאשר הלקטוזאינומתפרקבמעיהדק, הוא מגיעלמעיהגסועלוללגרוםבולתסמיניםכמוהתנפחותהבטן,גזים,כאבי בטן,בחילהושלשול.תסמיניםאלהנוצריםבמערכתהעיכולבלבדולאמערבים תגובהחיסונית.

ילדיםלבניםאינםמפתחיםבדרךכללתסמיניםשלאי-סבילותללקטוזעדגיל 5-4 שנים. רובהאנשיםעםחסרבלקטאזחוויםאת התחלתהתסמיניםבסוףגילההתבגרות.

אנשיםעםאיסבילות ללקטוזיכוליםלצרוך בדרךכללחלבדלאו נטוללקטוזבארוחה, אוכמויותקטנותשל לקטוז,המצויותביוגורט וגבינותקשות,יחדעםמזונות נוספים.

 

אילו מוצרי חלב הם בעלי ערך תזונתי גבוה יותר ומהו ההבדל בין תרומת מוצרי החלב השונים?

מוצרי החלב שונים זה מזה בתכולת הסידן, השומן והמלח.

יש חלב וגבינות שהם מועשרים בסידן ויש גבינות שמכילות יותר סידן מאחרות באופן טבעי, כמו גבינת ריקוטה. גבינות קשות, כמו גבינה צהובה, מלוחה, צפתית מכילות בדרך כלל יותר סידן מאשר גבינות רכות.

 

האם יש פגיעה בערכו התזונתי של החלב בבישולו או בהוספת סוכר לו?

הוספת סוכר לא פוגעת בערך התזונתי של החלב. תכולת הסידן ושאר המינרלים בחלב לא נפגעת בחימום.

 

המלצה על מתכון של מאכל חלבי שהוא חביב על ילדים

 

חביתיות גבינה

חומרים
1ביצה
2 כפות גבינה לבנה
1 כף קמח
1 כפית סוכר
אופן ההכנה

הילדים מערבבים הכולבקערה

ההורים יוצקים עיגולים קטנים למחבת

ובינתיים... הילדיםעורכים את השולחן