איך עוזרים לילדים קטנים להתמודד מול הפחד מהמוות?

כאשר ילדים מתחילים לדבר על מוות הורים רבים אינם יודעים כיצד להתייחס לכך - האם להגיב או להתעלם? מה חשוב לעשות ומתי יודעים שהתגובה שלהם למוות היא טבעית או חורגת מהצפוי ומחייבת התייחסות?



מאת: ד"ר אילן טל - פסיכיאטר מומחה  ומנהל הקליניקה מרכז ד"ר טל


איך עוזרים לילדים קטנים להתמודד מול הפחד מהמוות?
הפחד ממוות הוא פחד טבעי, המתפתח לאורך השנים, לתקופות מסויימת צף יותר ובתקופות אחרות דועך. בחברה הישראלית הפחד מפני המוות נוכח יותר לאור המציאות שלנו, בה אנו חשופים יותר למלחמות, פיגועים ותאונות דרכים.
גם בקרב ילדים עשוי להופיע כבר מגיל צעיר הפחד מהמוות. וגם בקרב ילדים פחד זה הינו טבעי וחלק מרצף ההתפתחות שלהם.
ילדים עשויים לחוש את תחושת ההיעדר כבר מגיל כמה חודשים ספורים, ומתחילים להבין את מושג המוות וההבדל בין הקיים לבין ההיעדר וכן את המושג של סוף החיים החל מגיל חמש. 

 

טיפים מרכזיים להתמודדות בבית

במצבים בהם הילד מביע פחד מהמוות בין אם הוא אומר זאת במפורש והן אם הבנתם זאת באופן עקיף מדבריו, וכן במצבים בהם הילד מתמודד עם מוות של בן משפחה או עם חשיפה לאירוע שכלל מוות כמו תאונת דרכים או פיגוע, מומלץ להתייחס לכך באופן המותאם לגיל הילד. מעל הכל, שימו לב שילדים שואלים שאלות על המוות וזה טבעי. 
באם מדובר למשל במוות שהילד נחשף אליו, חשוב שלא להסתיר ממנו מידע - הורים שמנסים להגן על ילדיהם עשויים להשתמש במשפטים כמו "סבא עכשיו בשמיים... " או "סבתא נסעה רחוק רחוק רחוק" או "סבתא ישנה הרבה הרבה זמן" משפטים עמומים כאלה מותירים מרחב יחסית רחב לדימיון הפורה של הילד, והחללים שנותרו בעקבות המידע החלקי שההורים נתנו לילד עשויים להתמלא בתרחישים שונים, לא מציאותיים ומפחידים. כך למשל, הם נוטעים בילד פחד ללכת לישון או אפילו פחד לנסוע ברכב. כמו גם שהעמימות של משפטים כאלה נוטעים בילד תקווה או ציפייה כי סבתא תתעורר מתישהו, תחזור מהמקום הרחוק או שכשהם יגדלו הם יצליחו להגיע לסבא בשמיים.
במקביל, חשוב למסור מידע כמה שיותר ענייני, פשוט וקצר וודאי לא להכנס לתיאורים ארוכים אודות הפיגוע שהתרחש או מצבו של הסב שהדרדר והדרדר והביא למותו.
בנוסף, מכל סיבה בגינה התפתח הפחד מהמוות חשוב להעביר לילד מסרים מרגיעים אשר יעניקו לו תחושה של ביטחון והגנה - למשל "אמא ואבא שומרים עליך" או "כשאתה בגן הגננת שומרת עליך" בתקופות מתוחות ביטחונים אפשר גם להגיד "החדר המיוחד בבית שלו שקוראים לו ממד שומר עלינו וגם אם יש רעש בחוץ אנחנו בטוחים" וכדומה.
גם אם הפחד של הילד מפני המוות אינו מופיע בגין סיבה מסויימת או בגין אירוע שהתרחש - חשוב לדעת להתייחס אליו.
הדבר הראשון החשוב הוא לא להיבהל מהדיבור של הילד על המוות - כאשר ילדים מתחילים להבין את מושג המוות הוא עשוי פשוט לעניין אותם בעיקר סביב הנושא של הרגשות . שאלות שעשויות לעורר בהלה בקרב הורים כמו איך מרגישים שמתים? איך מרגישים באדמה? הם שאלות שעשויות להיות תמימות עבור ילדים - אך התגובה של הורים כלפיהן עשויה לעורר בהן את תחושת הפחד. ולכן החשוב הוא לנסות לשוחח עם הילדים על כך ברוגע ולנסות להבין כיצד נחשפו למושג או לשוחח על מוות של יצורים קטנים כמו חרקים, נמלים וכדומה.
 

איך יודעים שהפחד אינו נורמטיבי ומה ניתן לעשות

הדרך הטובה ביותר לדעת כי הפחד הופך מטבעי לכזה המחייב התייחסות כלשהי הוא כאשר הוא משפיע מהותית על הילד - כאשר הוא אינו מסוגל להתרכז במסגרת החינוכית בה נמצא, כאשר מופיעות התנהגויות לא אופייניות כמו ירידה בתיאבון, אי שקט, התפרצויות בכי או זעם, מצבי רוח משתנים ועוד. וכמובן עיסוק רב בשאלות על מוות שלו ושל הקרובים אליו.
הטיפול הנכון ביותר הוא טיפול המותאם לגיל הילד, כאשר לעיתים הטיפול הראוי והמתאים ביותר נערך דרך ההורים ובאמצעות הדרכת הורים.
בילדים מתחת לגיל 6 ההורים מודרכים למשל איך לתת לגיטימציה לפחד, כלומר, לתאם עבור הילד את הפחד בלי כעס, שיפוט או ביקורת. הדרכת הורים מלמדת את ההורים איך לעזור לילד לווסת את המחשבות שלו ואיך להרגיע את הפחד.
במקרים אחרים, הטיפול נעשה באמצעות טיפול רגשי בילד עצמו, בשיטות שונות כמו טיפול במשחק, פסיכודרמה, טיפול דיאדי ועוד.
טיפול מותאם אישית וודאי טיפול המערב באופן אינטנסיבי את ההורים, מסייע לילד להמשיך את שגרת חייו ולגדול מתוך תחושה שהוריו הם העוגן העיקרי שלו המעניק לו ביטחון, כך שגם אם קשה לו בהתמודדות בגן או בבית הספר, הוא יודע ומרגיש כי התא המשפחתי מעניק לו בטחון.
התאמת טיפול לילדים בגיל הרך וילדים בוגרים יותר חשוב שתעשה על ידי איש מקצוע המומחה בטיפול בילדים ונוער.
פניה לאיש מקצוע המומחה בטיפול בילדים, בין אם בגיל הרך ובין אם בגיל בוגר יותר חשובה הן על מנת להתאים את שיטת הטיפול הטובה ביותר לילד והן על מנת לאפשר לילד להתגבר על קשייו בזמן הקצר ביותר.
התאמת הטיפול נעשית הן בהתאם לקושי אותו הילד חווה והן בהתאם ליכולות האישיות שלו, לצרכים הייחודים שלו וכן ליכולות והצרכים של הוריו.
שימו לב כי רבים מהילדים מדברים ושואלים שאלות על המוות וזה בסדר גמור.
ראוי ונכון לפנות להתייעצות עם איש מקצוע כאמור, רק במקרים בהם אתם כהורים מרגישים שהשאלות של הילד מעמיקות וחוזרות על עצמן וכמובן שמבקרים שמבחינים בכל שינוי בהתנהגות המלווה את העניין שמגלה הילד בסוף החיים.
להסברים נוספים צפו בהסברים של ד"ר אילן טל בסרטון הבא: