נאבקים באלימות בעזרת סיפורים, שירים וסרטים

טיפול ייחודי שפותח באוניברסיטת חיפה ומתמקד בהעצמת העולם הרגשי של הילד האלים דרך סיפורים, שירים וסרטים נמצא יעיל בהפיכת הילד לפחות אלים ויותר אמפתי לסביבתו. "על פי חוזר מנכ"ל של משרד החינוך צריך להעניש ילד אלים. אנחנו חושבים שצריך לעזור לו", אמרה פרופ' ציפי שכטמן, ראש החוג לייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה שמובילה את הטיפול וחקרה את יעילותו. ממצאי המחקר המלא יוצגו בשבוע הבא בכנס הראשון של הפורום הישראלי לרגשות שיערך באוניברסיטת חיפה.

 

לדברי פרופ' שכטמן, קיימות במערכת החינוך בישראל רק מעט תוכניות התערבות למאבק באלימות בקרב ילדים ובני נוער. מרביתן מתמקדות בעבודה מונעת עם כלל הכיתה. על פי תוכנית ההתערבות הייחודית שפיתחה פרופ' שכטמן, מאותרים הילדים האלימים והסיוע ניתן להם באופן פרטני או בקבוצה קטנה, דרך העצמה רגשית. "נקודת המוצא שלנו, שמסתמכת על הידע הנרחב בתחום זה, היא שילד אלים הוא ילד עם בעיה רגשיות. מדובר בילדים שלא מחוברים לרגשות של עצמם ולא לרגשות של הסביבה. אמפתיה כלפי האחר מתפתחת בגיל מאוד צעיר וילדים אלה לא עברו כראוי את ההתפתחות הזו. אנחנו מנסים לתקן תהליך סוציאליזציה זה", הסבירה החוקרת.

 

בתוכנית ההתערבות שנחקרה ניסתה פרופ' שכטמן להעצים את היכולת הרגשית של הילדים האלימים, את האמפתיה שלהם כלפי חבריהם וכן לשנות את התייחסותם החיובית לכוח ולהגביר את  שליטתם העצמית. כדי לבדוק את יעילותה של השיטה, חולקו 61 ילדים אלימים בגילאים 8-16 מבתי ספר בצפון הארץ לשלוש קבוצות. קבוצה אחת עברה טיפול המתמקד בהעצמת הרגשות במתודות רגילות, קבוצה שנייה עברה טיפול רגשי דרך סיפורים, שירים וסרטים הקשורים לאלימות וקבוצה שלישית לא עברה כלל טיפול, כחלק מקבוצת ביקורת.

 

הממצאים הראו כי הילדים בשתי הקבוצות שעברו טיפול רגשי הפחיתו את רמת האלימות שלהם וחיזקו את האמפתיה שלהם, אולם הקבוצה שעברה טיפול דרך סיפורים ושירים שיפרה את האמפתיה של הילדים בצורה טובה יותר.

על פי שאלון שהועבר למורים, ירדה רמת האלימות של הילדים שעברו טיפול רגשי רגיל ממוצע של 2.04 ל-1.7 (במדד של 1-3) ורמת האלימות של הילדים שעברו טיפול דרך סיפורים ירד מ-2.23 ל-1.7. בשאלון דומה שהועבר לילדים עצמם דיווחו הילדים שעברו טיפול רגשי רגיל כי רמת האלימות שלהם ירדה מ-1.77 ל-1.52 והילדים שעברו טיפול דרך סיפורים ירדו מרמת אלימות של 1.93 ל-1.55. במדד למדידת האמפתיה (מדד של 1-7) עלתה רמת האמפתיה של הילדים שעברו טיפול רגשי רגיל מ-4.26 ל-4.57 בעוד שאלה שעברו את הטיפול דרך הסיפורים עלתה רמת האמפתיה מ-4.17 ל-4.92. בקרב קבוצת הביקורת לא היו כמעט שינויים או אפילו שינויים לרעה.

 

גם המטפלים עצמם, תלמידי תואר שני, היו מרוצים יותר מהשיטה הסיפורית והסיבה היא שהשיר או הסיפור העניק למטפלים מסגרת שאפשרה שיחה עם הילדים."ילדים אלימים מפחידים אותנו, אך למעשה הם חלשים וזקוקים לעזרה. אנחנו מציעים להם עזרה באמצעות התמודדות עם רגשות ובעזרת ביבליותרפיה", סיכמה פרופ' שכטמן.