זה כואב : תכירי את סימפליוזיס

תופעה קצת פחות מדוברת אבל שלא מעט נשים חוות במהלך ההריון היא סימפליוזיס. כאבי אגן ויריכיים המקשים על ביצוע פעולות יומיומיות כגון הליכה, עלייה במדרגות ואפילו שינה. מה לעשות ולמה זה קורה? ואפילו החוויה אישית של העורכת שלנו.
 


מאת: ליאת שומן


זה כואב : תכירי את סימפליוזיס
במהלך ההריון גופך משתנה, הוא חווה את קסם היצירה ואת חווה תופעות שונות שחלקן נעימות וחלקן מטרידות.
אחת מהתופעות הפחות נעימות היא הסימפליוזיס- כאבי אגן בדרגות שונות, המקשים על ביצוע פעולות רבות כגון הליכה או פשוט לקום מהמיטה.
אבל רגע לפני שאנו צוללות לנושא, נרגיע אתכן כי ישנן דרכים להקל על הכאב שאת חווה, זאת בדרכי טיפול שונים או בטיפולים אלטרנטיביים עליהם נפרט בהמשך. אך קודם, בואי נבין מה גרם לך לכאב, מהיכן הוא נובע? ולמה שוב זה קשור להורמונים שלך. 
 

מי אתה סימפליוזיס?

תכירי את הסימפיסיס פוביס, סחוס קטן ויקר שתפקידו להחזיק ולייצב את האגן בזמן כל פעילות שאת מבצעת. במהלך ההריון גופך משתנה, האגן שלך מתרחב והגוף מפריש הורמונים שונים האחראים על תפקידים שונים בגופך כגון רלקסין, הורמון שתפקידו להגמיש את רצועות הגוף. אך לעיתים ישנם מקרים בהם נוצרת גמישות והתרחבות יתר, אז חווה האישה את הכאבים בעצם החיק או כאבי גב ותופעה זו נקראת סימפליוזיס. 
 

איך תזהי שזה סימפוליוזיס?

אני זוכרת שבכל ההריוניות שלי לקראת חודש חמישי כזה התחילו לי כאבים באגן שהלכו והתעצמו עם התקדמות ההריון. הכאבים התגברו בזמן הליכה, ישיבה ובעיקר בעיקר היה כואב לקום מהמיטה, להסתובב במיטה מצד לצד. כאבי תופת...הייתי נעזרת במסגרת של המיטה כדי להתהפך מצד לצד. 
אני רק רוצה לעודד אתכן שלפחות אצלי מיד אחרי הלידה הכאבים נעלמו כלא היו
 
כפי שניקול מספרת, התחושות של  הסימפליוזיס מלוות בכאבים חדים בעצמות באזור האגן, היריכיים ולעיתים אף בשוקיים. בעיקרון, התופעה מקשה על ביצוע פעולות שונות המערבות פעילות גופנית של הרגליים, אפילו אם מדובר בפעולות קלות ויומיומיות כמו קימה מהמיטה, התהפכות מהמיטה, עלייה במדרגות ועוד אך לא רק, לעיתים הכאב מקשה על השינה ועל כל שינוי של תנוחה. 
 
הכאבים מופיעים לרוב אצל נשים בהריון סביב שבוע 12 של ההריון עד לסופו ולעיתים אף למספר שבועות לאחר הלידה. עפ"י המידע מהאתר הראשי של קופת חולים כללית, התופעה מגיעה לרוב לנשים בהיריונות חוזרים, כך שנשים שעברו את ההריון הראשון או השני בלי התחושות והכאבים עלולות לחוש אותם בהריונות מאוחרים יותר. 
 

הפחתת הכאב

הטיפול שניתן לתת לאישה הסובלת מכאבי סימפליוזיס הוא ע"י משככי כאבים אך ניתן להתנסות ברפואה אלטרנטיבית או תרגילי ספורט ויוגה לנשים בהריון. במקרים מסויימים ניתן להעזר בחגורות אורתופדיות, טיפול בפיזיותרפיה או התערבות של אורתופד.  
טיפול אלטרנטיבי נוסף אותו ניתן לבצע על מנת להקל על הכאבים הוא טיפול במים – הידרותרפיה, אשר יכול לסייע בחיזוק עצמות האגן ולחזק את השרירים כמעט ללא כאב, לצורך כך יש לפנות לרופא המטפל. 
 
ביוגה המותאמת במיוחד לנשים בהריון תוכלי לבצע תרגילים שונים העשויים להקל עלייך את תחושת הכאב, אך חשוב לבצע אותם בפיקוח ובליווי של מורה מוסמך ביוגה לנשים בהריון ולאחר שיידעתן אותו על הכאבים והבעיה.
 
באופן כללי מומלץ שלא לבצע פעולות גופניות ממושכות, להקפיד על נעליים נוחות- כך שהפעם תוותרי על העקבים, לא לשאת משקלים כבדים – גם אם כל מה שיש לך בתיק נורא חשוב לך ובזמן השינה לשכב על הצד עם כרית בין הרגליים.
 
* הכתבה איננה מחליפה פנניה לרופא מטפל לצורך אבחון או קבלת טיפול. הכותבת איננה רופאה.