מתנות לילדים – לקנות או לא לקנות
עידן השפע מציב בפנינו ההורים אתגר לא קטן. כמה פשוט היה לפני 3-4 עשורים כאשר כל הפיתויים האלו לא היו קיימים... ילדים לא היו מעלים בדעתם שיכולים להיות להם יותר משני זוגות נעליים, יותר מצעצוע אחד, ובטח ובטח לא יותר מ"כלי רכב" אחד...
מאת: שני צוקרמן – מפתחת ויוצרת משחקים בחברת DreamBow- משחקי איכות לילדים והורים
לקראת החג האחרון עשינו (הבנות שלי ואני) סדר רציני בבית. כמויות הצעצועים, המשחקים והבגדים שהעברנו לתרומה היו קשות לעיכול! זה נכון שזה משמח לתרום אבל יש גבול...
כדי שתבינו את המהפכה שהיתה כאן, אספר שחברים שמגיעים אלינו הביתה עכשיו שואלים אם הרחבנו... בסיום המהפכה ישבנו ביחד וקיבלנו החלטה: כל דבר שנכנס הביתה מעכשיו עובר בדיקה וחשיבה וצריך לקבל תשובה חיובית על השאלות: האם נשתמש בו? והאם אנחנו צריכים אותו?
בינתיים אנחנו עומדות בהסכם וזו תחושה נפלאה!
עידן השפע מציב בפנינו ההורים אתגר לא קטן. כמה פשוט היה לפני 3-4 עשורים כאשר כל הפיתויים האלו לא היו קיימים... ילדים לא היו מעלים בדעתם שיכולים להיות להם יותר משני זוגות נעליים, יותר מצעצוע אחד, ובטח ובטח לא יותר מ"כלי רכב" אחד... היום הבתים, הארונות וחדרי המשחקים של ילדינו מלאים בצעצועים, משחקים, בגדים ונעליים שלא לדבר על צי רכב הכולל בימבות, אופניים, רולרבליידס, סקייטבורדים למיניהם וכו'. ובואו נודה בזה רוב החפצים הללו נמצאים אצלנו ללא שימוש או צורך אמיתי בהם.
מעבר לכמויות הכסף שאנחנו "שופכים" על קניית מתנות לילדים, קנייה של חפצים שאין לנו צורך בהם יוצרת פעמים רבות גישה של חוסר הערכה וחוסר בהכרת תודה אצל הילדים המקבלים אותם.
חשבו לרגע כמה פעמים אנחנו באים בתלונה לילדים שלנו על כך שאינם שומרים על החפצים שלהם כמו שהיינו רוצים, או כמה פעמים מתנות וגם אלו היקרות ביותר הופכות למשהו לא מרגש ומובן מאליו אצל ילדנו.
לפניכם שני דגשים חשובים שיאפשרו לילדכם להעריך יותר את המתנות שיקבל ויאפשרו לנו לקנות מתנות שיזכו לשימוש חוזר והכסף שאנחנו מוציאים עליהן והמקום שהן תופסות בבית יצדיקו את עצמם:
1. חיבור לערכים - אחד הבסיסים החשובים ביותר בעיניי בהורות הוא חינוך לערכים החשובים לנו ולכן גם כאן כדאי לחשוב לרגע: מהם הערכים החשובים לי? מה הייתי להעביר לילד שלי? ולהשתמש בקניית המתנה כדי להעצים את הערכים האלו. לא כל מתנה צריכה לכלול את כל הערכים אך בהחלט לפחות אחד מהם.
לפניכם כמה דוגמאות לערכים החשובים לי שהייתי רוצה להעביר לבנות שלי (וכל אחד כמובן יכול להוריד משלי ולהוסיף משלו...):
- הנאה – צחוק, שמחה וכיף הם הבסיס החשוב ביותר עבורי כאשר אני קונה מתנה. מעבר לרווח הברור של כיף, הנאה היא המוטיבציה הגדולה ביותר עבור ילדים לשימוש חוזר.
- משפחה – לחפש משחקים שיאפשרו זמן איכות משותף שלנו (ההורים) עם הילדים. משחקים שגם אנחנו נוכל ליהנות מהם, וכך לחזק ולהעמיק את הקשר ביננו.
- למידה – שילוב של למידת דברים חדשים, פיתוח יכולות שונות, חיזוק מיומנות אצל הילדים שלנו קיים בתוך משחקים רבים ואני מקפידה לקנות משחקים שמשלבים בתוכם את כל אלו.
- איכות – כדי לדרוש מילדנו שיעריכו את הדברים שלהם עלינו לקנות להם דברים ראויים להערכה. אני תמיד מעדיפה לקנות מתנות שמחזיקות מעמד יותר ויוכלו לשמש אותנו בשימוש חוזר שוב ושוב...
- צניעות – באופן כללי הבנות שלי יודעות שלא כל דבר שהן רוצות קונים, ולא בגלל שאין כסף, אלא בגלל שיש לנו הרבה, בגלל שאפשר להתאפק, בגלל שלא חייבים הכל כאן ועכשיו, ואולי ביום ההולדת הן תוכלנה לבקש את זה כמתנה.
2. מתנה עם סיבה – דגש נוסף חשוב כאשר קונים מתנה הוא להצמיד אליה סיבה. כלומר שהילד ידע מהי התשובה לשאלה: "למה קיבלתי את המתנה הזו דווקא עכשיו?"
כאשר אנחנו מצמידים סיבה למתנה קורים שני דברים:
- הילד יודע להעריך יותר את המתנה שכן ה הרוויח אותה בזכות ולא בחסד.
- ילד שיידע מדוע (בזכות איזו התנהגות טובה/ מעשה טוב) קיבל את המתנה ירצה לשחזר את ההתנהגות הזו.
שני אלו תורמים תרומה משמעותית לתחושת הערך אצל ילדים. דבר נוסף שנוכל לעשות כדי לחזק את תחושת הערך של ילדנו דרך המתנות שהוא מקבל היא לצרף למתנה ברכה. ברכות הן הזדמנות נפלאה להזכיר לילדנו את כל החוזקות שלו, את הייחודיות שלו וכמובן כמה אנחנו אוהבים אותו...
לסיכום, בגילאים הצעירים מתנות תופסות מקום רב בעולמו של הילד. פעמים רבות ילדים מרגישים ערך עצמי ואהבה דרך המתנות שהם מקבלים. ילדים שיידעו להעריך את המתנות שקונים להם, ולהודות על כך, יידעו גם בעתיד לכשיגדלו להכיר תודה על הדברים הטובים שקיימים בחייהם.