
אכילת בשר תורמת לשיפור ההישגים הלימודיים
במחקר שנערך בראשותו של ד"ר רפיק מסאלחה, רופא בכיר במחלקה לנוירולוגיה במרכז הרפואי סורוקה, נמצא כי מחסור בוויטמין 12B שנובע בין השאר מצריכה מועטה של מוצרי בשר, עלול לגרום להישגים נמוכים בלימודים, בקרב ילדים.
במהלך המחקר נבדקו רמות של רכיבים תזונתיים הכרחיים בגופם של ילדים תלמידי בית ספר יסודי. בבדיקות נמצא כי ילדים שהמעיטו באכילת בשר וסבלו ממחסור בוויטמין 12B הגיעו להישגים נמוכים יותר בלימודים, בהשוואה לילדים עם רמות תקינות של הוויטמין בדם.
במדגם ראשוני של 67 תלמידים בכיתות ג' עד ה' בעיר רהט, נלקחו בדיקות כימיות לבירור רכיבים תזונתיים. הבדיקות העלו כי ל-30 אחוז מהנבדקים היה מחסור בוויטמין 12B, ואלו היו בעלי הציונים הנמוכים בכיתה.
לדברי ד"ר רפיק מסאלחה, רופא בכיר במחלקה לנוירולוגיה במרכז הרפואי סורוקה: "הילדים עם מחסור בוויטמין 12B היו פחות מרוכזים ונטו יותר לסבול מבעיות זיכרון. לוויטמין 12B תפקיד משמעותי בבניית מיאלין- החומר שעוטף את תאי מערכת העצבים ואחראי על העברת גירויים בין עצביים. לכן, ירידה ברמות הוויטמין עלולה לפגוע במערכת העצבים באזורים הקשורים בקשב וריכוז וזיכרון במוח ובעצבים פריפריים בגפיים ובחוט השדרה".
וויטמין B12 חיוני ליצירת כדוריות דם אדומות, ומחסור בו עלול לגרום לאנמיה ולפגיעה במערכת העצבים. ד"ר רפיק מסאלחה ממליץ :
- לבדוק רמות ויטמין B12 אצל תינוקות וילדים שמגלים סימני איחור בהתפתחות פסיכו מוטורית או מגלים סימנים (קלים ) של הפרעות בריכוז, זיכרון והתנהגות או ירידה בהישגים בבי"ס.
- לטפל גם בילדים בעלי רמות גבוליות של הוויטמין בדם - הטווח בין הרמות בגבול התחתון והעליון מאד רחב ונע בין 157- 1065ׂpg/ml לכן יש להתחיל במתן טיפול כשהרמה מתחת ל pg/ml 250 ולעקוב ע"י ביצוע בדיקות דם כל חצי שנה .
- על מנת לשמור על רמות תקינות של ויטמין B12 בדם יש להקפיד על מתן תזונה עשירה בחלב ותוצריו ולצרוך מנה בשרית אחת בממוצע ביום - תלוי בגיל.
חשוב לדעת: הנזק המוחי הקשור בחוסר ויטמין B12הוא הפיך במידה ומגלים את החוסר של הויטמין עד שנתיים מהופעת הסימנים הקלינים . מאוחר יותר הטיפול יכול לעצור את התקדמות המחלה אך לא ירפא את הנזק הקיים.