
האם ניתן למנוע אלרגיה באמצעות תזונה?
מספרם ההולך וגדל של ילדים ובוגרים בעלי אלרגיות בעולם מהווה מקור מרכזי לדאגה בתחום בריאות הציבור. בראשית שנת 2008 שלושה ארגונים מדעיים – האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים (AAP), האקדמיה האירופית לאלרגיה ולאימונולוגיה קלינית (EAACI) והאיגוד האירופי לגסטרואנטרולוגיה, מחלות כבד ותזונה בילדים (ESPGHAN) – פרסמו המלצות תזונתיות אשר עשויות להיות בעלות השפעה על שכיחותן של מחלות אלרגיות בקרב ילדים.
הנקה
· איגוד רופאי הילדים האמריקאי -בהמלצותיו עבור ילדים בסיכון גבוה לפתח מחלה אטופית, מציין כי קיימות ראיות לכך שהנקה בלבד למשך 4 חודשים לפחות, לעומת הזנה בתחליף חלב על בסיס חלבי, מקטינה את השכיחות המצטברת של אטופיק דרמיטיטיס ואלרגיה לחלב פרה בשנתיים הראשונות לחיים. אולם, בקרב תינוקות בסיכון לפתח מחלה אטופית, הראיות העדכניות מראות שהנקה בלבד לא מגנה בפני היארעות אסטמה אלרגית מעבר לגיל 6
· EAACI: ההנקה מומלצת ביותר עבור כלל התינוקות, ללא קשר לתורשה אטופית. משטר התזונה האפקטיבי ביותר הוא הנקה בלבד למשך 3-4 חודשים לפחות.
· ESPGHAN: הנקה בלעדית או מלאה [בקרב כלל התינוקות] למשך כ-6 חודשים היא מטרה רצויה.
מעבר למזונות מוצקים
· ע"פ איגוד רופאי הילדים האמריקאי יש להוסיף מזון מוצק מגיל 4 עד 6 חודשים. אולם, הראיות הקיימות כיום אינן משכנעות, שחשיפה מאוחרת יותר מכך מסייעת באופן מובהק במניעת התפתחות מחלות אלרגיות. זאת ללא קשר אם התינוק מקבל תחליף חלב או חלב אם. המלצה זו חלה אף לגבי מזונות הנחשבים לאלרגניים מאד כגון דגים, ביצים, ומזון המכיל חלבון בוטנים.
· ע"פ האקדמיה האירופאית לאלרגיה ולאימונולוגיה: במקרה שהנקה אינה אפשרית, ניתן לשקול שימוש בתרכובות בעלות פוטנציאל מופחת מתועד לגרום לאלרגיות במשך 4 חודשים לפחות, ביחד עם הימנעות ממזון מוצק וחלב פרה למשך אותה תקופה.
· ע"פ איגוד האירופי לגסטרואנטרולוגיה, מחלות כבד ותזונה בילדים: הימנעות או עיכוב בהוספת מזון בעל פוטנציאל אלרגני כגון דגים וביצים לא הוכחו כמפחיתים אלרגיות, הן אצל ילדים הנחשבים בסיכון לפתח אלרגיות והן אצל ילדים שאינם בסיכון.
תזונת האם בתקופת ההריון או ההנקה והשפעתה על שכיחות מחלות אלרגיות אצל התינוק
· ע"פ איגוד רופאי הילדים האמריקאי קיים חוסר בראיות, שהגבלות על האם בזמן ההריון ממלאות תפקיד מובהק במניעת מחלות אטופיות אצל תינוקות. באופן דומה, הימנעות ממזונות אלרגנים בתקופת ההנקה אינה מונעת מחלות אטופיות, למעט אקזמה אטופית, אך קיים צורך בנתונים נוספים לאימות מסקנה זו.
· ע"פ האקדמיה האירופאית לאלרגיה ולאימונולוגיה לא תועדו כל ראיות חותכות לאפקט ההגנתי של הגבלות על תזונת האם במשך ההריון או ההנקה.