בחילות בהריון – מדריך הישרדות
זה קורה ל- 6 עד 8 נשים מתוך 10 ומתחיל בשלב מוקדם, יחסית, של ההריון – בדרך כלל אחרי האיחור הראשון של המחזור, זהו סימן ההיכר להריון בסדרות ובסרטים – הבחילות. הן נקראות "בחילות בוקר", שם מטעה ללא ספק, שכן הן נמשכות כל היום ברוב המקרים.
מאת: טובה קראוזה דיאטנית קלינית מתמחה בתזונת נשים הרות ולאחר הלידה.
זה קורה ל- 6 עד 8 נשים מתוך 10 ומתחיל בשלב מוקדם יחסית של ההריון – בדרך כלל אחרי האיחור הראשון של המחזור זהו סימן ההיכר להריון בסדרות ובסרטים – הבחילות.
הן נקראות בחילות בוקר, שם מטעה ללא ספק, שכן הן נמשכות כל היום ברוב המקרים.
הבחילות יכולות להיות מלוות בהקאות מועטות אך 2% מהנשים סובלות מהקאות לאורך כל היום, מצב הקרוי "היפראמסיס גרבידריום" ומצריך אשפוז לצורך מתן נוזלים דרך הוריד למניעת התייבשות. עקרונית, אם האישה מסוגלת לשתות ולצרוך מזונות קלים לעיכול (כמו צנימים, גבינה לבנה, תפוח, בננה, אורז, גזר, קישוא ועוף) לא נשקפת כל סכנה לעובר.
אולם אם הבחילות נמשכות מעבר לשליש הראשון, אם האישה מקיאה ללא הפסקה או אם היא יורדת במשקל, המצב חורג מהנורמה ודרושה בדיקה רפואית כיוון שקיימים סיבוכים נדירים של הריון אשר יכולים לגרום לבחילות ולהקאות חמורות.
החדשות הטובות הן, שברוב המקרים, הבחילות חולפות עד סוף השליש הראשון של ההריון (בסביבות השבוע ה- 13). בשורה משמחת נוספת היא שעצם הבחילות הנן סימן לכך שהסיכוי להפלה נמוך. זאת משום שהבחילות נגרמות עקב עליה ברמות הורמונים שונים (כמו הורמון גונדוטרופין כוריוני, אסטרוגן ופרוגסטרון) כך שנוכחות הבחילות פירושן שההורמונים מופרשים ברמות הרצויות, ואפשר לישון בשקט.
הכל טוב ויפה, אבל מה עושים בינתיים? איך נספק את כל מה שדרוש לאם ולעובר בשלב כה קריטי של ההריון למרות חוסר התיאבון, הבחילות ו / או ההקאות?
הטיפים הבאים עשויים לסייע:
- ארוחת בוקר במיטה: לאחר הקימה מהמיטה הבחילה מופיעה או מוגברת עוצמתה של בחילה שכבר קיימת, לכן כדאי לנצל את הדקות שלפני תחילת הבחילה כדי לאכול. רצוי קרקרים יבשים.
- ארוחות קטנות ותכופות, כל שעתיים, רצוי עשירות בפחמימות כגון: צנימים, בננות, תפוחי-אדמה, דגני בוקר ואורז. מזונות אלו קלים מאד לעיכול ונסבלים למרות הבחילה.
- לשתות הרבה. בעיקר מים, אך אפשר גם משקה תוסס שהגזים יצאו ממנו. רצוי מי סודה וזאת בגלל התכולה הקלורית הגבוהה של משקאות קלים ומכיוון שלא מומלץ לשתות משקאות דיאטטיים בהריון. שתייה מרובה עשויה להעלים את הבחילות במקרים מסוימים. מובן שבעת הקאות, חשוב מאד להחזיר לגוף את הנוזלים שאבדו. צבע השתן צריך להיות בהיר עד שקוף. אם הוא כהה, צריך מהר לתפוס כוס.
- רצוי להימנע ממזונות בעלי ריחות חזקים, ממזונות שומניים ומזון מטוגן וממזונות מתובלים יתר על המידה. עישון, גם פאסיבי עשוי להגביר את הבחילה וכך גם אלכוהול, שאינו מומלץ ממילא בהריון.
- במחקרים נמצא שויטמין b6 עשוי להקל על הבחילות, במינון של עד 75 מ"ג ליום מחולק לשתי מנות.
- שתית קפה או אפילו ריח של קפה יכולים לגרום לבחילות. כדאי להימנע מקפה כל זמן שהבחילות נמשכות.
- תה נענע או תה ג`ינג`ר – להרתיח שורש ג`ינג`ר ולסנן את המים. אפשר להמתיק בדבש.
- שימו לב אם תכשיר המולטי-ויטמין או תכשיר הברזל שאתן נוטלות גורם לכן לבחילות. אם כן, השתמשו בתכשיר של חברה אחרת.
- נמצא גם שבחילות יכולות להיגרם כתוצאה ממחסור בחומצה פולית. כדאי לוודא שמקבלים 600 מיקרוגרם ובמקרים מסויימים – עד 1000 מיקרוגרם ליום. מומלץ לקחת תכשיר חומצה פולית בנפרד מהמולטי-ויטמין, מכיוון שהוא יכול לגרום לבחילה, כפי שצוין קודם לכן.
כל אישה מוצאת את הפטנט שעוזר לה. כדאי להתייעץ עם נשים אחרות וללמוד מניסיונן, תוכלו לגלות להפתעתכן, שאכילת מלפפונים, הרחת לימונים, צחצוח שיניים במי קרח או כל עצה אחרת אכן עוזרים לכן.