רק 25% מהילדים במגזר הערבי חגורים ובמושבי בטיחות

המצב במגזר הערבי בנושא השימוש במושבי בטיחות לילדים הנוסעים בכלי-רכב עגום:  רק 25% מהילדים במגזר הערבי מוסעים כחוק, כשהם חגורים במושבי בטיחות. זאת, בהשוואה לנתון השימוש באמצעי בטיחות לילדים הכללי בישראל, העומד על 62% - 64%.

 

כך עולה ממחקר על שימוש במושבי בטיחות במגזר הערבי, שמפרסמת עמותת אור ירוק . המחקר בוצע על-ידי סמירה עביד מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, במסגרת לימודי תואר שני בעזרת ממון מקרן רן נאור מיסודה של העמותה. המחקר בדק את הגורמים המשפיעים על שימוש במושבי בטיחות בקרב משפחות לילדים גילאי 8-0 בשני כפרים בגליל, כפר יאסיף ומג'ד אל-כרום. המדגם כלל 300 נהגים שהסיעו 541 ילדים בגיל זה בשני הכפרים.

 

על-פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בשנת 2002 נפגעו בישראל (על כלל מגזריה) בתאונות דרכים 3,822 ילדים גילאי 14-0, מהם נפטרו 47 ו-392 נפגעו באורח קשה. 78% מתוך הילדים האלו נפגעו כנוסעים ברכב. בקרב הילדים שנפגעו כנוסעים ברכב – 38% לא היו חגורים, בעוד ששיעור הלא-חגורים בקרב הנפגעים באורח חמור – היה גבוה אף יותר, והגיע עד ל-48%.

 

נושא מושבי הבטיחות לילדים קשור להתנהגות כללית של הנהגים הערביים: נתונים של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מ-2005 מראים, כי "נהגים ערביים נוהגים לחגור חגורות בטיחות פחות מיהודים: 75% מהנהגים הערבים חגרו בכבישים מבין-עירוניים בהשוואה ל-90% מהנהגים היהודים. המצב חמור עוד יותר בתוך הכפרים ובערים הערביות. בישובים אלה רק 28% מהנהגים חוגרים חגורות בטיחות.

 

מהמחקר עולה, שנמצא קשר מובהק בין אי-שימוש במושבי הבטיחות ומתקני הריסון לילדים, לבין מצב סוציו כלכלי נמוך, ריבוי ילדים במשפחה והשכלה נמוכה, במיוחד של האם. כן נמצא קשר בין אי-חגירת ילדים לחגירת הנהג (נהג לא חגור חוגר פחות ילדים), מין הנהג (גברים חוגרים פחות מנשים), גיל הילד (החגירה יורדת עם העלייה בגיל), מקום מגורים וקרבת הילד לנהג (חוגרים יותר ככל שקרובים יותר).

 

בהשוואה למגזר היהודי, מתאפיינות המשפחות הערביות בריבוי ילדים, באחוזי אבטלה גבוהים וברמות נמוכות יותר של הכנסה והשכלה. "כל אלו מהווים גורמי סיכון לאימוץ התנהגויות מסכנות, וייתכן שהם חלק מהגורמים המשפיעים על ממדי הבעיה", קובע המחקר.

 

התועלת הבטיחותית שבמושבי בטיחות לילדים:

 

מחקרים בינלאומיים מוכיחים, ששימוש במושב בטיחות המותאם לגיל הילד ולמשקלו מפחית את התמותה והפגיעה של ילדים בזמן נסיעה ברכב בעת תאונה בשיעור של בין 20% ל-40%.

 

על מנת להשיג יעילות מרבית ממושב הבטיחות, קובעים המומחים שילד חייב לשבת במושב האחורי כשהוא חגור בחגורות בטיחות מותאם לגילו ולמשקלו.