אוכל לבית הספר – לא משחק ילדים

מסתבר שטבלייה שלמה של 'שוקולד פרה' בתוך חצי פיתה זה מראה נפוץ למדי בתיק האוכל של ילדי ישראל – הסכנות וההמלצות.



מאת: איה פודה, מומחית לייעוץ תזונתי, מנהלת את מרכז 'היפר טבע זיקים'

 


אוכל לבית הספר – לא משחק ילדים

כשבני הצעיר היה בכיתה א', לפני לא מעט שנים, נהגתי להכין לו סנדביצ'ים לבית הספר לחם מקמח מלא בתוספת ירקות ונבטים והוא היה חוזר הביתה בוכה, לפעמים מחזיר את הכריך ולפעמים מספר שהחליף אותו עם ילד אחר. כאשר ביררתי מה הבעיה עם הסנדביץ', הוא טען שהילדים צוחקים עליו, כי הם מביאים מהבית פיתה ובתוכה מכניסים טבלת שוקולד שלמה. הבנתם נכון ! טבלת שוקולד.

 

לא האמנתי למשמע אוזניי ובאתי לביקור פתע בבית הספר ואכן ראיתי שהילדים מוציאים פיתות עם טבלת שוקולד שלמה בפנים או שוקולד למריחה. בהיותי תזונאית, כינסתי את כל ההורים לשיחה על בריאות הילדים ומה אפשר לשים בתוך הכריך שאנו שולחים עם ילדינו.

היות והילדים ברובם לא אוכלים בבוקר כלום, כי הם לא מספיקים או לא רוצים, לארוחת עשר יש חשיבות רבה. בל נשכח שהארוחה אמורה לספק רכיבי מזון חיוניים שישאירו את הילד ערני ומרוכז.

 

שנת הלימודים היא הזדמנות לשפר את הרגלי התזונה של ילדינו ולדאוג למאכלים בריאים ומזינים. האחריות על כך מוטלת עלינו ההורים. מחקרים הראו שילדים שאוכלים ארוחת בוקר מזינה, יהיו הרבה יותר מרוכזים וערניים בשעות הלימודים. לצורך זה, אנו צריכים לייצר ארוחות מגרות ומעוררות תאבון. לכן דרושה יצירתיות ולכנות את הכריכים בשמות מתכניות טלוויזיה אהובות.

 

שתפו את הילדים והעלו איתם ביחד רעיונות לכריכים ומאכלים שהם היו שמחים לקחת לבית הספר. ילדים אוהבים קביעות ושגרה ולכן אפשר לקבוע תפריט שבועי.

למדתי מתוך ניסיוני, בבית הפרטי שלי, שהכול עניין של חשיפה. ברגע שחושפים את הילד למרכיבי מזון שונים ולטעמים מגוונים, הוא פתוח יותר לנסות.

בכלל, צריך לתת דוגמא אישית (ההורים). תאכלו איתם הרבה ירקות, פירות ודגנים מלאים, זה מה שהילד יראה בבית וכך יתרגל לאכול אותם.

בנוסף, לשים בקופסא (כדי למנוע מעיכה) תפוח, בננה, אגס...

היום, כשהילדים לומדים ימים ארוכים, צריך לצייד אותם ביותר מכריך ולכן, אפשר להוסיף פירות יבשים, אגוזים ושקדים למיניהם, חטיפי בריאות או גרנולה (שאפשר להכין בבית עם הילדים).

 

מתכון לכריך עם חביתת ירק:

לחמנייה מקמח מלא

כף ממרח טחינה

ביצה

עשבי תבלין –איזה שאוהבים כמו: תרד, פטרוזיליה, עירית...

מעט מלח

עלה חסה

נבטי חמנייה

2 פטריות טריות

 

להכנת החביתה:

חוצים את הלחמנייה לשניים ומורחים בטחינה.

מוסיפים את צמחי התבלין לביצה, מערבבים ושופכים למחבת. מטגנים קלות משני הצדדים ומניחים עם הלחמנייה החצויה.

על החביתה, שמים את החסה, הנבטים והפטריות.

 

מתכון לכריך מתוק:

פיתה או לחמנייה מקמח מלא בתוספת שוקולד חרובים למריחה או ממרח שקדימון.

 

אופציות נוספות:

אפשר להשביח את הכריך בממרח פסטו או טפנד זיתים ואז לשים גבינה בולגרית וכמובן ירקות.

ניתן להשיג כיום טורטיות מקמח מלא ואותן ניתן למלא ברצועות חזה עוף או דג סלומון מעושן או רוסטביף + עלי בייבי, נבטים וחרדל.

מדי פעם אפשר לעשות כריך בשתי קומות. בקומה הראשונה, פסטרמה דלת שומן על מצע של ירקות ירוקים וחרדל ובקומה השנייה, למרוח טחינה או חומוס בתוספת עגבנייה ומלפפון.

 

העיקר זכרו, בבוקר אנו קמים נטולי אנרגיה, אחרי מס' גדול של שעות שינה.

אנחנו צריכים בבוקר לתת זריקת אנרגיה לגוף כדי שיהיו לו כלים לחשיבה, עשייה וחיות במשך היום.

לכן, חישבו בריא, מזין, מעניין, צבעוני,יצירתי וילדיכם יהיו מרוכזים יותר, ערניים יותר וכמובן בריאים יותר!!