מה זו הצטננות, דרכי מניעה וטיפול

התקררות רגילה מוכרת גם תחת השם  זיהום נגיפית של מערכת  הנשימה העליונה. זו מחלה מדבקת ונגרמת על ידי מספר נגיפים שונים (מעל ל-200) בדרגות שונות של חומרה. ילד בגן חובה סובל מהמחלה כ-9 פעמים בשנה בממוצע, פעוטות קטנים יותר בגני ילדים כ-12 פעמים בשנה, ומתבגרים/מבוגרים כ-7 פעמים בשנה.



מאת: לוטי זילברמן
מה זו הצטננות, דרכי מניעה וטיפול

מה זאת התקררות (רגילה)?

התקררות רגילה מוכרת גם תחת השם  זיהום נגיפי של מערכת  הנשימה העליונה. זו מחלה מדבקת ונגרמת על ידי מספר נגיפים שונים (מעל ל-200) בדרגות שונות של חומרה. הגוף לא יכול לבנות חיסון נגד כל הנגיפים בגלל מספרם הרב, ולכן ההתקררויות חוזרות מדי שנה, מספר פעמים בשנה. ילד בגן חובה סובל מהמחלה כ-9 פעמים בשנה בממוצע, פעוטות קטנים יותר בגני ילדים כ-12 פעמים בשנה, ומתבגרים/מבוגרים כ-7 פעמים בשנה.

סימני ההיכר הם: אף סתום, נזלת, כאבי גרון, צרידות, שיעול ולפעמים גם חום וכאבי ראש. לעיתים ההתקררות מלווה בכאבים ועייפות. סימפטומים אלו נשארים בין 3-10 ימים.

התפשטות המחלה

בניגוד לדעות רווחות, יציאה החוצה במזג אוויר קר אינה קשורה או משפיעה על התפתחות המחלה. האמונה שיש קשר בין קור ומחלת התקררות מביא למצב שהרבה אנשים מבלים בפנים בימים קרים. ישנה גם נטייה לחשוב שגורם הסיכון המרכזי הוא המצאות בקרבת אנשים שמשתעלים ומתעטשים, אך מסתבר שאלו גורמי הדבקה משניים.

 

הסיבה להתפשטות המחלה היא הקירבה לאנשים חולים. התקררות נגיפית מתפשטת בעיקר על ידי מגע של יד ביד. למשל חולה הנוגע באף שלו אחר כך לוחץ את ידו של מישהו מעביר בפעולה זו את הנגיף. מקור אחר הוא מגע בחפצים שזוהמו בנגיפים כגון עטים, ספלים וספרים. הנגיפים חיים כמה שעות על החפצים האלה. מסיבה זו ילדים בגן הם הכי חשופים למחלת ההתקררות.

האם אנטיביוטיקה עוזרת?

אנטיביוטיקה לא עוזרת  בטיפול ההתקררות הרגילה. אנטיביוטיקה בדרך כלל יעילה בטיפול במחלות הנגרמות מחיידקים, אך התקררות נגרמת על ידי נגיפים. לא רק שאנטיביוטיקה אינה עוזרת, היא עלולה לגרום לתופעות אלרגיות ולהתפתחות של זנים של חיידקים העמידים לטיפול אנטיביוטי, כולל החיידק שגורם לזיהומים באוזניים אצל ילדים. מסיבות האלה חשוב מאד להגביל את השימוש באנטיביוטיקה למצבים הכרחים ובהמלצת רופא בלבד.

איך מונעים ההתקררות?

ההתקררות היא המחלה הנפוצה ביותר בקרב בני אדם והיא גם הגורם המרכזי להעדרות מעבודה ומבתי הספר. קשה למנוע לחלוטין את ההדבקות אך יש מספר אמצעי הגנה שניתן לנקוט על מנת להפחית את ההסתברות להדבק:

·                     לא להשתמש באותם כלי אוכל שהחולה משתמש בהם אלא אם עברו שטיפה יסודית, ולנקות במים וסבון את כל המקומות בהם החולה נגע.

·                     אם ילדים חולים בבית מומלץ לנקות את הצעצעים וחפצים אחרים שהם נגעו בהם.

·                     מומלץ להשתמש מגבות נייר במטבח ובאמבטיות אחרי רחצת הידיים או לדאוג שכל אחד ישתמש במגבות שלו. הנגיפים עלולים לחיות כמה שעות על המגבות הרגילות מבד.

·                     לזרוק את ממחטות הנייר אחרי השימוש, לא להניח אותם על שטחים שעלולים להזדהם.

·                     להחליף בגדים  כאשר חוזרים הביתה מהעבודה, תחבורה ציבורית, מכוני כושר. הדבר חשוב במיוחד לפני שמתקרבים לילדים.

·                     לשמור על אורך חיים בריא, תזונה בריאה, פעילויות גופנית, שעות שינה סדירות (בין 6-8 שעות בלילה). כל אלו מחזקים את המערכת החיסונית במלחמתה כנגד המחלות.

·                     להמנע ככל הניתן מרגשות שליליים, מחקרים מראים שזה מחליש את המערכת החיסונית.

טיפולים בבית

התקררתם? מתברר שיש הרבה טיפולים פשוטים שאפשר לעשות בבית עם תוצאות טובות:

מתי חייבים לפנות לרופא?

לסיכום: