הילד מגרד בראש? כדאי לבדוק... אולי נדבק בכינים

אחת התופעות המדבקות ביותר בקרב ילדים היא כינמת. ידוע כי ההידבקות בכינים אינה עונתית, אולם כאשר הילדים מתקבצים בכיתות ובגנים והמגע עם קבוצות גדולות של ילדים מתחדש, הסיכוי להידבק בכינים הוא גבוה יותר.



מאת: אורן שניאורסון, חברת ROOTS מוצרי טיפוח אלטרנטיביים
הילד מגרד בראש? כדאי לבדוק... אולי נדבק בכינים

מאז החזרה לבית הספר, מלבד מעקב אחרי התקדמות הלמידה, נושא נוסף שמטריד את ההורים הוא הבריאות של ילדיהם. אחת התופעות המדבקות ביותר בקרב ילדים היא כינמת. ידוע כי ההידבקות בכינים אינה עונתית, אולם כאשר הילדים מתקבצים בכיתות ובגנים עם החזרה ללימודים והמגע עם קבוצות גדולות של ילדים מתחדש, הסיכוי להידבק בכינים הוא גבוה יותר. במשך השנים התקבצו עובדות לגבי הכינים, חלקן נכונות וחלקן לא... להלן 10 מיתוסים בנושא כינים:

 

1.       יש כינים, רק אם הילד מגרד. לא נכון. הנכון הוא שלא תמיד כינים מגרדות! מומלץ לבצע סירוק למניעה במסרק צפוף באופן קבוע אחת לשבוע.

2.       כינים קופצות או מתעופפות - לא נכון. הנכון הוא שכינים זוחלות מראש לראש, ממשענת ראש של כסא או עוברות בשימוש משותף במסרק או מברשת.

3.       כינים נמשכות רק לראש מלוכלך. לא נכון. הנכון הוא שהכינים אינן מפלותבין ראש נקי לראש מלוכלך, וכי לכלוך אינו סיבה להידבקות.

4.       בעת רחצה בבריכה ניתן להידבק בכינים - לא נכון. הנכון הוא שכינים אינן שוחות (ההידבקות יכולה להיעשות כאשר שוכבים בחוף הים ראש ליד ראש).

5.       שיער צבוע עמיד בפני כינים - לא נכון. הנכון הוא ששיער צבוע יכול להידבק מאחר שאינו דוחה כינים.

6.       עם ההידבקות בכינים חובה להרתיח את המצעים והבגדים - לא נכון. הנכון הוא שכינים מתקיימות רק כשהן מוצצות דם, לכן מספיק לארוז את המצעים בשקית ניילון ואז הכינים פשוט ימותו מרעב.

7.       התכשירים הכימיים משמידים 100% מהכינים - לא נכון. הנכון הוא שהכינים מפתחות עמידות לרוב התכשירים הכימיים ולכן יעילותם פוחתת משנה לשנה.

8.       טיפול אחד להשמדת כינים מספיק - לא נכון. הנכון הוא שיש לחזור על הטיפול כעבור כשבוע עד שבוע וחצי, לאחר שכל הביצים בקעו, לפני שיהפכו לכינים בוגרות, המטילות דור חדש של ביצים.

9.       ניתן להשתמש בנפט לטיפול בכינים – לא נכון. הנכון הוא שנפט גורם לכוויות בקרקפת ואדי הנפט עלולים לגרום לדלקת ריאות כימית.

10.   ההידבקות בכינמת אינה שונה בין בנים ובנות- לא נכון. הנכון הוא שבנות נדבקות פי שניים מבנים. לא ידוע אם הסיבה היא ביולוגית או מכיוון שבנות נוטות לקרבה פיזית רבה יותר ביניהן.

 

 

להלן מספר טיפים לטיפול בכינים

 

בישראל מעל 80% מבתי האב (400,000 בתי אב) סובלים היום או סבלו בעבר לפחות פעם אחת מכינמת. תופעת הכינמת אינה עונתית, אך ידועה כשכיחה כאשר יש מקבץ של ילדים המבלים יחד, בדרך כלל בבית הספר ובגנים, או בבילויי הקיץ השונים -  כדאי להיות ערניים.

·         אם הילד מתגרד לעיתים תכופות, כדאי להציץ מקרוב ולעשות בדיקה בראש של הילד.

·         יש לסרק את השיער, תחילה במסרק רגיל או במברשת ואחר כך במסרק צפוף שיניים הלוכד כינים וביצי כינים.

·         הכינים אוהבות לגור על העורף ומאחורי האוזניים, אז מומלץ להתחיל לחפש אותן שם.

·         אם אתם רואים נקודות לבנות מבריקות ולא ברור לכם אם מדובר בביצי כינים או סתם בקשקשים, תנסו למעוך את הממצא - אם נשמע קול פצפוץ אז מדובר בביצה.

·         אם הילד נדבק בכינים מומלץ להשתמש בתכשירים טבעיים, כדי למנוע החדרה של כימיקלים לגוף הילד וכמובן להשתמש בהתאם להוראות היצרן כדי להשיג טיפול יעיל.