כיצד נפתור בעיות קשב וריכוז באמצעות בעלי חיים?

במקום לחפש עוד פוקימון, לטפו תוכון או ארנבון. כיצד ניתן לפתור בעיות קשב וריכוז ובעיות רגשיות של ילדים ובני נוער, הצופים במסכים במשך שעות רבות, ולחבר אותם מחדש אל הרגש?

 


מאת: לילך שמואלי ילוז, מטפלת בעזרת בעלי חיים ב"חוות הפקאן" מושב "משמר השבעה"


כיצד נפתור בעיות קשב וריכוז באמצעות בעלי חיים?
לבני הדור הצעיר היום יש בעיות קשב וריכוז רבות, ופעמים רבות קיים אצלם קושי משמעותי להיות ממוקדים בדבר אחד כשברקע יש דברים נוספים. כך למשל, המשחק הפופולרי באפליקציית "פוקימון גו", שאותו אני מכנה: "חטא כפול". זאת משום שהמשמעות האמיתית של משחק זה היא להתעלם מבעלי החיים האמיתיים שנמצאים מולנו, ובמקום זאת ללחוץ על כפתור וירטואלי כדי ללכוד בעלי חיים וירטואליים, שלא ממש קיימים.   
 
שגרת היום של הדור הנוכחי המכונה: "דור המסכים" מבוססת בעיקר על צפייה קבועה במסכים כמו: סמארטפון, טבלט, מחשב, טלוויזיה ועוד. דבר זה משפיע לרעה על התקשורת בין הילדים ובני הנוער והופכת אותה לקרה ומנוכרת – במקום לבינאישית וחמה. למרבה האירוניה, אותם בעלי חיים, שמסייעים לטפל במגוון רחב של בעיות של ילדים ובני נוער, יכולים גם לחבר בינם לבין עולם הרגש. 
 

מה אומרים המחקרים בנושא טיפול באמצעות בעלי חיים?

מחקרים רבים מוכיחים חד משמעית שמגע של בעלי חיים משחרר הורמונים, שגורמים לרוגע של בני האדם. כך למעשה, מצליחים בעלי החיים להשפיע לטובה על כוחות הריפוי של המטופלים ולסייע בחיזוק הבריאות של אנשים מבוגרים. בעלי החיים מסייעים לטיפול בילדים ובני נוער במגוון בעיות כמו: הפרעות רגשיות, הפרעות קשב וריכוז, התמודדות עם אובדן, דחייה חברתית, אלימות – בבית או בבית הספר, התקפי זעם, ילדים על הרצף האוטיסטי בתפקודים שונים, ועוד. 
 

טיפול בעזרת בעלי חיים

טיפול בעזרת בעלי חיים – בדגש על כזה שנערך במרחבי הטבע – מצליח להפעיל את חמשת החושים ולהזכיר לילדים ולבני נוער מיהם ומה מחכה להם מחוץ למסכים ולעולם הווירטואלי הנמצא בהם. טיפול כזה מעניק לילדים ולבני הנוער  רוגע, שלווה, חום, אהבה, ומחבר אותם למהותם האמיתית, ללא הסחות דעת, ועם תחושה שהם יכולים ומסוגלים. זאת בניגוד מוחלט לרשתות חברתיות כמו: פייסבוק, אינסטגרם וסנאפ צ'אט, שהפרסומים המיידים והבלתי פוסקים בהן לאורך כל שעות היממה נועדו בעיקר לצבור כמה שיותר לייקים, ולא מעבר לכך. 
כך בעצם מצליחה להיווצר בקרב כל מי שחבר ברשת חברתית כזו או אחרת תחושה מזויפת של אהבה. זאת, למרות שבעצם לא מדובר בדבר האמיתי, אלא חלק מתרבות האינסטנט, כי אין דבר שמשתווה לחבר שנותן חיבוק, מסתכל לך בעיניים ומדבר איתך. בעיניי, התלות בלייקים ברשתות החברתיות מאוד בעייתית, משום שהיא גורמת לבני דור המסכים לתקשורת בינאישית קלוקלת מאוד. פעמים רבות לא קיים אצלם דבר מלבד שיח קורקטי ואינפורמטיבי, וגם כשהם נפגשים האחד עם השני ופעמים רבות גם בארוחות משפחתיות, כל אחד מהם שקוע במסך הסמארטפון.
מול בעלי החיים אי אפשר לזייף אהבה, ויעילות הטיפול בעזרתם היא הודות לכך שהמטופלים הצעירים מרגישים שבנוכחות בעלי החיים הם יכולים לקלף מעליהם את שכבות ההגנה שהם עוטים על עצמם. בנוסף לכך, הטיפול בעזרת בעלי החיים הופך את המטפל למטופל, נותן לו אחריות וכך מצליח להעלות את הביטחון העצמי שלו.            

מנגנון ההשלכה

אחד הכלים המצוינים שבעלי החיים נותנים במפגשים הטיפוליים עימם הוא יכולת השימוש מולם במנגנון ההשלכה – מנגנון הגנה אישי שבו האדם משליך תכנים, חרדות, רגשות או דחפים אסורים וקשים אל העולם החיצוני – בני אדם או בעלי חיים. פעמים רבות משמשים בעלי חיים כדמויות, שניתן לעשות עליהן את ההשלכה, ובדרך זו יכולים הילדים לדבר על התכנים ללא חשש לפגיעה משמעותית או חשיפה של הפנימיות שלהם. 
בדיוק מכל הסיבות הרבות שמניתי, חשוב מאוד שהילדים שלנו יחוו כמה שיותר את הטבע בעזרת בעלי חיים בטבע – ולא מדמויות וירטואליות על גבי המסך, ושלא יגדלו אך ורק בבועה של מסכים דיגיטליים. על מנת להעצים את התחושה שכל אחד מאיתנו אוהב להרגיש נאהב ומוערך, לא צריך דבר, מלבד הטבע ובעלי חיים. ולפעמים, מספיק חיוך רחב שאומר: "הכל בסדר" ומבט אוהב ומחזק כדי לתקשר עם מי שעומד מולנו, ללא תיווך של מסך או מכשיר סלולרי ובלי לומר לו אפילו מילה אחת.