איך עושים פיקניק עצמאות מוצלח בשילוב הפעלת הילדים?

לתת לילדים להכין את התרבות והבידור לאירוע, להזמין ילדים אחרים לשחק איתנו, לספור עד 10 ביחד, אלה רק חלק מהעצות הנפלאות לפיקניק עצמאות מוצלח



מאת: אדוה בר-יהודה, מנהלת הדרכות הורים ב"תנועת הערבות", עו"ס ומטפלת בפסיכותרפיה.

 


איך עושים פיקניק עצמאות מוצלח בשילוב הפעלת הילדים?

"אבא, אני רוצה שיפוד". כעבור חמש דקות: "למה הבאת לי שיפוד?! רציתי המבורגר!" כעבור 10 דקות: "אמא, אבל למה נתת לניר קודם? זה לא פייר!" כעבור 15 דקות: "אמא, אוף, יש כאן זבובים!" כעבור 20 דקות: "אבא, משעמם לי!" כעבור 30 דקות, זהו, אתם כבר רוצים הביתה!
 

ביום העצמאות כולנו יוצאים למנגל על כל פיסת דשא אפשרית, זו הפעם היחידה בשנה שכל עם ישראל באותו היום פוקד את הטבע. ובצדק. איזה כיף להיות בחוץ עם החברים והמשפחה, איזה תענוג לחקור את הזבובים מקרוב, ואיזה מרגש זה לנפנף מעל המנגל בחום של 40 מעלות בצל.

וכמו שאומרת הפרסומת: זה טוב, אבל יכול להיות מצוין. למה הכוונה? יחד עם כל הכיף הזה, לפעמים קורה שאחרי שעה, שעתיים, שלוש, הילדים כבר מאבדים את זה. משעמם להם, הם מתחילים להתגרות אחד בשני, ובאים אליכם בבקשות משונות. בעצם מה שהם מנסים להגיד זה: "משעמם לי, תעזרו לי להבין מה כדאי לי לעשות עכשיו!"

אין בעיה, בואו נמצא להם תעסוקה, כזאת שהם ייהנו ממנה, וגם יתנסו במשהו חדש.

 

שלב ההכנה: חלוקה למשימות

במהלך השבוע שלפני מבצע "אכול ככל יכולתך במנגל של משפחת כהן 2012" (ראה ערך פיקניק יום העצמאות), כל מי שלוקח חלק במבצע, מגדיר גם מה הוא יביא איתו כך שביחד יהיה לנו את כל מה שאנחנו צריכים ורוצים בפיקניק. היחידים שלא מקבלים משימה בדרך כלל הם הילדים. חבל. הילדים הם כח עיקרי במפגשים האלו, ורובנו אולי גם היה מוותר על היציאה לחיק הטבע לולא הילדים. אז למה אנחנו לא משתפים אותם? כי לא תמיד אנחנו יודעים איך להיעזר בהם או להפעיל אותם.

אני בטוחה שאם תיצרו אווירה משפחתית ש-כ-ו-ל-ם עוסקים בהכנות לפיקניק המסורתי, גם הילדים ירתמו בשמחה לפרויקט. אתם יכולים להציע להם מראש לדאוג לתרבות ולבידור באירוע. בעצם, זו יכולה להיות כל משימה, העיקר שיעשו אותה במטרה לגרום הנאה לכל הנוכחים. דני לדוגמה יכול להיות אחראי על המוזיקה, מיכל על כתיבת ברכות "חג עצמאות שמח" וחלוקה שלהן, יעל וחגית על קישוט המקום, ואיתמר ובת-אל על משחקי קבוצה.

אל תסתפקו רק במשפחה הפרטית שלכם. תציעו את האטרקציה לכל הילדים המוזמנים, ותארגנו את הפעילות בדיוק כמו שמארגנים את מלאי הבשר והסלטים. זה יהיה ממש יפה אם הילדים ישתפו ביניהם פעולה וייקחו על עצמם יחד משימה כלשהיא.

 

להזמין עוד ילדים למשחק

כמו שאצלכם יש כמה ילדים משועממים, אני מבטיחה לכם שסביב כל מנגל באזור יש עוד כמה כאלו. אז למה שלא נזמין גם אותם למשחק?! כמובן שצריך להכין מראש את הילדים איך לפנות לילדים שהם לא מכירים (אולי תוך שאתם מלווים אותם), באיזו צורה להציג את עצמם ולהציע שיצטרפו אליהם, למשל: "קוראים לנו מיכל ודניאל, והמשפחה שלנו נמצאת שם... אנחנו משחקים עכשיו משחק, רוצה להצטרף אלינו?". מהפעולה הזו הם גם מאוד ייהנו כי יהיו יותר משתתפים חדשים במשחק, גם ילמדו להציג את עצמם לאחרים, וגם הם יקבלו ערך מוסף של פעולה מתוך דאגה לאחרים.

 

קבלו משחק לדוגמה :

המשחק נקרא פלונטר, והמטרה היא להתיר את ה"פלונטר" שנוצר בידיהם מבלי לעזוב ידיים.

המשתתפים נעמדים במעגל ושולחים ידיים קדימה. כל משתתף נותן יד ימין ליד של משתתף אחד במעגל, ויד שמאל ליד של משתתף אחר. כעת כל המשתתפים מחוברים במעגל מסובך ומפותל, ועליהם להתיר את ה"פלונטר" שנוצר ביניהם מבלי לעזוב ידיים. הנה קליפ שמדגים את המשחק.

הפתרון מתגלה ככל שמגלים יותר אחידות ושיתוף פעולה. להוספת אתגר, כדאי למדוד זמן ולהשתפר יחד מסיבוב לסיבוב, אפשר גם לנסות כמה סבבים בעצימת עיניים, על מנת להדגיש את עניין התחושה הקבוצתית, כמפתח להצלחה.

לסיכום, רק ביחד מצליחים! זה הסוד...