בדיקות דם ללא כאב

בדיקות דם בילדים ידועות כמלוות בחרדה ובכאב. מחקר מדעי חדשני שיערך על 150 ילדים,יבדוק את השפעת ליצנות רפואית על הקלה בכאב וחרדות מבדיקות דם בילדים. המחקר יתבצע במחלקת ילדים ובמיון ילדים בבית החולים כרמל. 



בדיקות דם ללא כאב

 מאות ילדים עוברים בכל חודש בחדר המיון של מחלקת הילדים בבית החולים כרמל. אחת הבדיקות השכיחות והנדרשות ביותר כדי לאבחן את מצבו של הילד החולה, היא בדיקת הדם.

 

" אפילו שהדקירה של בדיקת הדם לא מאוד כואבת, עצם השכבת הילד על מיטת המיון כשסביבו רופאים וציוד רפואי, כבר מלחיצה את הילד וגורמת לו לחרדות ולבכי " מסבירה ד"ר מיוראל קונופניקי מנהלת חדר המיון ילדים בבית החולים כרמל המשתתפת כחוקרת במחקר הכאב החדש.

 

במחקר צפויים להשתתף כ 150  ילדים שיגיעו לחדר המיון ולמחלקת ילדים בכרמל והוא יסקור ילדים בגילאי שנתיים ועד 10 שנים. המחקר יבדוק את השפעת הליצן הרפואי על הפחתת הכאב והחרדות בזמן ביצוע בדיקת דם.

החוקרים יבדקו את משך זמן הבכי של הילדים בזמן בדיקת הדם ולאחריה, וילדים שיוכלו להסביר, יישאלו גם על עוצמת ותחושת הכאב שחשו במצבים השונים.

 

ד"ר נועם מאירי מתמחה ברפואת ילדים וחלק מצוות החוקרים בכרמל מעדכן כי המחקר יערך על 3 קבוצות ילדים שונות.

"בקבוצה הראשונה יכללו ילדים שיעברו בדיקת דם בצורה הרגילה ללא שום אמצעי הרגעה או אלחוש. בקבוצה השניה ילקחו הבדיקות תוך הסחת דעת ע"י ליצן רפואי והקבוצה השלישית תשמש כקבוצת ביקורת פעילה בה ישתמשו הרופאים שלנו במשחת אלחוש מקומית לפני בדיקת הדם", מסביר ד"ר מאירי.

 

כחלק מצוות החוקרים משתתף לראשונה במחקר הכאב גם אחד הליצנים הרפואיים של בית החולים כרמל עמיחי אנקרי החבר בארגון " רופאי חלום " וידוע בכינוי הליצני שלו – טרזולי.

 

" כל תחום הליצנות הרפואית כמקצוע הוא דיי טרי וחדש ואין עליו מספיק מחקרים אקדמים רציניים, אומר הליצן טרזולי, בהרבה מקומות ובתי החולים הליצנות הרפואית נתפסת כגימיק נחמד שמצחיק את הילדים והצוות, אבל היא לא מקבלת את המקום הראוי לה באמת. אני כליצן מתחיל את "העבודה"  שלי על הילד כבר בחדר ההמתנה כך שהילד נמצא במקום בטוח וכשהוא עובר לתוך חדר המיון אני איתו וההתרגלות שלנו אחד לשני והאמון שהוא נותן בי, עוזרת לי ולצוות הרפואי בהצלחת ההרגעה שלו אומר טרזולי .

 

 "כבר כיום כשאנחנו לוקחים את הילד ומבקשים ממנו לשכב במיטה בחדר המיון מתחיל הלחץ והבכי, אומרת החוקרת ד"ר קונופניקי

הסביבה המחשידה והחרדות של הילד הם רבים וגם ההורים המלווים לא תמיד מצליחים להפיג את החרדות ויש הורים שלפעמים לצערנו אפילו מגבירים אותם.

בעבודה השוטפת כשאנחנו צריכים לקחת בדיקות דם מהילד, מסבירה ד"ר קונופניקי ,לאחר שקלו  כל נסיונות ההרגעה בדרכים הרגילות ואין ברירה. אנחנו צריכים להחזיק את הילד בעזרת הצוות ולפעמים גם בעזרת ההורים ולקחת את בדיקת הדם החשובה, אין לנו ברירה.

לפעמים הילדים בוכים אבל חשיבות הבדיקה גוברת על הבכי ואנחנו חייבים לעשות את העבודה ".

 

גם כיום נעזרים בחדר המיון בבית החולים כרמל בליצן טרזולי ובליצנים רפואיים נוספים כדי להקל על לקיחת בדיקות הדם ושאר פרוצדורות רפואיות.

 

" ההבדל שאנחנו רואים כיום בלקיחת דם בסיוע ליצן או בלעדיו הוא הבדל דרמטי אומר ד"ר מאירי אבל עד היום אף אחד לא בדק את זה מחקרית ובצורה מדעית, והחלטנו בכרמל לבצע את המחקר בצורה יסודית מקצועית .

 

לצורך ביצוע המחקר במחלקת הילדים ובמיון כרמל בשיתוף ליצני בית החולים, קיבלה מחלקת הילדים של בית החולים כרמל מענק מחקר בסך עשרות אלפי שקלים מקרן מ.ג.י .

 

הליצן טרזולי מסתובב היום בחדר המיון בכרמל כשהוא מלא תקוות הפעם.

"אני מקווה שהמחקר החדש שלנו יעזור להכניס בצורה מדעית את הסיוע של הליצנות הרפואית לתחום הפרוצדורות הרפואיות. זה חשוב לנו כליצנים ולא פחות חשוב לילדים שיהנו מבדיקות ללא כאב ".

 

 

 

בצילום – ד"ר מיוראל קונופניקי ד"ר נועם מאירי והליצן טרזולי בטיפול בחדר המיון בכרמל

קרדיט – צילום אלי דדון