מי מתנדב?

אנחנו שואפים לחיים מלאים ועשירים עבור ילדינו, ללא קשר למקצוע או לדרך החיים בה יבחרו והתנדבות מהווה את אחת הדרכים בהן אנחנו יכולים להעביר להם ערכים איכותיים ועמוקים שילוו אותם לכל החיים.



מאת: הילה אלפר


מי מתנדב?

 אנחנו שואפים לחיים מלאים ועשירים עבור ילדינו, ללא קשר למקצוע או לדרך החיים בה יבחרו והתנדבות מהווה את אחת הדרכים בהן אנחנו יכולים להעביר להם ערכים עמוקים יותר בוודאי מלהעביר את כל זמנם בצפיה בטלויזיה, במשחקי מחשב או בשופינג בקניון. מגיל אפס הם הולכים לשחיית תינוקות שעת סיפור וחוגים אחרים ודווקא בעידן של הכי גדול, הכי חדש, הכי מותג ובתחרות האינסופית והיקרה בין הילדים, אולי כדאי לעצור מדי פעם ולקחת אותם לפעילות התנדבותית מהנה. לצאת לכמה שעות מהבועה הפרטית ולהיחשף לאוכלוסיות אחרות שנאלצות להתמודד יום יום עם בעיות הרבה יותר קשות מ"אין לי מה ללבוש..". גם כפעילות למען הקהילה/השכונה/בית הספר.

יש משהו נדיב ורגיש ויחד עם זאת אגואיסטי לפעמים (אבל במובן הטוב) בהתנדבות. אמנם המטרה והכוונה היא לעזור ולתרום למען האחר ללא מטרת רווח או אינטרס אך התחושה הטובה שיוצאים איתה, התחושה שעשית משהו בעל משמעות, ללא אינטרס אישי- זוהי תחושה די ממכרת.

אז נכון שכולנו "תרמנו כבר במשרד" ורובנו באמת תורמים כספים רבים אם לעמותות או למשפחות נזקקות פרטיות אבל יש משהו שונה בלתרום כסף (שתמיד מבורך) ובין לתרום מזמנך ולהקדיש כמה שעות בשבוע או בשנה למען האחר. עולה פחות ונותן לא פחות סיפוק אם לא יותר.

 

היתרונות בפעילות התנדבותית הם רבים והאמת היא שאין בה חסרונות: לשים את האחר לכמה שעות במרכז ולא כל העולם סביב הילד, קבלת השונה גם בחיי היום יום, נותן תחושה של ערך וסיפוק של עזרה לזולת, מקום לביטוי יצירתיות ויוזמה, יציאה מהבית ובילוי זמן איכות הורים וילדים ואפשר כמובן למצוא עוד כמה.

 אז איך עושים את זה?

האפשרויות מגוונות וצריך כמובן להתאים אותם לגיל. ילדים קטנים לא כדאי שיגיעו בפעם הראשונה להתנדבות במחלקה האונקולוגית-ילדים למשל. יש מראות שהם לא יכולים להכיל.

מה כן?

 

בגילאי הגן (טרום חובה/חובה) – אפשר להתחיל עם פעילות קצרה שכוללת גם את ערכי המיחזור והשיתוף.

קובעים מראש יום שכל ילד מביא לגן חפץ שהוא רוצה להחליף: משחק, ספר, בובה וכד'. התנאי הוא שזה יהיה במצב טוב ויכיל את כל החלקים. בגן מסדרים על השולחן את כל הדברים וכל ילד שהביא מקבל פתק שמאפשר לו "לקנות" משהו אחר שאחד החברים הביא.

אני חייבת לציין שעשו את זה בשנה שעברה בגן של הבן שלי והילדים חזרו מוקסמים. הוא חזר עם משחק נחמד חדש ומישהו אחר קיבל את המשחק שלו. כל הילדים נהנו ויצאו מרוצים.


בחגים - העמותות שמארגנות חבילות מזון לנזקקים זקוקות לידיים עובדות נוספות. אם זה בסופרמרקטים שם המתנדבים מעודדים את הציבור לתרום מוצרי מזון ואם זה  במרכזי האיסוף שם זקוקים למתנדבים שיסייעו בפיזור מוצרי המזון בארגזים. זו בהחלט פעילות שהורה וילד יכולים לעשות יחדיו.


בגילאי בית הספר – טווח הפעילויות יותר רחב:

·         הכנת חבילה/ מכתב לחיילים בודדים – הרכבת חבילה קטנה בצירוף מכתב אישי לחיילים בודדים שישמחו לתשומת הלב. ניתן לעשות בתיאום הועד למען החייל. בתור ילדה הכנו במסגרת בית הספר ותנועת הנוער כמה חבילות כאלה ותמיד היה מרגש לקבל את הטלפון המבוייש של החייל/ת המבויישים שמודים לך על כך.

·         איסוף תרומות משחקים, בגדים, צעצועים וכד'- ומסירתן לעמותות שעובדות מול משפחות נזקקות. לא יהיה בהכרח קשר ישיר עם המשפחות הנזקקות אבל נציג העמותה ישמח לספק תעודה לכיתה/לביה"ס שניתן לתלות אותה בגאווה או לבוא ולהודות בשם מי שקיבל את התרומה.

·         איסוף כספים למטרות שונות בדרך יצירתית– החל ממטרות שקשורות לסביבה המיידית כגון: רכישה של ציוד ייעודי לביה"ס שאינו ממומן על ידו ועד איסוף כספים למען ילד חולה או אחת העמותות. דרך זו מאפשרת יוזמה ויצירתיות רבה מצד הילדים הבוגרים. ניתן לעשות את זה כהפנינג עם דוכני מזון ושתיה ביתית בתשלום סימלי. למשל: דוכן לימונדה ביתית, עוגות שנאפות בבתים, דוכני משחק שעל מנת לשחק בהם נדרש תשלום סימלי של כמה שקלים ודוכני עבודות יד למכירה שיכינו הילדים. בהרבה מקרים גם בעלי חנויות ועסקים ישמחו לתרום/למכור לכם ארטיקים/גלידות וכד' במחירי עלות כאשר הרווחים מהמכירה ילכו לתרומה. הכספים שיאספו בהפנינג יועברו למטרה המוצהרת כמובן. במסגרת הקניה והמכירה שהילדים יעסקו בהם נרוויח על הדרך גם חשיפה לכמה מושגים כלכליים יום יומיים וערך כספי.

דוגמה לכך, היא בזאר שנערך בחודש אפריל השנה במושב ירקונה בהוד השרון. הבזאר הינו יוזמה של "עמותת חיים" בשיתוף תושבי מושב ירקונה למען אחד מילדי המושב שחלה בסרטן. לשמחתנו מאז הילד החלים אך המסורת נמשכת כבר 13 שנה וכל הכנסותיו מועברות לרווחת ילדים חולי סרטן באמצעות "עמותת חיים". כל תושבי המושב נרתמים למשימה אם בתרומת מוצרים ואם בהקמה. כולם משתתפים מבוגרים וילדים כאחד. משנה לשנה הפעילות מתרחבת וכוללת תוצרת חקלאית שנתרמת, אוכל ושתיה שמכינים התושבים בביתם או נתרמים ע"י חברות. התושבים בונים גם מבנה "עיר הקופים" למשחק הילדים וסלבס שונים מגיעים להשתתף. בבזאר אגב, אספו השנה 370 אלף ש"ח שנתרמו במלואם למען ילדים חולי סרטן. התמונה המופיעה למעלה צולמה בפעילות זו.

·         פעילות יזומה בחגים או בסופי שבוע בבתי אבות – ישנם בתי אבות רבים, שאינם זוהרים כמו מתחמי הדיור המוגן היוקרתיים, בהם שוהים מבוגרים רבים, לעיתים עריריים, שישמחו לקצת רוח נעורים שמחה וצבעונית. פורים למשל הוא חג אידיאלי לכך. לערוך מסיבת תחפושות ססגונית עם שירי החג תעלה חיוך על פניהם של מבוגרים רבים.

·         אמץ לך קשיש – ניתן ליצור קשר עם עמותות הקשורות לניצולי שואה למשל ולחבר בין הורה וילד או זוגות תלמידים לבין הקשיש. לעיתים, כל מה שהם צריכים זה מישהו לדבר איתו קצת מדי פעם..

·         הכנת עבודות יד, מכתבים או חבילות לילדים המאושפזים תקופות ממושכות – תמיד ישמחו ילדים ששוהים בבתי חולים יותר מאשר במסגרות החינוכיות. יכול להיווצר קשר של התכתבויות אישיות בין הילדים.

·         גם הילדים יכולים להעלות רעיונות ולחשוב על מטרה שהם מתחברים אליה ואתם תוכלו לעזור בקישור ביניהם לבין העמותה הרלוונטית או מול ספקים שאולי יתרמו מוצרים. ההפקה של פעילות כזו מובטחת כמהנה ומקרבת ומלאה בויטמין ערכי שלא נמצא באף פרי.

 

מידע על עמותות ודרכים להתנדב באופן חד פעמי או קבוע נמצא באתר: http://www.ivolunteer.org.il/

אז מי מתנדב?