קבלת המלצה לתת לילדך תוספים?

קבלי הנחיות כיצד ומתי נכון לצרוך תוספים לילדך, לאפקטיביות מירבית ובטיחות!



מאת: רוני  גוטליב דיאטנית קלינית Bs.c Nutrition  ומנהלת מחלקת הסברה רפואית בחברה פלוריש  Floris.co.il
 

קבלת המלצה לתת לילדך תוספים?
החורף כבר כאן והמלצות מאנשי מקצוע ומטפלים לצריכת תוספים לחיזוק ההגנה הטבעית ומניעת מחלות ויראליות עולות מדי יום.
אך המלצה לחוד והבנה כיצד נכון לצרוך את התוספים - לחוד!
האם בשעת הארוחה או בסמיכות למזון המעצים את ספיגתו? באיזו שעה של היום? האם בשילוב תוספים אחרים או תרופות?
האם ניתן לחלק את המינון במהלך היום? ועוד. 
 
להלן "עשה ואל תעשה" כל הטיפים לשמירת בטיחות הילד שלך, במתן תוספי תזונה 

 

ויטמין C

ויטמין C שיך לקבוצת הויטמינים מסיסי המיים ולכן צריכתו בעודף איננה מסוכנת כי היא נשטפת דרך השתן החוצה - כסף שבוזבז. 
 
יחד עם זאת- צריכה עודפת של ויטמין C  איננה מומלצת ואף מיותרת מכיוון שכמות קטנה בלבד נספגת (לפי צורכי הגוף). לכן מומלץ אץ המינון היומי לחלק במהלך היום. 
 
מומלץ לצרוך 60-12- מ"ג ויטמין סי בכל מנה ולא לעבור את ה3 מנות ביום. 
את ויטמין C מומלץ לצרוך בשעות הבוקר מאחר ויכול להקנות תחושת עירנות מוגברת.
 
טיפ ! - בילדים אנמיים מומלץ לצרוך ויטמין סי יחד עם ארוחה עשירה בברזל - או עם תוסף ברזל. השילוב מעצים את ספיגת הברזל בתא!
 
לגבי ויטמין C יש לזכור שזהו ויטמין מאוד עדין אשר בחום, עלול להתחמצן ולההרס ולכן יש לשמור את התוסף במקום קריר ויבש ולהשמע להוראות היצרן.

 

פרופוליס

פרופוליס הינו תוצר כוורת הדבורים  אשר ברפואה העממית מצוי בשימוש  עוד מתקופות עתיקות  ומיוחסות לו תכונות של חיזוק הגנה ויעילות כנגד כאבי גרון ויראלים. לפרופוליס תכונות מחטאות ואנטיויראליות וכן הוא אנטיאוקסידנט יעיל וחזק. מוצרים רבים בחור מכילים בתוכם פרופוליס בריכוזים שונים או במינונים שונים.
 
חשוב לזכור -  לגבי הפרופוליס, למרות תכונותיו המיטיבות, אין לצרוך אותו מתחת לגיל שנה וכן להיזהר בקרב פעוטות מתכשירי פרופוליס המכילים גם אלכוהול.  לפעוטות מתחת לגיל 3 יש לזהר מסכנת חנק בפרופוליס הניתן לנטילה כלכסנייה או כסוכרייה. 
 
יש לשמור על המינון המומלץ ולהתייעץ עם רופא/רוקח. יש לשמור במקום קריר ויבש.

 

בריאות מברזל

חוסר ברזל הוא החסר התזונתי השכיח ביותר בעולם. כ 30%  מהילדים הישראלים סובלים/ עלולים לסבול מחוסר ברזל.  פעוטות עלולים לחוות חסר כשהם מתחת לגיל שנה ולכן משרד הבריאות פרסם הנחיות נטילה כבר מגיל 4 חודשים. מצב חסר עלול להוביל לירידה באספקת החמצן לרקמות וכן בתפקוד הכללי ובהתפתחות. 
 
צריכה מדוייקת של המינון חשובה בקרב תינוקות וילדים הצורכים אותו באופן מניעתי- תינוקות יצרכו את הברזל באופן מניעתי שכן עודף ברזל איננו רצוי כלל ועלול אף להזיק. 
 
מתי מומלץ לצרוך ברזל?  כדאי לצרוך את הברזל בשעות הערב בטכס קבוע בכדי לא לשכוח אותו. יש שאוהבים ליטול אותו בזמן האמבטייה של התינוק בכדי להמנע מלכלוך הבגדים.(אפשר בזמן האמבטיה לדוגמא)   
ביחס לנטילת ברזל יחד עם מזונות -  מומלץ להימנע מצריכת ברזל בסמוך למועד ארוחה חלבית, מאחר וספיגתו נמוכה יותר, לצד מוצרי חלב. זאת ההפך ממזונות ויטמין סי, שדווקא מומלץ לצרוך אותו לצד פרי ומזונות העשירים בויטמין סי - מאחר וויטמין סי מסייע ומגביר את ספיגת  הברזל בגוף. 

 

ויטמין D

חוסר בויטמין D  נפוץ אפילו במדינת ישראל שטופת השמש אצל ילדים ומבוגרים והוא עלול לגרום לתסמינים ולמחלות רבות המאפיינות את העידן החדש בו אנו חיים.
את ויטמין הD  בטיפות יש לצרוך עם או לאחר הארוחה מאחר וספיגתו יעילה במיוחד בסביבה שומנית (ויטמין  D שייך למשפחת ויטמינים מסיסת שומן). 
משרד הבריאות ממליץ לכל תינוק הנולד ליטול יום יום  400 יחב"ל ויטמין D. 
יש להקפיד על מינון מדוייק ולהשמע להוראות הרופא. 
 
שימו לב לבחור מוצר עם טפטפת נוחה ללחיצה, שתאפשר דיוק במינון. ויטמין D  מומלץ גם לילדים בוגרים יותר ובני נוער והוא חשוב בגילאי ההתבגרות 
מאחר וזהו השלב בו נבנית מסת העצם שוויטמין D  אחראי לקידומה.
 
  לבני נוער ולילדים גדולים כדאי ליטול ויטמין D  בטבליית  לעיסה קטנה ללא סוכר- נוח וטעים לכל גיל.
השעה המומלצת ביותר ליטול ויטמין D היא  בשעות הערב, סמוך לארוחה, בהיותו מסייע בספיגת הסידן במהלך שנת הלילה ומסייע גם בשינה טובה יותר ורוגועה. 

 

פרוביוטיקה

כיום נפוץ השימוש  בתכשירים תזונתיים המכילים חיידקים ידידותיים  ובסיבים תזונתיים ייחודים מסוג FOS  (נקראים גם פרה ביוטיקה). תפקידם לשפר את התבססות החידקים הטובים במעי, לאזן את תפקוד מערכת העיכול אצל הילד, מסייע במניעת מחלות ובספיגה טובה יותר של רכיבי מזון חיוניים.
 
לרוב תוספי הפרוביוטיקה מגיעים בכמוסות סגורות, אך במידה מתקשה הילד בבליעה - ניתן לפתוח את הכמוסה ולפזר את האבקה בשתיה או ביוגורט. לפעוטות מוצעות פורמולות ייחודיות באבקה, שניתן לפזר על המזון. 
 
יש לקחת בחשבון כי חיידקים פרוביוטיים הם מאוד עדינים ויש להם תקני ייצור מאוד מחמירים . (למשל אסור לייצר פרוביוטיקה ביום חמסין בגלל הטמפרטורה שעלולה לפגוע ביעילותם). חשוב מאוד לשים לב לחברה המייצרת את הפרוביוטיקיה ולבחור בחברה מוכרת ומבוססת שיש לה תקני איכות מחמירים (כמו למשל גם  תקני פארמה).
 
 בנוסף יש לשים לב לסוג החיידקים בתוך התכשיר ולכמותם (בכדי לא להעמיס חיידקים מיותרים). את הפרוביוטיקה באבקה כדאי לשלב בתוך משקה/דייסה (לא חם) ולשמור במקום קריר ויבש עד תוקף המוצר.
 
במידה וילד מטופל באנטיביוטיקה יש להמתין כשעתיים בין נטילת האנטיביוטיקה ובין נטילת הפרוביוטיקה עם הFOS.
 
 
לסיכום - חשוב לדעת!
 
חשוב לשים לב שהמוצרים אותם אתם מעניקים לילדכם :
 
1. ייצורו בחברת תרופות עם תקנים מחמירים
2. לא יכילו סוכר (מיותר בגיל הזה של הינקות). אם חשוב לכם גלוטן ולקטוז אז שימו לב לגבי רכיבים אלו במוצרים
3. לא יכילו חומרים משמרים  מסוג פארבנים או צבעי מאכל מלאכותיים
4. שימו לב לתוקף המוצר ולזמן החיים שלו. אין להשתמש אם המוצר נראה לא שלם, לא סגור עד הסוף,  לא נשמר בתנאי קירור נכונים, לא בצבעו הרגיל או שלא בתוקף.
5. בתוספי תזונה האמירה- כל המוסיף הרי זה משובח- לא תמיד נכונה ואין צורך להעמיס על הילד תוספים או ויטמינים אם אין לכך סיבה רפואיות. יש להתייעץ עם רופא או רוקח לפני נטילה.