טפשת הריון או איך הגיעו המפתחות למקרר...

השינה דורשת חשיבה אסטרטגית מורכבת כי אף תנוחה לא באמת נוחה עם בטן גדולה, הצרבות צצות אחרי כל מיני מאכלים מוזרים שבא לנו ובנוסף לכל הצרות, פתאום המוח שלנו מכריז על עיצומים ומתעתע בנו לעשות דברים מוזרים – מה שמוכר לנו כטפשת הריון



מאת: הילה אלפר


טפשת הריון או איך הגיעו המפתחות למקרר...

מזל טוב! אם את קוראת את זה, סביר להניח שעברת את תקופת ההקאות והבחילות ואת מתקרבת לשליש האחרון של ההריון. עכשיו, השינה דורשת חשיבה אסטרטגית מורכבת (כי אף תנוחה לא באמת נוחה עם בטן גדולה), הצרבות צצות (אחרי כל מיני מאכלים מוזרים שיש לנו דחף בלתי מוסבר לאכול) ובנוסף לכל הצרות, פתאום המוח שלנו מכריז על עיצומים ומתעתע בנו לעשות דברים מוזרים – מה שמוכר בברנז'ת ההריוניות כטפשת הריון.

 

אז מה זה טפשת הריון?

הריוניות רבות מספרות שיש להן ירידה ביכולת הריכוז ובזיכרון לטווח קצר שנמשכים גם לאחר הלידה.  הרשתות החברתיות מלאות בסיפורים משעשעים על מי ששכחה את המפתחות בדלת והמשיכה בדרכה עד שהשכן דפק לה בדלת והזכיר לה, יש מי שמצאה את שלט הטלויזיה במקרר, מישהי ששמה את הכלים המלוכלכים במקרר ואת הגבינות והירקות במדיח הכלים ואמא טרייה אחרי לידה שהכינה לעצמה קפה ולתינוק בקבוק חלב ובטעות שתתה דווקא את החלב...

גם קשיים בזכירת מספרי טלפון, שמות וכתובות יכולים להופיע בשלב זה או אחר.

 

מה אומרים החוקרים?

המחקרים המעטים שבוצעו בתחום אינם מצליחים להגיע לקביעה חד משמעית וסותרים אחד את השני. חלק אומרים, שבהשוואה בין קבוצת הריוניות בטריימסטר השלישי וקבוצה של נשים שאינן בהריון, לא היה שינוי משמעותי בתוצאות הבחינות.

מחקרים אחרים טוענים שנצפו באמת קשיים בריכוז ובזיכרון לטווח הקצר.

גם במחקרים שלא אובחן הבדל משמעותי בין הקבוצות, העידו על עצמן ההריוניות שהן חשות ירידה בתפקוד הקוגניטיבי שלהן למרות שבפועל ראו החוקרים שתוצאות המבדקים שלהן לא הושפעו.

ההסבר של הרופאים לכך, מתייחס לתופעות הלוואי הידועות שיש בהריון: עייפות רבה, לחץ או התרגשות לקראת הלידה המתקרבת ושינויים הורמונליים.

 

איך מתמודדים?

מקבלים בהבנה את המצב. מבינים שמדובר במשהו שהרבה הריוניות חוות וזה לא משהו בלתי הפיך (למרות שיש כאלה שנשבעות שזה ממשיך אצלן כבר 20 שנה מאז הלידה).

מנסים להקל עד כמה שניתן ולא לסמוך על הזיכרון. מספרי הטלפון ישמרו בפלאפונים וגם פגישות, תורים לרופא, תשלום חשבונות ומטלות לביצוע אפשר להכניס לפלאפון עם תזכורות או לכתוב ביומן יומי קטן.

מפתחות, משקפיים וכל מה שצריך באופן נגיש וזמין ומפחדים לשכוח- לשים במקום קבוע ובולט- לתלות על ידית דלת הכניסה למשל.

לשמור על שיגרה יומית עד כמה שניתן

לנסות להפחית לחץ וחרדה- מותר ורצוי לשתף אנשים קרובים או יועצים חיצוניים בחששות והחרדות לקראת הלידה או אחריה, לבצע פעילות גופנית מתונה כמו הליכה בחוץ בשעות נעימות, לצאת לבלות עם חברות.

לנסות לצחוק על המקרים המצחיקים שקורים לכן עם חברים קרובים ומשפחה. יפחית לחץ, משחרר קצת אנדורפינים למצב רוח טוב וקצת הומור עצמי אף פעם לא הזיק.

לאכול באופן בריא ומסודר- הכרחי עבור ההתפתחות התקינה של העובר וגם כמובן עבורך שלא יווצרו חוסרים תזונתיים. 

 

צריך לדאוג בגלל זה?

טפשת הריון כשלעצמה בשלב ההריון ואחרי הלידה בדרך כלל אינה מדאיגה, כמובן בתנאי שאת נמצאת במעקב הריון סדיר ועושה בדיקות תקופתיות. מתי זה ידאיג? כאשר מלווים לכך סימפטומים נוספים: לחץ דם גבוה, דכאון, תופעות לחץ וחרדה יותר מהרגיל, סימפטומים שעלולים להצביע על התייבשות או אנמיה חמורה. בכל מקרה של ספק או שאלה אנא פני לרופא המשפחה שלך לבירור.