הורים, הילד שלכם נחבל? חשוב שתדעו מה עליכם לעשות!

חבלות בילדים הינה תופעה נפוצה ביותר וחשוב שההורה ידע מתי יש להתייחס לחבלה בחומרה ומתי ניתן להסתפק בהרגעה וטיפול בבית.
 


מאת: ד"ר דניאל שינהר, מומחה בכירורגית ילדים והומיאופת מודרני

הורים, הילד שלכם נחבל? חשוב שתדעו מה עליכם לעשות!
חבלות בילדים הינן גורם התמותה מספר אחד בקרב ילדים, יותר ממחלות ממאירות ומחלות זיהומיות. ילדים מאד פעילים ופעלתנים בבית ומחוצה לו ולכן מגוון סוגי החבלות שהם מקבלים הינו רחב. ילדים יכולים להיפגע, החל מחבלה קלה שאינה דורשת טיפול או מעקב ועד פגיעה מחבלות מורכבות הדורשות אשפוז ואף ניתוח דחוף. 

 

חבלות ראש

בגילאי הינקות, החבלה השכיחה ביותר הינה חבלת ראש. 
 
בתינוקות קטנים, הראש הינו האיבר הגדול והכבד ביותר ולכן תינוק שנופל נחבל בעיקר בראש. נפילת תינוקות יכולה להיות ממגוון מקומות וגבהים.
 
המקום השכיח ביותר ממנו נופלים תינוקות הינו שידת ההחתלה. חוסר תשומת לב לשבריר שנייה של ההורים, יכול להסתיים בנפילת התינוק מהשידה וחבלת ראש שעלולה להיות קלה או חמורה ביותר. החבלות הקלות מסתכמות בנפיחות בקרקפת ושטף דם קטן באזור שחולף תוך מספר ימים. לעומתם, החבלות הקשות מנפילה ממקומות גבוהים או נפילה חזקה משידת ההחתלה יכולים לגרום לשבר בגולגולת, דימום תוך מוחי עד אובדן הכרה ואפילו תמותה.
 

כיצד נבחין בין חבלה קלה שאינה דורשת התייחסות לבין חבלה חמורה יותר?

 
חבלה קלה תחשב במידה שהיא לא גרמה לאיבוד הכרה ושאין הקאה בעקבותיה. אובדן הכרה של מעל דקה ומעל לשתיים שלוש הקאות יחשבו כחבלה חמורה הדורשת בירור והתייחסות ולכן חשוב להגיע מיד לחדר מיון או למוקד רפואי.
 
חבלות קלות חולפות והילד הנפגע חוזר לתפקוד רגיל. לעומתן חבלות חמורות עשויות לגרום לילד לזעזוע מוח או שינויים במצב ההכרה וגם הן לרוב חולפות תוך מספר ימים.  במקרים קיצוניים בהם נגרם נזק מוחי משמעותי, תישאר נחות לצמיתות.
 
המקום השני בשכיחותו ממנו נופלים תינוקות הינו מיטת ההורים וגם במקום זה, חוסר תשומת לב של ההורים או המחשבה שהתינוק אינו יכול לזוז ממקומו גורמת לכך שהתינוק זז מתהפך ונופל מהמיטה. בגיל מעל שנה, יתכנו חבלות ראש כתוצאה מנפילה על חפצים תוך כדי ניסיון הליכה, טיפוס על רהיטים ונפילתם מהם ועוד ככל שיד הדמיון מאפשרת.
 
בקרב ילדים בוגרים יותר מגיל חמש ואילך , חבלות יכולות להיגרם כתוצאה מתאונות דרכים  פגיעה של ילדים כהולכי רגל או כרוכבי אופניים שאינם חובשים קסדה.

 

חבלות בטן

הסוג השני השכיח של חבלות בילדים בכל הגילאים הינן חבלות בטניות.
 
בבטן איברים רבים חלקם מוצקים וחלקם רכים יותר ומלאים בתוכן נוזלי או אויר. חבלות בטניות יכולות להתרחש כתוצאה מנפילה, תאונה או מכה  באזור הבטן למשל מבעיטה  של כדור, קבלת מכה של אגרוף בבטן ועוד.
 
האיבר הפגיע ביותר בבטן הינו הטחול לאחריו הכבד, הלבלב והכליות. אלה איברים מוצקים שעלולים להיפגע כתוצאה מחבלה קהה לבטן.
 
בחלק מהמקרים לא נראה כל סימן חיצוני על גופו של הילד שיכול להעיד על חומרת החבלה. במקרים בהם מנגנון החבלה נראה להורים כמנגנון בעל עוצמה משמעותית או שהילד מתלונן על כאבים חזקים כתוצאה מקבלת מכה חזקה מבעיטה חזקה בבטן, הילד נפל על כידון של אופניים או קורקינט, חבלת בטן שנגרמה כתוצאה ממכונית שפגעה בילד או תאונת דרכים ,יש להגיע בדחיפות לבדיקה רפואית במוקד רפואי או בחדר מיון.
 

במוקד הרפואי או בחדר המיון יבצעו הרופאים בדיקה מקיפה הכוללת:

 

הטיפול שניתן במקרה של חבלה בטנית

במרבית מקרי החבלה, גם אלה שבהם החבלה הינה קרעים בטחול או בכבד, הטיפול  שינתן לילד יהיה שמרני וזאת רק לאחר שהרופאים בדקו ומצאו שהילד שומר על יציבות של מדדי הדופק ולחץ הדם. הטיפול השמרני יכלול, אשפוז והשגחה ביחידה לטיפול נמרץ למספר ימים ואח"כ המשך השגחה במחלקת כירורגית ילדים.
 
במרבית מהמקרים תוך מספר שבועות או חודשים תהיה החלמה מלאה וחזרה לתפקוד מלא. במקרים בהם הצוות הרפואי מצא ובדק שהילד אינו יציב במדדי הדופק ולחץ הדם, הוא יילקח בדחיפות לחדר ניתוח במטרה לעצור את הדימום התוך בטני על ידי כריתת הטחול, במידה והוא זה שנפגע או תפירה של הכבד במידה והוא האיבר שנפגע או ביצוע כל פעולה כירורגית אחרת בהתאם לאיבר שנפגע.
 
חבלת בטן אשר פוגעת במעיים הינה חבלה הכי פחות שכיחה. אם אכן נפגע הילד במעיים יש לקחתו במהירות לניתוח שבו יהיה צורך לתקן, לתפור את המעי שנפגע או אף לכרות חלק ממנו במידת הצורך.
 

חבלות גפיים

חבלות גפיים שכיחות מאד בכל הגילאים ויכולות להיות בכל עצם שיש בגוף. החבלות השכיחות פוגעות בעיקר בעצמות הגפיים והן קורות כתוצאה מנפילות, פגיעה בשעת פעילות ספורטיבית וכמובן תאונות. חבלות גפיים מטופלות על ידי אורטופד מומחה בתחום. הטיפול הניתן לחבלות גפיים בעיקרו הינו גיבוס המקום שבו ארעה החבלה. במידה והחבלה הינה חמורה ויש חשש לשבר של גפה, או שברים מורכבים ומסובכים בה, הדבר יצריך התערבות ניתוחית.
 
במרבית מקרי החבלה בעצמות, ההחלמה תהיה מלאה ויתכן שתוך מספר שבועות עד חודשים ניתן יהיה לחזור לפעילות גופנית מלאה לאחר שיקום מלא הכולל פיזיותרפיה, טיפולים נוגדי כאב , פעילות ספורטיבית הדרגתית ועוד.
 

מניעת חבלות

הדרך הטובה ביותר להתמודד עם חבלות הינה ניסיון ומאמץ למנוע אותן. כלומר, סוף מעשה במחשבה תחילה. בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה משמעותית בחבלות ראש ובטן כתוצאה מרכיבה על אופניים וקורקינט חשמליים. ברור שחבישת קסדה תמנע חלק גדול מאותם ילדים שנפגעים כתוצאה מנפילה וקבלת מכה בראשם. 
 
ישנה חשיבות מכרעת בחבישת קסדה ברכיבה על אופניים, אופניים חשמליים, קורקינט סקייטבורד וכו... כמו כן חשוב לשמור על ערנות של ההורים בגני שעשועים ובמגרשי משחקים במיוחד הורים לילדים ותינוקות קטנים.
 
הורים יקרים זכרו, לא ניתן למנוע לחלוטין חבלות או תאונות בילדים, אך ניתן להקטין את מספר המקרים בהם מעורבים ילדים. החשוב מכל, הינו להקפיד ולשמור על כללי בטיחות בסיסיים ולהימנע מלקיחת סיכונים מיותרים. המטרה של כל הורה והורה ושלנו כחברה הינה למזער את הסבירות לפגיעה גופנית של היקר לנו מכל  - הילדים שלנו!