
המדוזות כבר כאן
אילן פרץ – חברת SOS מנהל פורום עזרה ראשונה ובטיחות
בתחילת הקיץ כאשר טמפרטורת מי הים מתחילה לעלות מגיעים לחופי ישראל נחילי המדוזות. המדוזה הנפוצה ביותר בארץ היא מסוג "חוטית נודדת". שמה ניתן לה בגלל זרועות הצייד הארוכות שלה שנראות כמו חוטים התלויים מן המדוזה. 75% מגופה של המדוזה הוא מים וצבעה לבן ,צהבהב או תכלכל.
מנגנון הארס של המדוזה בנוי מאלפי יחידות זעירות דמוית מחט מזרק או זרוע דקה במיוחד. בעת מגע עם עור חשוף, אותה מחט חודרת לעור ומפרישה חומרים רעילים וצורבים. כמות גדולה מאוד של מנגנוני ארס כאלו נמצאים על זרועות התמנון אשר משמשות ללכידה ולשיתוק של הטרף.
בעת רחצה בים, ניתן גם לחוש את צריבות המדוזה גם ללא מגע ישיר עם החיה וגם כאשר המדוזות נמצאות קילומטרים מהחוף. הסיבה לכך נובעת מהתנתקות הזרועות הזעירות של הארס, היסחפותן לכיוון החוף ושחרור הארס מתוך התאים שלהן למים.
פגיעת ארס מדוזה החוטית הנודדת מתאפיינת בהרגשה עזה של צריבה וכאב מקומי. העור יהפוך להיות אדמדם ומגורה ולעיתים נראה אף פצע מקומי. יתכנו מקרים שהעור הצרוב יהפוך להיות מודלק ונפוח. יתכנו גם שלפוחיות או הקאות. חומרת הפגיעה תלויה בזמן החשיפה לארס.
המלצות לטיפול ומניעה:
- עם הרגשת תחושת הצריבה, יש לצאת מהמים.
- יש לשטוף את האזור הצורב במי ים בלבד. (מים מתוקים מגבירים את תחושת הכאב והצריבה).
- ניתן למרוח חומץ על האזור הנגוע. החומץ מנטרל את הארס ומפחית את הכאב (לשם כך מומלץ להצטייד בבקבוק חומץ בכל הליכה לים).
- שתן - תרופת סבתא יעילה. לאמיצים שבינינו מומלץ למרוח או לשטוף את האזור הנגוע בשתן.
- ניתן גם להשתמש במשחות להרגעה ע"ב אלוורה, או משחות רפואיות הניתנות לרכישה ללא מרשם רופא.
- במקרים בהם הנפגע הנו ילד, קשיש, אדם הסובל ממחלה כרוניות כמו סוכרת או מחלות של המערכת החיסונית, יש לפנות מיד לבי"ח לקבלת טיפול.
- גם מדוזה מתה מכילה תאי ארס, הימנעו מלשחק או לגעת במדוזות המוטלות על החוף.