למה אנחנו חוגגים יום הולדת?

כמעט כלל האוכלוסייה בעולם נהנית מחגיגת יום ההולדת. זהו יום שרובנו מצפים לו, הוא מגיע פעם בשנה והוא חגיגי במיוחד. אך מי התחיל עם המנהג הזה של יום הולדת? מהיכן הגיעו הנרות שהתווספו אל העוגה? ומי מרים על כסא כמספר השנים של החוגג? כל זאת ועוד במאמר הכי חגיגי של השנה.



למה אנחנו חוגגים יום הולדת?

יום הולדת הנה בא

מקורו של יום ההולדת מופיע כבר במצרים העתיקה כאשר נכתב על יום הולדתו של פרעה, בתרבות המודרנית ימי ההולדת החלו את דרכם באירופה ובפרט בגרמניה, שם היה נהוג לחגוג ימי הולדת לבני אצולה, בני המעמד הגבוה ומלכים כמובן ושם גם הושרש מנהג הנרות על העוגה. בארץ מנהג יום־ההולדת אומץ על ידי ההנהגה הציונית, ודווקא כאן נולד המנהג שבו מרימים את החוגג על כסא, שכן נשיאת אדם חוגג על כפיים היא ציון לשמחה כמו בחתונות למשל.
 
בהמשך לציון של יום זה, ישנם לא מעט מנהגים הנקשרים לחגיגה ביניהם נמצא: עריכת מסיבה עם החוגג והקרובים אליו, עוגת יום הולדת, נשיפה על נרות והבעת משאלה, שירת שירים הנכתבו במיוחד עבור יום ההולדת, קישוט בבלונים, הענקת מתנות ואיחולי ברכות לחוגג הן בעל פה והן בכתיבת ברכה, מייל, פייסבוק, סמס ועוד עם משפטי איחולים קצרים: עד 120 שנה, מזל טוב וכדומה.
 

מנהגים וטקסים של ימי־הולדת ברחבי העולם

לכל מדינה יש את המנהגים הקשורים לציונו של יום ההולדת, הנה כמה מהם:

כפי שניתן לראות בכל מקום בעולם יש טקסים ומנהגים שונים בגילאים שונים. אך דבר אחד מאפיין את כולם וזהו הצורך לציין את הולדתו של החוגג בדרך זו או אחרת.

יחסה של היהדות ליום ההולדת

גם היהדות נתנה את דעתה בנושא יום ההולדת של האדם, מעניין לגלות חמש עובדות מפתיעות על יחסה של היהדות בנוגע ליום זה. העובדה הראשונה שהיהדות גורסת היא שליום הולדתו של אדם יש משמעות מיוחדת וחשיבות רבה, תוך התייחסות ליום הלידה ולשבוע שבו נולד, שכן הם אלו שישפיעו על מהלך חייו ואופיו של האדם.
העובדה השנייה גורסת שביום הולדתו של האדם עליו להתייחס ברצינות ליום זה ולערוך חשבון נפש על כך שזהו היום שבו הגיח לעולם, מה עשה עד כה בחייו? אם מעשיו היו טובים או להיפך? ועליו להרהר בדרכיו עד כה.
העובדה השלישית טוענת שביום זה על החוגג לעשות מעשים טובים רבים כדי לשפר את העולם. אפשר לתת צדקה, וגם לעלות לתורה.
העובדה הרביעית מדברת על כך שישנם ימי הולדת מיוחדים כגון, בר מצווה שבו הנער נכנס לעול התורה ולקיומן של המצוות ואת היום הזה מציינים על ידי עלייה לתורה, הנחת תפילין וסעודה חגיגית.
ולסיום העובדה החמישית אשר מדברת על יום הולדתו ה-60 של אדם, מי שהגיע לגיל זה וזכה לחגוג אותו לא נגזר עליו "כרת".