סבונים אנטיבקטריאלים - פגיעה בבריאות הכבד

לאחרונה נפוצה הדרישה בגנים ובבית הספר כי הילדים יחזיקו בתיק נוזל לחיטוי ידיים כך שלפני ארוחת עשר "ישטפו" ידיים באמצעות נוזל החיטוי במקום לשטוף באמצעות מים וסבון. האם זה באמת בריא לילדים?



מאת: לוטי זילברמן מהנדסת כימיה תואר שני


סבונים אנטיבקטריאלים - פגיעה בבריאות הכבד
אנחנו שוטפים ידיים על מנת למנוע התפתחות של זיהומים, אבל הרחיצה הזו עלולה להגביר את הסיכון לסרטן הכבד.
מזה דורות רבים ידוע שניקיון תורם למניעת מחלות באמצעות הסרה של לכלוך וחיידקים. הסבונים שנמצאים בבתי חולים במיוחד, מכילים חומר פעיל בשם טריקלוסן (Triclosan), חומר חיטוי נגד חיידקים. הטריקלוסן נמצא בהרבה תכשירי ניקיון בשימוש יום יומי. הוא נחשב מזה זמן כחומר שניזקיו עולים על התועלת. בפרט מחקרים מהעת האחרונה שמצאו שהוא פוגע במיוחד בכבד.
 

מהו טריקלוסן?

טריקלוסן הוא תוסף למניעת זיהומים בקטריאלים. הוא נכנס לשימוש לראשונה ב-1969 כחומר ריסוס. טריקלוסן אפקטיבי כנגד ספקטרום רחב של זיהומים בקטריאלים. הודות לציפיות החברה לחסל את החיידקים מהסביבה שלנו, אפשר למצוא את הטריקלוסן במוצרים כגון סבונים, משחות שיניים, משטחי חיתוך למטבח (cutting boards), קוסמטיקה, ביגוד, כלי מטבח, רהיטים וצעצועים.
השימוש בחומר חוקי אך יש ויכוחים בנושא כבר עשרות שנים. לפי ה-FDA, אין הוכחות שטריקלוסן שמוסיפים לסבונים ותרחיצים אחרים משפר אותם ביחס לסבונים רגילים ומים. כמו כן הוא עלול לגרום ל:
 

מחקרים חדשים על טריקלוסן

חוקרים מקליפורניה דיווחו בנובמבר 2014 ב-Proceeding of National Academy of Science of the United States of America  שחשיפת יתר ממושכת לטריקלוסן עלול לגרום מהרעלת הכבד ועד להתפתחות פיברוזיס וסרטן. המחקר נעשה על  חיות מעבדה. לפי תוצאות המחקר:
1. טריקלוסן יכול להפריע לחלבון "אנדרוסתן" האחראי על ניקוי כימיקלים זרים לא רצויים בגוף.
2. הכבד נועד להגנה נגד הרעלים, התאים בתוך הכבד מתרבים והופכים עם הזמן לפיברוטיק(Fibrotic ).
3. הטריקלוסן מגביר את ההסתברות להתפתחות סרטן הכבד במידה משמעותית, פועל כמזרז גידולים.
4. הסכנה לפגיעת בכבד עולה עם מידת החשיפה לטריקלוסן .
 

חשיפה לטריקלוסן

הממצאים מדאיגים במיוחד בגלל אפקט החשיפה המתמשכת לטריקלוסן. לא רק עובדי בתי החולים שכל היום משתמשים בסבון נגד חיידקים. החוקרים מצאו שכמויות קטנות של החומר עלולות להצטבר במי נהרות ומקורות מים כתוצר לוואי של טיפול בפסולת תעשייתית. נמצאו עקבות טריקלוסן ב 97% מדוגמאות חלב אם שנלקחו מנשים מניקות, וב- 75% מהבדיקות של אנשים רגילים שנבדקו. לפי פרופסור רוברט טיקיי מבית הספר לרפואה באוניברסיטת קליפורניה סן דייגו, העלייה בגילוי של טריקלוסן בבדיקות סביבה והעלייה הרחבה בשימוש במוצרי צריכה מהווה סכנה גדולה להרעלות כבד ביחס לתועלת הצנועה כנגד חיידקים.
 
הידיעה שסבון עלול לגרום לבעיות רפואיות, במיוחד בכבד, הינה ידיעה מדאיגה. הבעיה קשה יותר לאלה שסובלים מהפרעות בדרגה מסויימת של תיפקוד הכבד. אוכלוסיה זו נמצאת בסיכון גבוה יותר לפתח את מחלת הסרטן. אנשים אלה במיוחד צריכים להמנע משימוש בסבונים נגד חיידקים המכילים טריקלוסן.
 ה- FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) דורשת מהיצרנים לציין על גבי התווית את ריכוז הטריקלוסן במוצרים  המכילים אותו.
 

סיכום

על מנת למנוע זיהומים מחיידקים, ניתן להסתפק ברחיצת ידיים רגילה, זו הדרך הנכונה לשמור על הבריאות. יש לדאוג לבריאות הכבד על ידי שימוש במוצרים שלא מכילים טריקלוסן. קיימת סכנה להתפתחות סרטן הכבד והיא מוחשית במיוחד לאלה הסובלים מבעיות כבד. לאוכלוסיה זו חשוב להמנע מחשיפה לטריקלוסן.