האם הריון מגן מפני דכאון?
האמונה כי הריון מגן מפני דיכאון כנראה מבוססת על סמך ניסיונן של מספר נשים שחוו תקופה מרגשת, עילאית בזמן הריונן. אולם, הראיות מעידות אחרת – תקופת ההריון בעלת סיכון גבוה לדכאון.
תרגמה וערכה: רותי שוורץ
האמונה כי הריון מגן מפני דיכאון כנראה מבוססת על סמך ניסיונן של מספר נשים שחוו תקופה מרגשת, עילאית בזמן הריונן. אולם, הראיות מעידות אחרת – תקופת ההריון בעלת סיכון גבוה לדכאון.
מחקר שפורסם בשנת 2006 בג'ורנל לפסיכיאטריה ומדעי המוח, כלל בתוכו 201 מטופלות שהיו במצב רוח נורמאלי במשך לפחות שלושה חודשים, ובחן אם ישנה מגמת התדרדרות במהלך תקופת הריונן של המטופלות. נשים שהפסיקו לקחת תרופות נוגדות דכאון, נכנסו לדכאון בתדירות גבוהה יותר כאשר נעשתה השוואה ביניהן לבין נשים שהמשיכו לקחת תרופות כרגיל. יתרה מזו, המטופלות שהפסיקו עם התרופות במשך זמן מה וחזרו ליטול אותן, הצליחו למתן את תופעת הדכאון אך הרבה פחות מאלה שהמשיכו ליטול את תרופות נוגדות הדכאון כרגיל במשך תקופת ההריון.
לכן, שימוש לא עקבי בתרופות הללו עלול להשפיע על נשים בהריון באופן שלילי. תופעת הדכאון בתקופת ההריון עלולה להשפיע באופן שלילי על מצבו של העובר, זאת מכיוון שיכולת השלייה להגן על העובר הינה מוגבלת כך שישנו צורך מוחלט למנוע תופעות דכאון באותה תקופה.
ההשפעות על העובר הן שונות. אחד התסמינים הנובעים כתוצאה מדכאון הוא לידה מוקדמת. נוסף על כך, אותן אמהות מדוכאות יכולות להיות בעלות תסמינים כגון חוסר תיאבון ואף להתדרדר לשתיית אלכוהול או שימוש בסמים לא חוקיים, שישפיעו לרעה על העובר.
לכן, חשוב לשקול את היתרונות והחסרונות של שימוש בתרופות נוגדות דכאון בתקופת ההריון. התרופות בהחלט מציעות הגנה נגד התדרדרות שכזו.
לאחר מחקר מעמיק, גילו כי תרופות נוגדות דכאון מסוג סרוטונין רופטייק אינהיביטור, לא מעלות את הסיכון לפגמים אצל העובר. בניגוד לתוצאות המחקר, עולה טענה אחרת המציגה סיכונים, אם כי קטנים, לנטילת תרופה זו. על פי הסטטיסטיקה, ישנו סיכון קלוש להפלות ספונטניות. איננו יכולים להיפטר מתופעת הדכאון כפקטור התורם לעלייה בסיכון מ – 8.7% ל – 12.4%.
טענה נוספת הנוגדת את המחקר מעלה את האופצייה לשינוי במצב הרוח וחרדה בשלב מאוחר יותר בחיים כתוצאה מלקיחת התרופות בשלב ההריון. אפשרות זו הועלתה לאחר ניסיון התרופות על חולדות ועכברים כ"שפני ניסיונות".
יחד עם זאת, שלושה מחקרים על ילדים שנחשפו לתרופות נוגדות דכאון במשך שנות חייהם עד גיל 7 לא הראו שינויים משמעותיים ברמה הקוגניטיבית, בשפה ובהתנהגות. במחקר רביעי נראו שינויים מעודנים בשליטה המוטורית אצל ילדים, אך אלה לא היו באותה קבוצת גיל כמו אלה שבשלושת המחקרים האחרים והם נבחנו בגילאים שונים.
מחקר זה ממשיך להישאר ללא מסקנות חד משמעיות. הטענה שחוזרת על עצמה היא שלקיחת תרופות נוגדות דכאון בזמן תקופת ההנקה משפיעה לרעה על התינוק, אך מחקרים שונים ורבים מציעים אחרת.
לסיכום, האוכלוסייה ההריונית צריכה לפחד יותר ממחלת הדכאון מאשר מהתרופות נוגדות הדכאון ולשקול את הדברים בצורה חכמה, יחד עם התייעצות עם רופא.
לפרטים נוספים על התרופות, ניתן לראות את הכתבה המלאה באתר :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc1488905/