טיפים לתרגול מדיטציה בבית בתקופת ההריון

מדיטציה משמשת כלי נהדר להפגת מתחים ולהרגעה כללית. תקופת ההיריון מביאה עימה שינויים רבים ברמה הפיזיולוגית-הורמונאלית, מנטאלית ורגשית. תרגול מדיטציה על בסיס יום-יומי מסייע לקחת פסק זמן בתוך התהליך האינטנסיבי הנ"ל ועשוי לחזק ולתמוך בתוך התנודות הרבות אשר מביא איתו תהליך ההריון.



מאת: סיגל זעירא, תרפיסטית בכירה ומנחת סדנאות מדיטציה ודמיון מודרך בש.ל.ה- "כללית רפואה משלימה"


טיפים לתרגול מדיטציה בבית בתקופת ההריון

מדיטציה הנה כלי יעיל וזמין אשר נמצא איתכם לאורך כל היום! אין צורך במכשירים מיוחדים ובהוצאות כספיות על מנת לתרגל מדיטציה זהו הכלי הזול ביותר והיעיל ביותר שתוכלו למצוא על מנת לחיות חיים רגועים ושלווים יותר.


כל שעליכם לעשות זה פשוט לפנות לעצמכם מעט זמן במהלך היום בו תוכלו להיות לבד עם עצמכם, לשבת בצורה נכונה עם גב זקוף, לעצום את עיניכם ופשוט לנשום, אם המחשבות יצופו בתוככם אפשרו להם לצוף כמו גלים בים פשוט המשיכו לנשום והתבוננו במחשבות, התבוננו בגלי המחשבות שלכם כפי שאתם מתבוננים בים או בכל דבר אחר.


חשוב לזכור כי אנו חיים בתקופה שבה אנו רגילים שכל צרכינו מסופקים באופן מידי, בתרגול מדיטציה יש לגלות סבלנות, יכול להיות שבפעם הראשונה שאמדוט אחווה שקט גדול ויכול להיות שלא, ניתן להמשיל תהליך זה לשתילת זרע, כאשר אנו שותלים זרע באדמה עלינו לחקות ולהמתין, להשקות אותו בהתמדה ולהיות סובלניים ובסופו של דבר הפירות יצמחו!


מדיטציה בתקופת ההיריון

מדיטציה משמשת כלי נהדר להפגת מתחים ולהרגעה כללית. תקופת ההיריון מביאה עימה שינויים רבים ברמה הפיזיולוגית-הורמונאלית, מנטאלית ורגשית.


תרגול מדיטציה על בסיס יום-יומי מסייע לקחת פסק זמן בתוך התהליך האינטנסיבי הנ"ל ועשוי לחזק ולתמוך בתוך התנודות הרבות אשר מביא איתו תהליך ההריון.


זמן התרגול מאפשר מרחב להתבוננות, הרפיה וכמובן זמן נהדר לחיבור בין האם לעובר.

כפי שהמזון אותו צורכת האם משפיע על העובר וחיוני להתפתחותו התקינה כך מצבה הנפשי והרגשי של האם משמש כמזון לעובר ומועבר אליו, לכן מצב נפשי רגוע ויציב חיוני עד מאוד בתקופה זאת.


כאשר אנו מודטים גופינו ומחשבותינו נעשים רפויים בהדרגה, מצב רפוי משפיע כידוע על מערכת העצבים. אנו יכולים לנצל את השפעותיה המרפאות של המדיטציה ברמה הפיזית להריון בריא וככלי להכנה ללידה.


הנה כמה טיפים ועצות לתרגול מדיטציה:

 

1. מספיק מקום וזמן - פני לעצמך זמן, אם אפשר דאגי שהזמן הזה יהיה קבוע בכל יום. כבי את הטלפון, הסירי כל מה שמפריע לך, לבשי בגדים נוחים, אל תאכלי ארוחה כבדה לפני התרגול, נסי להקדיש לפחות בין חצי שעה לשעה ביום לתרגול.

 

2. מקום נכון - נסי למצוא מקום שמחזק את המדיטציה כגון: מקום בטבע, מתחת לעץ- יש יתרון גדול בישיבה במדיטציה בטבע, במקום נקי שלא זוהם. 

אם אין לך אפשרות לתרגל  בטבע פני לך מקום בבית או בחדר ,הכיני לך פינת מדיטציה קטנה, מאוד יעזור אם זאת תהיה פינה קבועה, את יכולה לשים שם דברים שעוזרים לך להיכנס למדיטציה כך שכל פעם שרק תראי את הפינה של המדיטציה זה ישרה עליך תחושת נינוחות ורוגע.

 

 

3.  לארגן אוירה מתאימה - ניתן לשים פרחים, נרות, מוזיקה נעימה, תמונה של מורה או של מקום שנעים לך.

המקום שבו מתרגלים מדיטציה הופך בהדרגה להיות בעל ויברציה גבוהה כך שבשלב מסוים תרגישי שהכניסה למדיטציה היא עמוקה ומהירה יותר, התדר שיצרת במקום שלך יעזור לך.

 

4.לחוש בנוח - הישיבה המומלצת ביותר לתרגול מדיטציה היא ישיבה מזרחית ברגליים מסוכלות. אך יותר חשוב שהתנוחה תהיה נוחה כך שתוכלי לשכוח את גופך ולהרגיש בתוך התהליך מאוד רפויה ושקטה.

נסי למצוא ישיבה נוחה, אל תכבידי על גופך יתר על המידה במיוחד בהתחלה, אם את צריכה עזרה של תמיכה לגב,השיגי לך, ניתן לשבת על כרית נוחה או אפילו על כיסא אם את סובלת מכאבי ברכיים חזקים או כאבי גב תחתון.

 

5.מדיטציה לסוף היום - מדיטציה זאת נקראת "מסך הקולנוע של הזיכרון שלי" והיא מגיעה מהבריגהו יוגה.

הבריגהו יוגה הינה שיטה יוגית עתיקה אשר מיועדת לבעלי משפחות, ומטרתה לאפשר לאנשים אשר לוקחים חלק פעיל בחברה ובעשייה לתרגל דרך רוחנית.


מטרתה של מדיטציה זאת להקל על נדודי שינה, ולסייע בשינה טובה.


גם אם אינכם סובלים מבעיות שינה, זוהי מדיטציה נפלאה לסיום היום כאשר במהלכה אנו מתבוננים ביום שהיה ומפנים את עצמנו ליום חדש ולהתחלה חדשה.


שבו ישיבה מזרחית, עצמו לאט את עיניכם, קחו מספר נשימות עמוקות דרך האף והרפו עם הנשיפה. המשיכו להיות קשובים ומרוכזים בנשימה שלכם.


בעדינות התחילו לסרוק את היום שעבר עליכם, היזכרו בבוקר, באופן שבו היום התחיל, בדברים שעשיתם, לאט המשיכו להתבונן בדברים אשר ליוו אתכם במהלך היום כגון: מקומות בהם הייתם, חוויות אשר חוויתם לטוב או לרע, אנשים שפגשתם וכו'.

תנו לתמונות, למחשבות ולזיכרונות לצוף למעלה ופשוט התבוננו בהם, בכל פעם שתרגישו כי הריכוז בורח החזירו את המודעות לנשימה.


אם במהלך ההתבוננות במאורעות היום יצופו זיכרונות של מאורעות רווי מתח, או לא נעימים שליוו אתכם במהלך היום הקפיאו את התמונה בדמיונכם הסתכלו עליה לעוד רגע קחו נשימה עמוקה ובנשיפה הרגישו שאתם מרפים ומשחררים את מה שהיה.

בעדינות לאחר שסרקתם את מהלך היום שלכם הביאו את עצמכם אל הרגע בו אתם נמצאים אל הנשימה, אל השקט ,הישארו עוד מספר רגעים בעיניים עצומות נינוחים ושלווים.


זמן מומלץ לתרגול המדיטציה הנ"ל בין 10 דקות ל - 20 דקות.