תמיכה נשימתית בפגים

מחקר חדש שנערך במרכז הרפואי בני ציון מצא כי: תמיכה נשימתית לא פולשנית דרך האף בפגים, הקטינה את הצורך בהנשמה פולשנית בכ- 50%.

 

פגים, תינוקות הנולדים טרם זמנם, עלולים לסבול מחוסר בשלות של הראות. כתוצאה מכך הם נזקקים לעיתים קרובות לתמיכה נשימתית, ובמקרים היותר משמעותיים, להנשמה פולשנית דרך צינור הנשמה המוחדר לקנה הנשימה. הנשמה זו חיונית מצד אחד, אך עלולה להוות גורם סיכון לפתח מחלה נשימתית כרונית של הפג.

הגישה בעולם כיום היא להיות פחות פולשניים ולהפחית את הצורך בהנשמה לקנה הנשימה על ידי מתן תמיכה נשימתית לאף במתן לחץ אויר חיובי המחזיק את ראות הפג מאווררות.

 

בשנה האחרונה, בוצע בפגיה במרכז הרפואי בני ציון בחיפה, מחקר שבו נעשה לראשונה שימוש בהנשמה דרך האף, ללא החדרת צינור הנשמה לקנה, כטיפול נשימתי ראשוני לפגים הסובלים ממצוקה נשימתית.

ד"ר אמיר קוגלמן, החוקר הראשי האחראי למחקר ומנהל יחידת ראות ילדים בבני ציון, מסר כי במחקר זה נמצא כי תוספת הנשמה לאף, מעבר לשיטה המקובלת, הקטינה את הצורך בהנשמה פולשנית בכ- 50%. יתרון זה לווה בירידה במחלות הנשימתיות הכרוניות בהן לוקים פגים בצורה משמעותית ביותר (בתינוקות הקטנים מ- 1,500 גרם נצפתה ירידה מ- 33% ל- 5%).

שיטת ההנשמה הלא פולשנית נמצאה כבטוחה וכדאית יותר מהשיטה המקובלת היום.

מחקר זה הוצג לאחרונה בכינוס בינלאומי של אגודת המחקר בילדים ובפגים בטורונטו שבקנדה ופורסם בכתב העת היוקרתי  Journal of pediatrics . אישוש התוצאות במחקרים נוספים, ובקבוצת תינוקות גדולה יותר במשקלים נמוכים תתמוך בשימוש בגישה חדשנית זו כשיטה המועדפת לתמיכה נשימתית ראשונית לפגים הסובלים ממצוקה נשימתית.