בן או בת? תלוי מה את אוכלת

מאת: טל פלג.

באדיבות אתר הבריאות ד"ר יאנג.

עריכה: אורנה מלכי לבנה.


מה עושים עם תיאבון בריא, בננות, דגני בוקר וויטמינים? התשובה לא במהופך, אלא דווקא בפרופיל. מחקר בריטי חדש מוכיח לראשונה שיש השפעה של תזונת האם לעתיד על מין העובר.

שגרה של ארוחת בוקר, במיוחד כזאת שעשירה בקלוריות, תשפר את הסיכוי להרות בנים.

 

המחקר, פרי שת"פ של אוניברסיטת אקסטר (Exeter) ואוניברסיטת אוקספורד (Oxford) הנו הראשון שמקשר בין מין היילוד לבין תזונת האם. במהלך המחקר, למדו החוקרים את תבנית הצריכה התזונתית של 740 נשים, כולן בהיריון הראשון שלהן, כולן לא ידעו מה מין העובר כשהשיבו על שאלות החוקרים.

 

הנשים השיבו על שאלות בנוגע להרגלי האכילה שלהן לפני ובמהלך השלבים המוקדמים של ההיריון. החוקרים ניתחו את הנתונים והתבססו על צריכה קלורית משוערת בזמן הכניסה להיריון. (משקל האישה לא נחשב כגורם- החוקרים התייחסו אליו כאל חוסר בפעילות גופנית ואיכות מזון ירודה, יותר מאשר לכמויות שנצרכו).

 

 ניתוח הממצאים מראה כי ל 56% מהנשים שצרכו את כמות הקלוריות הגבוהה ביותר, נולדו בנים, כאשר ל  45% מבין הנשים שצרכו את כמות הקלוריות הנמוכה ביותר נולדו בנים.

בנוסף לצריכה גבוהה יותר של קלוריות, נשים שילדו בנים אכלו בצורה מסודרת יותר חומרים מזינים כמו אשלגן (בננה),סידן וויטמינים דוגמת ויטמין  C, E ו- B12. קשר חזק נמצא בין נשים שאכלו דגני בוקר ובין לידה של עוברים ממין זכר.

 

למרות שההבדל בין 2 הקבוצות הנו רק של כ 11% עדיין מיחסים הפרשנים חשיבות לתוצאת המחקר מאחר והתוצאות מסבירות את הירידה בשיעורי הלידה של עוברים ממין זכר במדינות מתועשות ב- 40 השנים האחרונות, וזאת למרות שנשים אוכלות יותר.  

בנוסף, כדאי לקחת בחשבון שהנתונים מבוססים על דיווח עצמי של הנשים עצמן, קרי מידע סובייקטיבי וכן שהנשים נשאלו רטרואקטיבית על הרגליהן מה שלא מבטיח תיעוד מדויק.

 

 לסיכום:

 המחקר פורסם בכתב העת Biological Sciences.