האם קיימת התיישנות על תביעות תאונות תלמידים?

קיימים מקרים רבים בהם ההורים אינם מודעים לקיומה של הפוליסה ואינם מממשים את זכותם לפיצוי כספי. לעיתים מדובר בפיצוי בסדרי גודל משמעותיים ביותר בסך עשרות אלפי ₪ ואף למעלה מכך. במקרים מסוימים כאשר מגלים בדיעבד על קיומה של הפוליסה  ניתן עדיין לתבוע את הזכויות לפיצוי.



האם קיימת התיישנות על תביעות תאונות תלמידים?
תלמידים הלומדים בארץ מבוטחים בפוליסת תאונות אישיות לתלמידים. הפוליסה מבטחת את כלל התלמידים הלומדים על פי חוק חינוך חובה במסגרות החינוך החל מהגן בכל מקרה של תאונות תלמידים.
 
הביטוח מכסה גם תאונות אשר התרחשו מחוץ  לשעות הלימודים  ומחוץ לשטח בית הספר או הגן. הביטוח מכסה למעשה תאונות שהתרחשו בכל שעות היממה ובכל ימות השנה. תאונות שהתרחשו בבית, ברחוב, בגינה הציבורית בחוג או באימון ספורט, בטיול פרטי או מטעם בית הספר ותנועת הנוער.
מרבית ההורים אינם מודעים  לכך שילדיהם הלומדים במסגרות חינוך חובה מבוטחים בפוליסה זו המקנה להם פיצוי  בגין פגיעות גוף כתוצאה מתאונה, על פי תנאי הפוליסה. 
קיימים מקרים רבים בהם ההורים אינם מודעים לקיומה של הפוליסה ואינם מממשים את זכותם לפיצוי כספי. לעיתים מדובר בפיצוי בסדרי גודל משמעותיים ביותר בסך עשרות אלפי ₪ ואף למעלה מכך. במקרים מסוימים כאשר מגלים בדיעבד על קיומה של הפוליסה  ניתן עדיין לתבוע את הזכויות לפיצוי.
 

מהו הכיסוי בגינו ניתן לקבל פיצוי?

הכיסוי המקסימאלי בפוליסה למקרה של נכות כתוצאה מתאונה הינו 395,000 ₪. 
במקרים מסוימים ניתן לקבל "מענק חומרה" המקנה סך של כ- 50% נוספים מגובה הפיצוי. הסכום לנכות מלאה כולל מענק חומרה הינו 592,500 ₪.
בנכות חלקית קבועה הפיצוי יחושב על פי אחוזי הנכות בהתאם לתקנות ובלבד שדרגת הנכות מעל 5%.
תלמיד שנקבעו לו למשל 10% נכות צמיתה יקבל פיצוי בסך של כ- 40,000 ₪ 
 
הפוליסה מקנה בנוסף פיצוי בגין נכות זמנית בסך 209 ₪ לכל יום החל ממועד התאונה ובתנאי שמדובר בתקופה העולה על 55 ימי  מחלה רצופים.  ובלבד שהתקופה עבורה ישולם הפיצוי לא תעלה על 6 חודשים.
עבור ימי אשפוז  בבית חולים  משולם פיצוי הגבוה ב- 50% מהסכום לימי מחלה רגילים.
 

החזר הוצאות

ניתן לקבל החזר בגין הוצאות רפואיות שהוצאו בגין התאונה ואשר אינן מכוסות על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי.
כיסוי זה לא כולל הוצאות המשולמות על ידי מקור אחר, הוצאות בגין טיפולי שיניים והוצאות בגין יעוץ רפואי לקביעת אחוזי נכות.
סך ההחזר על פי הפוליסה  מוגבל ל- 10%  מההוצאה הרפואית או מהתגמול לו זכאי הנפגע(הנמוך מביניהם).
 

כיסוי ביטוחי עבור מבוגר אשר השתתף בפעילות

הורה או בן משפחה של תלמיד אשר לוקח חלק ללא קבלת שכר בפעילות  רשמית של המוסד החינוכי כמלווה בטיול או משתתף בפעילות כמשגיח ונפצע בתאונה במהלך הפעילות, זכאי אף הוא לתבוע פיצוי בהתאם לתנאי הפוליסה.
 

ועדת חריגים

ועדת חריגים רשאית לקבוע זכאות לפיצוי בגין צלקת אסתטית בהתאם לדרגת הנכות הקבועה בתקנות.
הועדה גם מוסמכת לקבוע מימון מטעמים סוציאליים להוצאות עבור חוות דעת רפואית לצורך הוכחת הזכאות לתגמול.
 

פיצוי נוסף

הזכאות לפיצוי על פי פוליסת תאונות אישיות תלמידים קיימת גם אם הפציעה התרחשה כתוצאה ממעשה שובבות של הילד או אפילו כתוצאה מהתרשלות של ההורים או הגורם האחראי.
בחלק מהמקרים ניתן לקבל פיצוי כפול. אם הפגיעה נובעת מהשגחה לקויה בגן או בבית הספר,התרשלות גורם אחראי בחוג שהביאה לתאונה, מפגע בטיחותי ברחוב, במוסד החינוכי או בגינה ציבורית וכיו"ב.
 

מהי תקופת ההתיישנות?

באופן כללי עילת התביעה על פי פוליסת תאונות אישיות מתיישנת שלוש שנים מיום  אירוע התאונה. כאשר מדובר בקטינים, מניין תקופת ההתיישנות מתחיל רק מהגיעם לגיל 18 שנים ומכאן שבדרך כלל (ובהנחה שהתלמיד היה בן פחות מ- 18 שנים בעת התרחשות התאונה) התביעה תתיישן רק בהגיע התלמיד לגיל 21.
במקרים רבים הורים מנסים להתחיל את הטיפול בתביעה בכוחות עצמם, מהעדר ניסיון או פנאי לא ממשיכים בטיפול בתביעה, השנים חולפות ולעיתים חולפת תקופת הזכאות לתבוע פיצוי ואין דרך לתבוע את הפיצוי שמגיע.
מומלץ שלא להמתין עד הרגע האחרון, כדאי לפנות לייעוץ משפטי בהקדם ולהסתייע  בעורך דין אשר מתמחה בתחום וידאג  למיצוי הזכויות של הילד.
 
הכתבה נכתבה בשיתוף משרד עורכי הדין רנרט סלומון המתמחים בתביעות תאונות תלמידים.