טיפים לגידול צמחי תבלין עם ילדים בבית

הקיץ בעיצומו והורים רבים מחפשים דרכים מקוריות להעסיק את ה'ילדוד'ס'. אחת הטענות היא שילדים מבלים זמן רב מידיי ליד המחשב ושאין 'חיבור לקרקע'. פנינה ויוסי מס, מציעים אלטרנטיבה; לגדל יחד עם הילדים תבלינים.



מאת: יוסי ופנינה מס-באדיבות מסעדת חוות התבלינים בגלבוע.


טיפים לגידול צמחי תבלין עם ילדים בבית

הקיץ בעיצומו והורים רבים מחפשים דרכים מקוריות להעסיק את ה'ילדוד'ס'. אחת הטענות היא שילדים מבלים זמן רב מידיי ליד המחשב ושאין 'חיבור לקרקע'. פנינה ויוסי מס, שבבעלותם מסעדת 'חוות התבלינים בגלבוע'- מסעדנים שגם מגדלים תבלינים המון שנים, מציעים אלטרנטיבה; לגדל יחד עם הילדים תבלינים- זה מאוד נחמד לגלות שחסר תבלין לבישול בבית ולפתע הוא ישוב לו באדנית (או יותר טוב בגינה).

בנוסף, הערך המקורי של פעילות עם ילדים ואדמה- מחזיר עטרה ליושנה, לימים שלא היו מחשבים או עזרים מנוונים אחרים.

פנינה ויוסי, כמי שמגדלים המון שנים תבלינים מציעים טיפים שישדרגו את גידול התבלינים ויעזרו לילדים שלכם לטפח גינת תבלינים למופת.

בנוסף, טיפול בשתילים מפתח את חוש האחריות אצל ילדים- יש אחריות לנקש עשבים, לתת מים, לדאוג לצמחים ולהיות מאוד פעילים סביב הגינה הקטנה.

בעידן של משבר כלכלי- העסקת הילדים מוסיפה ערכים וחוסכת כספים מאחר ועלות שתילי התבלינים מאוד נמוכה.

סביב כל הטיפים שלהלן, ניתן להסביר לילדים על תהליך הגדילה של הצמח, על חשיבות האור והמים ועל תפקיד כל תבלין- בכך יהפוך הטיפול בגינה עבור הילדים לחוויה ולא ל'עול'.

  1. צמחי תבלין אוהבים אור שמש וקרקע מנוקזת- הסבירו לילדים מהו תפקיד המים בשמירה על חיי הצמח.
  2. יש להשקות עד שהקרקע רוויה לגמרי- תהליך שמלמד את הילדים כיצד מטפלים בפועל בצמחים.
  3. ההשקיה נעשית לפני שהקרקע מתייבשת לגמרי.
  4. בבואכם לקנות שתיל תבלין במשתלה שלפו אותו מהעציץ ובדקו האם השורשים צעירים ולבנים. אם הם מפותלים וכהים – השתיל זקן! (הסבירו לילדים ששתיל זקן סביר שייקלט פחות טוב מזה הצעיר והחסון).
  5. לא רצוי לרסס ולזבל בחומרים כימיים – מבחינה בריאותית. אפשר לדשן באמצעות קומפוסט ולרסס בחומרים ביולוגיים (ניתן לרכוש במשתלות)- בהיבט הזה ניתן לשוחח עם הילדים על חשיבות הבריאות ועל שמירת איכות הסביבה.
  6. בגידול ביתי באדניות, כשהצמח חולה – אל תחכו עד ש"יבריא", כדאי לקנות צמח חדש שיניב מיד (מחירי השתילים נמוכים).
  7. כאשר שטח הגידול מוגבל לא כדאי לשתול עשבי תיבול הנצרכים בכמויות גדולות (כמו פטרוזיליה), אלא צמחים כמו: בזיליקום, קורנית, עשב לימון, זוטא לבנה, נענע מרווה וכו'
  8. לצרכי שתיית תה תבלינים רצוי לגדל צמחים רב שנתיים: גרניום לימוני, עשב לימון, לואיזה, מרווה, זוטה לבנה.
  9. לבנדר – הצמח ה"אמיתי" המשמש לבישום ארונות ושירותים, תיבול עוגיות וכו' – פורח רק בקיץ וריחו עז. אלו הפורחים כל השנה – אין להם טעם ואין ריח.
  10. קורנית – ישנם בשוק 2 סוגים: קורנית השפים (לימונית) וקורנית רגילה. אנו ממליצים על הרגילה לבישול, אפיה ואף שתייה.

אם אתם חסרי התמצאות מוחלטת כמלווי התהליך, אל דאגה- היום בכל חיפוש פשוט באינטרנט ניתן למצוא המון חומר על כל תבלין ותבלין- יש גם ספרות מקצועית בנושא.

 

דבר אחד בטוח- אתם עלולים למצוא את עצמכם נהנים מאוד מכלל הטיפול בגינה. יש בזה משהו ראשוני ונעים, המגע עם האדמה והתחושה שיש תוצאות לטיפול.

כלל הפעילות סביב הגידול הינה חיובית ומהווה תהליך לימודי/ערכי ומוסף. בהצלחה!