תופעות נפוצות בתקופת ההריון והדרכים להתמודד עמן
ההריון הנו התקופה המרגשת והמיוחדת ביותר בחייה של אישה. חודשי ההריון מלווים בתופעות פיזיולוגיות ורגשיות שכיחות ונפוצות, והן עשויות לבוא לידי ביטוי באופן שונה ובעוצמות שונות מאישה אחת לאחרת.
מאת: יונת ארד – "נגיעות של אימא", מדריכת הכנה ללידה, מנחת מפגשי אימהות ותינוקות.
מוסמכת "המרכז הישראלי לחינוך ללידה"
2P סטודיו
ההריון הנו התקופה המרגשת והמיוחדת ביותר בחייה של אישה. חודשי ההריון מלווים בהמון תחושות, מחשבות, ציפיות, חלומות, ויחד עם זאת - בתופעות פיזיולוגיות ורגשיות שכיחות ונפוצות ,והן עשויות לבוא לידי ביטוי באופן שונה ובעוצמות שונות מאישה אחת לאחרת.
- בחילות והקאות – אחוז ניכר מהנשים ההרות סובלות מבחילות והקאות במהלך ההריון. ע"פ רוב הן אופייניות בבוקר בשבועות ובחודשים הראשונים של ההריון אך ישנן נשים שסובלות מבחילות והקאות לאורך כל ההריון. הבחילות יכולות להופיע בשעות שונות של היום ואחד הגורמים לכך היא רמת פרוגסטרון גבוהה. על מנת להתמודד עם התופעה רצוי לאכול מזון יבש עשיר בפחמימות כמו: לחם, צנימים או קרקרים. אכלי ארוחות קטנות לעיתים תכופות ומיד כשאת קמה בבוקר שתי קצת חלב ואכלי קרקר. בחילות הבוקר חולפות בדרך כלל בתום השליש הראשון של ההריון. חליטה של ג'ינג'ר (זנגוויל) טרי עשויה גם היא לעזור. גם צמחי מרפא עשויים להקל על הבחילות.
- צרבת – גם הצרבת היא תופעה שכיחה בהריון, בעיקר בשליש האחרון. הצרבת מלווה בתחושת "שריפה" בבית החזה והיא נגרמת כתוצאה מעליה של מיצי עיכול חומציים מהקיבה לכיוון הוושט שם יש רירית עדינה. החומצה פוגעת ברירית וגורמת לתחושת הצריבה. השסתום המפריד בין הוושט לקיבה, שתפקידו למנוע חזרת חומצה מהקיבה, חלש יותר בהריון כתוצאה מהפרשת הורמונים הגורמים לרפיונו. ניתן להקל על התופעה בכמה דרכים: 1. אכלי כמויות קטנות לעיתים קרובות כדי לא ליצור עומס בקיבה. 2. הימנעי מאכילת אוכל מטוגן ושמן,קפה,שוקולד, עישון ואלכוהול. 3. השתדלי ללבוש בגדים נוחים שאינם לוחצים על המותניים והבטן. 4. השתדלי לא לאכול כשעתיים לפני השינה ולא לשתות בזמן האוכל. שקדים לבנים וצמחי מרפא עשויים להקל.
- כאבי ראש – בתקופת ההריון כאבי הראש עשויים להיות תכופים מהרגיל. הקפידי לאכול ולשתות כהלכה, הרבי במנוחה ובשינה ואל תעמיסי על עצמך יותר מדי. אם את מרגישה שמתחיל כאב ראש בצעי כמה מתיחות, שחררי את כתפייך, סובבי את הראש והצוואר, נשמי עמוק והרפי את גופך.
אם כאבי הראש תכופים או חמורים – ספרי על כך לרופאך.
· נפיחות ודימום מהחניכיים – בתקופת ההריון מתמלאים החניכיים בכלי דם כתגובה לעליה ברמות הורמון האסטרוגן, והנימים נעשים גדושים ונפוחים, גם כתוצאה מעלייה בנפח הדם. חשוב להקפיד על ניקוי החניכיים עם חוט דנטלי וקיסמי שיניים כדי למנוע דלקות חניכיים. הנפיחות והדימומים יופחתו לאחר הלידה. כדאי להמשיך בטיפולי שיננית ומעקב רופא שיניים גם בתקופת ההריון.
- פטרייה בנרתיק – נשים נוטות לסבול מפטרייה בנרתיק באופן מוגבר בתקופת ההריון. מריחת יוגורט מועשר בחיידקים (יוגורט ביו) בנרתיק עשויה לרפא את המקום מהפטרייה. אם היוגורט לא עוזר, מרחי במקום תמיסה חמימה של סודה לשתייה. אפשר לטפטף על טמפון שמן עץ התה או תמצית שמן ארומטי של לבנדר. כמו כן, מומלץ להמעיט באכילת סוכרים וחשוב לקבל אבחנה של רופא . בד"כ שימוש באנטיביוטיקה מגביר את התפתחות הפטריה. אם נאלצת ליטול תרופה אנטיביוטית, שלבי זאת עם פרוביוטיקה (חיידקים טובים).
- עצירות - עצירות בהריון נגרמת כתוצאה מהאטה של פעילות מערכת העיכול.שינוי בתזונה עשוי להקל מאוד על התופעה. אכלי מזון עשיר בסיבים: זרעי פשתן טחונים בסלט או ביוגורט, פירות יבשים במיוחד שזיפים, דגנים מלאים, אורז מלא, לחם מדגנים מלאים, גרנולה, ירקות מבושלים או טריים עם הקליפה, פירות.
הקפידי לשתות מים בכמות מספקת. יש להיזהר מחומרים וצמחי מרפא משלשלים בהריון, שכן הם עלולים לגרום לצירים מוקדמים. תנוחת כריעה ממושכת מרפה את המעיים ומאפשרת את ריקון המעיים. את יכולה להניח שרפרף מול האסלה לכפות רגלייך כדי להגיע לתנוחה הקרובה יותר לכריעה.
למידע נוסף בנושא עצירות בהריון
- טחורים – טחורים דומים לדליות ברגליים אבל מופיעים בפי הטבעת. אם את סובלת מעצירות חשוב להקפיד לא ללחוץ בשירותים !!! יש לטפל בעצירות . התזונה המומלצת לטיפול בעצירות תסייע גם לטיפול בטחורים, תרכך את הצואה ותקל את היציאה. תרגילים לחיזוק רצפת אגן עשויים למנוע טחורים.
- בצקות – אם מתפתחת בצקת יש לשמור על תזונה מתאימה ועל מנוחה. הרבי באכילת ירקות עליים ירוקים , שתי תה סרפד, המעיטי באכילת מאכלים מלוחים (אך לא להתנזר לגמרי ממלח), ונוחי כמה פעמים במשך היום עם רגליים מורמות. אפשר לעסות את הרגליים בשמן שקדים שאליו מטפטפים כמה טיפות של שמן גרניום.
- דימום – כל דימום הריוני מחייב מיידית בדיקה של רופא. !!!! מקור הדימום יכול להיות הרחם, צוואר הרחם, הנרתיק, הפות, פי הטבעת, מערכת השתן. הרופא חייב לזהות את מקור הדימום ולטפל בו. ייתכן שהדימום חיצוני ומקומי וייתכן שהדימום פנימי. דימום הוא איתות ש"משהו לא בסדר". דימומים אחדים יתבררו כמשהו שאינו מסוכן, ובאחרים יהיה צורך בטיפול.
- התכווצות שרירים - בעיקר בשוקיים ובכפות הרגליים. התכווצות זו נובעת ממחסור בסידן ובמגנזיום . ניתן ליטול כדורים להשלמת החסרים. מזונות עשירים במינרלים וויטמינים ופעילות גופנית יקטינו את הסיכוי לתופעה. כאשר השריר מכווץ נסי למתוח אותו כדי לשחררו. מתחי את אצבעות כפות רגלייך לכיוון הברך. גם עמידה על רצפה קרה משחררת מעט את הכיווץ.
כל הכתוב לעיל הנו בגדר המלצה בלבד ואינו מהווה תחליף לחוות דעת מרופא, נטורופת, תזונאי,הומיאופת, רפלקסולוג, ארומותרפיסט, או כל איש מקצוע אחר..
וממני אלייך : נכון, לפעמים יש רגעים קשים, לא נעימים ומכאיבים בתקופת ההריון. אך זכרי שזה זמני , ובעוד רגע הכל יחלוף ושוב יבואו להם אותם רגעים קסומים ומרגשים שאותם אפשר לחוות רק , אך ורק בהריון. אז קחי הכל באהבה, ברוח טובה ונסי להנות מכל רגע. קחי נשימה עמוקה ,חבקי את פרי בטנך ,דברי אליו וספרי לו שבעוד זמן לא רב- תיפגשו