‏לקראת יום העצמאות ול''ג בעומר - טיפול בכוויות

כוויות עלולות להיות מסוכנות, ובמיוחד בפעוטות עד גיל 4, שעורם עדין ושטחי. הכוויה ביחס לגוף כה קטן עלולה להיות משמעותית. כוויות  הן הסיבה הרביעית לתמותה בגילאים אלה.  כיצד להיזהר ולמנוע כוויות? ואם יש כוויה, כיצד לטפל ומה לעשות ובעיקר מה לא לעשות?



מאת: ברי גולדברג , רוקח, יועץ  לאלטמן רוקחות טבעית 


‏לקראת יום העצמאות ול''ג בעומר - טיפול בכוויות

מהי כוויה?

כוויה היא פגיעה בעור או הריסתו בחום, ונזקיה ממשיכים להתהוות גם לאחר סילוק מקור החום. חומרת הכווייה תלויה בשטחה. ככל שהשטח רחב יותר מצבו של הנפגע מסוכן יותר. משמעותי גם גילו של הנפגע, והסכנה לחייהם של קשישים וילדים גדולה יותר גם כששטח הכווייה אינו גדול. גורמים נוספים תלויים במצב הבריאות הכללי של הנפגע ומהם חלקי הגוף שנפגעו. ולכן, בטיפול בכוויות כל דקה קובעת ומהירות התגובה  היא משמעותית. למרבה המזל, רוב הכוויות הן שטחיות וקלות יחסית לטיפול.

כוויות נחלקות לשלוש דרגות: 

דרגה 1- אודם שנוצר בשכבת העור החיצונית (אפידרמיס), לדוגמה במגע עם גץ חם או תפוח אדמה לוהט.
דרגה 2 - אודם חזק ושלפוחיות. כוויות מדרגה שנייה נחלקות לשטחיות ועמוקות, כשהפגיעה מתרחשת בשכבת העור החיצונית ובבאה מתחתיה. בפגיעה שטחית בעור עשוי להשתקם בתוך מספר שבועות, בפגיעה עמוקה הריפוי יארך זמן ממושך יותר ותישאר צלקת.
דרגה 3- עור חרוך, שחור, חסר תחושה. פגיעה קשה בכל שכבות העור.

מה עושים במקרה של כוויה?

1. שוטפים במים קרים, בצינור או במקלחת. 

2. משתמשים בתכשיר  המיועד לטיפול מיידי בכוויות.  

3. כשהכוויה היא רחבה, לאחר הטיפול המיידי, יש לפנות מיד לטיפול רפואי.

מדי שנה בל"ג בעומר נפגעים עשרות ילדים בזמן השהייה ליד מדורות ומתקני מנגל. על פי נתוני ארגון "בטרם" לבטיחות ילדים חלה בליל המדורות עלייה ניכרת במספר הפניות לחדר מיון  בקרב ילדים ונוער (עד גיל 18 שנה) בגלל כוויות,  פי 3 בהשוואה לשאר ימות השנה. כוויות נחשבות לפגיעה קשה, גורמות לכאבים ולסבל, לעתים מצריכות אשפוז ממושך, ויכולות לגרום להתייבשות בגלל אבדן נוזלים ודם. כשהן מכסות חלקים נרחבים מהעור כוויות עלולות להיות מסוכנות, ובמיוחד בפעוטות עד גיל 4, שעורם עדין ושטחי. הכוויה ביחס לגוף כה קטן עלולה להיות משמעותית. כוויות  הן הסיבה הרביעית לתמותה בגילאים אלה.  

 

מה לא עושים?

1. לא שמים  קרח או מי קרח, שעלולים להכאיב יותר ולגרום לכוויות קור.

2. לא מורחים שמן ושאר תרופות סבתא (מרגרינה, לבן וכדומה).

במידה ותזדקקו לטיפול רפואי יתקשו הרופא או האחות להסיר את השמן מן הכוויה.

4. לא מורחים משחות ש"יש בבית", ואינן מיועדות לכוויות.

5. לא חובשים באגדים דביקים.

6. לא מסירים בגדים שנדבקו בכוח

 

עקרונות טיפול מיידי בכוויות:

הכוויה הינה פציעה מיוחדת ושונה ממרבית הפציעות שכן היא פציעה דינאמית. גם לאחר הרחקת גורם הפציעה, מנגנון הפגיעה ברקמה ממשיכה והנזק ממשיך להתפתח.

מטרות הטיפול המיידי צריך להיות להפסיק את תהליך הכוויה, לקרר,לספק הקלה מכאב וכיסוי הכוויה.

 

כיסוי הכוויה

בזמן כיסוי כוויה חשוב להקפיד על מספר עקרונות:

  1. מומלץ להניח את החבישה ולא  לחבוש ע"י ליפוף חזק שכן סביר שאזור הכוויה יתנפח וחבישה חזקה יכולה לגרום ליצירת לחץ על הכוויה.
  2. חשוב לדאוג שהחבישה לא תדבק למקום הכוויה.

 

כוויה חדשה (שזה עתה קרתה) הינה למעשה סטרילית וחשוב להקפיד להשאיר את מקום הפציעה סטרילי, בכדי למנוע זיהומים וסיבוכים מיותרים.